fbpx 10 Motive pentru care să înveți o limbă străină | Learning Network Mergi la conţinutul principal

10 Motive pentru care să înveți o limbă străină

10. Sa impresionezi oamenii din jurul tau

Fie ca esti la un restaurant de lux si vrei sa promunti corect felul de mancare Boeuf Bourguignon, fie ca vrei sa vorbesti cu localnicii in limmba lor native, invatarea unei limbi straine va impresiona mai mult decat cativa oameni din jurul tau. Vei primi probabil o multime de complimente pentru competentele dobandite si cateva priviri curioase de la trecatori.

Desigur impresionarea unor oameni nu trebuie sa reprezinte motivul pentru care decizi sa inveti o limba straina (trebuie sa ai o motivatie solida, nu sa te dai mare), dar este un lucru frumos.

9. Dezvoltarea increderii

Invatarea unei limbi straine reprezinta o experienta plina de satisfactii. Iti vei depsi unele dintre temeri  si indoieli, vei invata mai multe lucruri despre tine, vei intalni oameni noi si poate vei calatori in tari pe care nu ai fi avut curajul sa le vizitezi. In plus, feedback-ul constant de la vorbitorii nativi si incurajarile lor lor vor fi mereu o sursa de motivatie si inspiratie.

8. Imbunatatirea abilitatilor de a lua decizii

Un studiu al Universitatii din Chicago arata ca atunci cand oamenii vorbesc in alta limba (decat cea nativa), apare tentinda lor catre pierderea aversiunii fata de modul in care fac alegerile aici si acum.

Bilingvii sunt mult mai increzatori in alegerile pe care le fac, dupa ce isi transpun ideilei si in cea de-a doua limba. Asta inseamna ca daca inveti inca o limba poti devein mai intelept in alegerile financiare, de exemplu. Cine ar fi crezut?

7. Creste puterea creierului 

Daca luarea celor mai bune decizii nu este de ajuns, un psiholog de la Univesritatea din Toronto, Ellen Bialystok, a descoperit faptul ca studentii care invata limbi straine obtin note mai mari la testele standard, in comparatie cu colegii monolingvi, in special la categoriile legate de matematica, lectura si vocabular.

In plus, un studiu efectuat cam in aceeasi perioada de cercetatorii de la University College din Londra a aratat ca invatarea altor limbi modifica materia cenusie - acea zona a creierului care proceseaza informatii - la fel cum exercitiile construiesc muschii.

6. Experientele din calatorie vor fi complet transformate
Calatoria nu se rezuma doar la poze dragute si postari pe Facebook sau Instragram, sau petrecerea unei saptamani la un hotel de 5 stele. Invatarea unei limbi straine sau macar a catorva expresii iti va imbunatatii experientele legate de calatorie si spun aceste lucruri din experienta. Cunoasterea limbii locale nu-ti va aduce doar cateva zambete si o invitatie la o conversatie, ci iti poate pregati surprize si oprtunitati la care nici nu visai. Mai mult decat atat iti poate imbogati viata cu informatii despre cultura si istoria oamenilor cu care intri in contact. 

5. Imbunatatirea procesului de angajare

Traim intr-o lume tot mai globalizata iar companiile tind sa-si extinda activitatile in strainatate si sa intre in contact cu oamenii din intreaga lume. Intre doi candidadti cu aceleasi competente si experiente asemanatoare, persoana bilingva are mai multe sanse sa primeasca job-ul.

Acumuland bonusuri lingvistice The Economist subliniaza printr-o estimare optimista ca jumatate din oamenii din lume vor vorbi limba engleza pana in 2050 "asta inseamna ca vor ramane si cateva miliarde care nu-si vor dori, plus alte miliarde care vor sa fie fericiti si sa-si cheltuie banii in propria tara (limba)", concluzioneaza articolul. In plus, studiile arata ca limbile straine vor aduce beneficii economice. Chiar si o prima salariala anuala de 2% va avea ca rezultate in unlele cazuri o suma de 6 cifre spre pensionare. Nu easte o afacere rea, tinand cond de aceste beneficii.

4. Studiezi sau locuiesti in strainatate

Daca simti ca ai nevoie de cateva schimbari si cauti ceva extraordinar sau noi aventuri in viata ta, o limba straina poate fi usa care asteapta sa fie deschisa. De ce sa nu traiesti si sa studiezi in Asia de Est cativa ani? Sau poate sa-ti gasesti job-ul visurilor tale in Germania? Indiferent ce ti-ai dori, cunoasterea unei alte limbi va deschide noi oprtunitati in viata ta. Estei pregatit pentru o astfel de schimbare?

3. Vei avea o minte mai deschisa

Cum accentua Karen Risager in cartea sa “Language and Culture: Global Flows and Local Complexity”, in ultimii ani a fost intensificata cercetarea in modul in care diferentele culturale sunt exprimate si create prin diferite forme de practici lingvistice si discursuri, cum conceptele culturale diferite si conceptiile despre lume sunt cuprinse in sistemele pragmatice ale diferitelor limbi si modul in care dezvoltarea limbajului si socializarea contribuie la dezvoltarea modelelor si identitatilor culturale ale lumii".

Invatarea unei limbi straine si introducerea intr-o cultura si viziune asupa lumii cu totul noua este cea mai sigura cale pentru deschiderea mintii, intelegerea individuala si aceste lucruri sunt nepretuite. Odata ce constientizezi  faptul ca-ti asumi toate atitudinile care stau la baza culturii, esti pregatit sa-i vezi pe altii intr-o lumina favorabila. Sa vezi lumea dintr-o perspectiva diferita si sa intelegi de unde vii tu si de unde vin ceilalti, este fantastic, este o experienta care-ti deschide ochii.

2. Descoperierea unei noi culturi

Muzica, filme, mancare, literatura, poezie, teatru, arte: lista lucrurilor fabuloase pe care ni le arata cultura este fara sfarsit. Poate ca ai auzit expresia conform careia cultura si limba sunt doua parti ale aceleasi monede: imi place sa fiu de acord cu acest lucru. 

Unul dintre lucrurile mele favorite in descoperiea unei noi culturi este invatarea unei noi limbi - care reprezinta o experienta destul de bogata. Desigur poti dobandi o cultura geografica bogata si fara a invata limba tarii respective, dar asa cum remarca unul dintre cititorii mei, este ca si cum ai viziona un show in direct. Trebuie sa vezi show-ul, sa intelegi subiectul, etc, dar ratezi zumzetul care te face sa te simti cu adevarat in largul tau (ca la teatru). Poti invata multe despre o cultura, da nu poti simti ca faci parte din ea daca nu sti sa vorbesti in limba caracteristica.

1. Vei cunoaste oameni noi si vei lega prietenii de durata

In final, si poate cel mai important, intalnirea cu oameni noi si interesanti si construirea unor prietenii noi si de durata (sau, poate cine stie, chiar iubirea vietii tale) sunt obiective sigure la care poti aspira, iar invatarea unei noi limbi va grabi procesul... si in plus te vei distra.

Fiecare persoana are un motiv diferit pentru care invata o limba noua (sau nu), dar, sper ca am reusit sa va conving pe unii dintre voi de lucrurile minunate pe care ti le poate aduce o noua limba. Nu este un proces usor - chiar presupune timp si efort, dar investitia merita.

Tu ce motive ai pentru a invata o limba straina? Le regasesti in lista de mai sus sau ai altele pe care vrei sa le impartasesti cu noi?

Articol preluat si tradus de pe Ling Holic.

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Comentarii

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.