fbpx 14 motive sa citesti zilnic | Learning Network Mergi la conţinutul principal

14 motive sa citesti zilnic

Cititul nu este ceea ce pare. Nu inseamna doar sa stai intr-un scaun confortabil cu o bucata de hartie in mana. Nu este plictisitor, pasiv sau inutil. Sa-ti faci timp pentru a citi o carte sau un articol informativ poate fi dificil, pentru ca noi incercam sa valorificam lucrurile care ne ofera rezultate si beneficii rapide. Dar cititul ne ofera astfel de rezultate si beneficii si din pacate incepe sa fie uitat. Primim in schimb aventuri si oportunitati de a ne dezvolta pe niveluri diferite.

Cartea este un vehicul care te poate duce intr-o calatorie lunga. Un prieten care poate fi gasit, un potential mentor, o sursa de inspiratie. Este un dispozitiv pentru antrenarea mintii, este o lectie, poate foarte practicata care va ofera informatii concrete sau filozofice si noi idei. Lectura zilnica ofera o multime de beneficii. Cateva dintre ele si o mica incurajare le vei gasi listate mai jos.

1.Distractia. Inainte de toate cititul este distractiv. Dintr-o larga varietate  de genuri literale gasiti ceva pentru fiecare. Ceva actiune si fantezie? O drama in care fiecare dintre noi gaseste un personaj cu care sa se identifice, pentru ca se simte singur sau suparat? Sau ceva mai ancorat in realitate ca un reportaj despre o tara sau o perioada istorica, ti s-ar parea interesant? Gaseste-ti cartea preferata la biblioteca.

 2. E gratis. Desigur, poti merge la librarie si poti cheltui o avere, dar nu este necesar. Oamenii se plang atat de mult in legatura cu cat este de greu sa gasesti divertisment gratuit in aceasta lume cu sali de sport scumpe, cu restaurant si cluburi de lux, in timp ce bibliotecile asteapta cititorii cu usile larg deschise. Daca nu gasesti una destul de buna in orasul tau poti cauta online si descarca ebooks-uri gratuite.

3. O activitate de relaxare pntru creier. Corpul tau are nevoie de miscare, la fel si creierul; si asta nu inseamna ca trebuie mutat de acasa la serviciu in fiecare dimineata impreuna cu restul coprului. Miscarea capului in spatiu este de ajuns; tot ce este in interior are nevoie sa fie zguduit. S-a dovedit ca lectura are un efect semnificativ asupra creierului nostru.  Stimularea mentala poate incetini progresul de Dementa si Alzheimer, conform mai multor studii. Cititul este sanatos, ca si sucul de portocale sau alergatul matinal, asa ca incerca sa-ti gasesti timp pentru el.

Citeste si "Cum sa trezesti geniul creativ: cele mai bune 15 carti"

4. Cuvinte noi. In timp ce citesti intalnesti cuvinte noi. Cu cat citesti mai mult, cu atat mai mult iti imbogatesti vocabularul si deprinzi abilitatea de a vorbi intr-un mod corect si atractiv. Este extreme de folositor la munca, mai ales atunci cand iti doresti sa faci o impresie buna partenerilor, clientilor sau angajatilor. A avea abilitatea de a te exprima intr-un mod clar te ajuta si in relatiile personale. Folosirea cuvintelor corecte la momentele potrivite poate preveni conflicte si neintelegeri.

Cartile si articolele pot fi folosite si atunci cand inveti o noua limba; este distractiv nu doar sa inveti o noua limba ci si sa folosesti fraze corect gramatical.

5. Modelarea personalitatii. Personalitate nu este un lucru cu care te nasti – binecuvantat sau blestemat – pentru totdeuna pana la finalul vietii. Este greu sa scapi de anumite lucruri, patternuri repetate, greseli care nu te ajuta, dar le poti repeta uneori. Daca lucram cu noi insine putem schimba lucruri; una dintre metode este cititul. Conform studiilor efectuate de cercetatorii Universitatii din Toronto cititul poate schimba unle trasaturi de personalitate.  Romanele de dragoste, de exemplu, promoveaza empatia. Cititul literaturii artistice poate fac oamenii mai empatici si intelegatori, deoarece procesul in sine este ca o conversatie, ca si cum ai cunoaste o persoana. Este ca o incurajare pentru cititori sa-si examineze emotiile si sa devina deschisi pentru noi experimente.

6. Efectul aspura relatiilor. Vrem sa cunoastem mai multe personaje, sa intram in viata lor, sa le urmarim povestile, sa vedem locurile pe care le-au vizitat, sa traim aceleasi experiente ca si ei. Articolele scrise de oamenii din tari indepartate te fac sa devi mai tolerant cu alte culturi, iar romanele psihologice  - mai intelegator cand intri in contact cu omanii.

Daca il folosesti cum trebuie, cititul, te poate ajuta sa-ti imbunatatesti expresivitatea. Hobiurile unesc oamenii , iar catile si revistele pe care le citesti te vor inarma cu subiecte pe care le poti discuta cu oamenii pe care-I intalnesti.

7. Cunoastere – cititul inseaman cunoastere. Orice citesti, chiar daca este melodrama sau un articol stiintific, mereu vei obtine informatii noi si intr-o zi le poti folosi.

8. Dezvoltarea abilitatilor. Analizand povestile faci un efort sa intelegi comportamenetele personajelor, incerci sa rezolvi puzzel-uri si mistere, critici si analizezi lucruri.

9. Concentrare. Ne petrecem zilele facand multe lucruri in acelasi timp. Cu laptopul in fata ochilor, cu o pisica adorabila sarind in jurul ecranului, mesaje de la prieteni venite din diferite locuri – mailuri, chat, Skype, poate si un telefon, colegi care vorbesc in camera alaturata, o gramada de hartii pe biroul tau care-ti amintesc ca trebuiesc rezolvate… cititul presupune concentrare – faci doar un singur lucru. Multi oameni nu se pot concentra chiar daca-si doresc acest lucru; cititul este un mod minunat de a-ti dezvolta abilitatile de concentrare.

10. Tehnici de relaxare. Ai simtit vreodata ca esti foarte tensionat si ai nevoie de o metoda de evadare pentru a  te relaxa? Surpriza: chiar poti face acest lucru si nu ai nevoie de un bilet spre cealalta parte a lumii. Un roman captivant te poate duce intr-o alta dimensiune. Un articol bun iti poate capta toata atentia sit e poate face sa uiti de probleme pentru o perioada. Multi oameni sunt coplesiti de probleme si au nevoie de o pauza; apoi se pot intoarce sa le rezolve cu mintea clara si relexata.

Citeste si "10 carti despre managementul timpului"

11. Ceva de facut in autobuz. Poti citi in autobuz, in avion sau in tren si-ti poti transforma activitatile necesare si plictisitoare in unele amuzante.

12. Inspiratie. Personajele fictive pot fi o sursa de inspiratie la fal ca oamenii pe care-i intalnesti in viata reala; poti invata de la ei, poti fi influentat de cuvintele si actiunile lor.

13. Salveaza lumea. Suna ireal? Nu este. Aceasta lume are nevoie sa fie mai educata, mai deschisa, mai responsabila, inspirata si plina de idei. Lectura creeaza astfel de oameni mai ales atunci cand este folosita in diferite moduri, cu deschidere spre diferite teme si concepte.

14. Momente de neiutat. Nu vorbim doar despre momentele petrecute in compania unei carti. Cand citesti memorezi multe lucruri si incerci sa povestesti in mintea ta situatiile citite. Urmaresti situatiile, iti amintesti personajele, iti amintesti detaliile si faci un exercitiu pentru memorie. Memoria nu este ca o punga de plastic; nu este limitata si se mareste pe masura ce o incarci cu mai multe informatii.

Cititul este placut, ca si cum ai cauta ceva care te bucura; este si folositor. Du-te, ia-ti o carte, n-o sa te muste, chiar te va face sa te simti mai bine!

Articol preluat de pe Thinking Humanity

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.