fbpx 5 pași cheie pentru crearea unui plan eficient de învățare | Learning Network Mergi la conţinutul principal

5 pași cheie pentru crearea unui plan eficient de învățare

Dacă vrei să obții și să realizezi mai mult decât până acum, este clar că unele lucruri trebuie să se schimbe. Iar unul și cel mai important ești chiar tu! Trebuie să îți îmbunătățeșți cunoștințele, abilitățile și atitudinile pentru ca ele să-ți permită să performezi. Cu atât de multe schimbări produse de la o zi la alta și cu noi și noi tehnologii care apar pe piață, ai nevoie să continui să înveți noi abilități pentru a fi la zi și a-ți menține capacitatea de a face față jobului tău. De aceea, dacă vrei să îți îmbunătățești rezultatele și să-ți asiguri performanța în ceea ce faci, ai nevoie de un plan de învățare care să îți ajute să progresezi.
Următorii 5 pași sunt cruciali pentru dezvoltarea unui plan eficient de învățare:

 

1. Cunoaște-ți scopul

Nu poți învăța totul și, de altfel, nici nu este nevoie să înveți totul. Motiv pentru care, înainte de orice altceva, trebuie să devii foarte clar în ceea ce ai nevoie să înveți și ce nu. Principiul 80/ 20 ne spune că sunt doar câteva lucruri în viața noastră care produc acele rezultate extraordinare pe care le dorim. O greșeală comună pe care oamenii o fac este aceea de a se concentra în învățarea pe încercarea de a-și îmbunătăți slăbiciunile. Dar poate fi mai ușor să te concentrezi pe potențarea punctelor forte care îți vor aduce rezultate mult mai bune. Atunci când îți iei timp să te clarifici asupra scopului tău, începi să descoperi ce este cu adevărat important și necesită concentrarea și atenția ta. Iar această este aria în care și învățarea ar trebui să se concentreze. 

 

2. Cunoaște-ți obiectivele

În timp ce scopul are un caracter mai general, obiectivele sunt mai specifice. Fiecare obiectiv este un proiect și orice proiect are nevoie de un plan. Și trebuie să te gândești ce cunoștințe și abilități sunt necesare pentru fiecare pas al planului. Oriunde există o limitare a abilităților, poate exista un motiv de adăugiri la planul tău de învățare, care nu este altceva decât un document viu ce te reflectă în permanență și în timp real și care evoluează pentru a-ți îndeplini nevoile.

 

3. Analiza nevoilor de training

Acesta este punctul în care definești cunoștințele și abilitățile necesare pentru a performa un job la cele mai înalte standarde. Compari lista de cerințe cu abilitățile și cunoștințele pe care le posezi, iar diferențele dintre cerințe și situația actuală reprezintă nevoia de training.
Atunci când decizi dacă o anumită abilitate sau cunoștință ar trebui să nu adăugată planului de învățare, trebuie să iei în considerare următorii factori:
- este o cunoștință/ abilitate specializată care îmi va lua foarte mult timp să o învăț?
- este ceva ce voi folosi în mod repetat sau doar o dată?
- am acces la cineva care poate face acest job la standardul cerut, preferabil pentru mai puțin decât tariful meu orar?
- dacă voi fi promovat, voi mai folosi acea cunoștință/ abilitate?
Atunci când este necesar un efort considerabil de învățare, este important să evaluezi beneficiul respectivei învățari înainte de a o face.

 

4. Identifică soluția potrivită

Dacă tot vei cheltui timp, energie, bani și tot felul de alte resurse pentru a învața ceva nou, este important că, înainte de asta, să îți aloci puțin timp pentru a identifica soluția de învățare cea mai potrivită. În mod cert, trebuie să iei în considerare următoarele:
- reputația trainer-ului
- orice calificări ce vor fi obținute
- orice acreditări la care vei fi îndreptățit
- concordanța dintre ceea ce se oferă și ai nevoie să știi
- dacă vei urma cursul on line sau într-o sală de curs
- costuri (nu uita aici și de transport, eventuală nevoie de cazare, etc.) 
- nivelul de suport oferit

 

5. Programează timp pentru implementare

În cazul oricărui training, există o curbă a învățării care continuă și după ce training-ul efectiv s-a încheiat. Trebuie, de asemenea, să te asiguri că vei folosi imediat după training cunoștințele și abilitățile învățate, în așa fel încât să oferi învățării posibilitatea de întărire prin aplicarea ei în situații reale de viață. În caz contrar, vei uita o parte din ce ai învățat înainte de a aplica. A permite o perioadă de implementare după învățare înseamnă a-ți permite și o perioadă de evaluare a învățării și performanței și de identificare a ajustărilor care trebuie făcute.


Totul se schimbă și, dacă tu nu o faci, în cel mai bun caz poți stagna. Deși, cel mai probabil, vei regresa. De aceea, este atât de important să ai un plan de învățare. Nu contează ce vrei să îmbunătățești. Învățarea tot este necesară, iar un plan de învățare îți permite să îți folosești la maximum toate resursele.
 

referință: coachingpositiveperformance

Companie
Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.