fbpx 7 pasi spre succesul la angajare | Learning Network Mergi la conţinutul principal

7 pasi spre succesul la angajare

Într-o piață a forței de muncă marcată de o competiție acerbă, cu sute de candidați calificați concurând pentru aceeași poziție, vei realiza că abilitățile și experiența nu mai sunt de ajuns pentru a obține un loc de muncă. De bună seamă, un curriculum impresionant îți crește șansele de a fi chemat la interviu, dar, în cele din urmă, angajarea ta va depinde în mare măsură de cât de bine te vei descurca la interviu. O pregătire serioasă pentru acest eveniment este esențială dacă vrei o prestație de succes. Iată şapte practici care îți vor asigura reușita:

1. Caută compania pe internet

Fă-ți o primă impresie despre potențialul viitor angajator cu ajutorul lui Google. Site-ul unei companii spune multe despre “personalitatea” acesteia. Citește declarația de misiune și valorile organizației, reține numele directorilor, caută fotografii cu echipa sau imagini ale produselor/serviciilor lor. Explorează site-ul de cariere și vezi cum decurge procesul de aplicare. Interfața este prietenoasă? Descrierile de post sunt clare si convingătoare? Aprofundează cercetarea, interesează-te de aparițiile în presă ale companiei, află mai multe despre clienți și parteneri sau despre inițiativele de responsabilitate socială a organizației.

Ideea este să-ți faci o impresie generală despre potențialul angajator, să începi să-i înțelegi specificul și să te gândești la motivele pentru care ți-ai dori să lucrezi la acea companie. Crezi că te-ai potrivi “în peisaj”? Ai înțeles ce este important pentru afacerea respectivă? Cum poți tu ajuta organizația să-și atingă obiectivele? Îi vei face o bună impresie intervievatorului dacă îi vei oferi motive serioase pentru care ar fi util să faci parte din echipă. De asemenea, informațiile prealabile despre companie și imaginile mentale pozitive te vor ajuta să-ți depășești emoțiile legate de interviu și să capeți încredere în tine.

2. Află detalii despre poziția pentru care concurezi

Citește cu atenție descrierea postului. Află care sunt competențele-cheie necesare pentru poziția respectivă și adaptează corespunzător conținutul și maniera de prezentare a datelor din CV și din scrisoarea de intenție. E bine să subliniezi acele aptitudini, experiență și realizări care se potrivesc cel mai bine cu cerințele noului rol. Dacă înțelegi aceste cerințe vei reuși să porți o discuție relevantă cu recrutorul și să pui întrebări inteligente.

Explică-i consultantului de recrutare modul în care ai putea să realizezi o contribuție imediată într-o zonă critică a afacerii. Oferă cât mai multe detalii cu privire la abilitățile tale și arată-ți interesul pentru lucrul în echipă. Amintește-ți că tu ești cel care trebuie să-și demonstreze compatibilitatea cu organizația, și nu invers. Arată că ești cu adevărat motivat și managerul de recrutare va ști exact în ce rol te încadrezi cel mai bine și cum poți să îți atingi potențialul maxim.job. Prin urmare, este o idee bună să pui întrebări chiar de la începutul interviului. Întreabă despre ceea ce este cu adevărat important pentru tine: ce responsabilități vei avea, ce așteptări are angajatorul de la tine, cu cine vei lucra, cui i te vei subordona etc. Interviul înseamnă relație și implică reciprocitate, deci nu-ți fie teamă să soliciți informații suplimentare.

Etapa finală a interviului constituie, de asemenea, o bună oportunitate de a afla informații prețioase de la consultantul de recrutare. Cele mai multe interviuri de angajare se încheie cu invitația intervievatorului de a adresa întrebări. O șansă în plus de a te face remarcat prin întrebări relevante care să arate interesul față companiei, precum și o înțelegerea corectă a industriei respective. Pregătește-te în prealabil și ai grijă să nu pui întrebări la care s-a răspuns deja pe site-ul angajatorului, de pildă, sau chiar pe parcursul interviului. Recrutorii ne spun că deseori se întâmplă să afle mai multe despre candidați din întrebările pe care aceștia le pun decât din răspunsurile pe care le dau.

4. Ascultă

Pregătirea este esențială pentru un interviu de succes, dar o planificarea exagerată poate avea exact efectul opus. Nu-ți repeta în minte “scenariul” în timp ce vorbești cu managerul de recrutare. Degeaba știi pe de rost diverse tipuri de răspunsuri, situațiile din viața reală sunt altă mâncare de pește. Concentrează-te pe ceea ce spune vorbitorul, altfel s-ar putea să pierzi informații valoroase. Practică ascultarea activă și arată că ești cu adevărat interesat în discuție. Mimează stilul lor și ritmul intervievatorului, nu anticipa și nu formula răspunsuri înainte ca acesta să fi terminat de rostit întrebarea.

Ar trebui să ascultăm jumătate din timp și jumătate să vorbim. Este, de asemenea, indicat să răspundem cât mai scurt (cam în trei minute să ne isprăvim ideea) și la rămânem la obiect.

5. Pregătește-ți variante de răspuns

Există mai multe tipuri de întrebări cu care te vei confrunta în timpul unui interviu de angajare. Ar fi de preferat să consulți un expert în resurse umane în vederea unei simulări de interviu, în care poți exersa răspunsuri la întrebările tipice și obține feedback pentru perfecționare.

Cele mai simple și cele mai frecvente întrebări sunt cele referitoare la “backgroundul” candidatului. Scopul acestor întrebări este de a afla modul în care abilitățile și experiența persoanei se potrivesc cu poziția și cultura organizației. Va trebui să știi să explici afirmațiile făcute în CV și să ilustrezi cu exemple concrete modul în care experiența ta anterioară consună cu obiectivele profesionale actuale și cu postul la care ai aplicat.

Un alt tip obișnuit de interviu este cel “comportamental”. Prin intermediul întrebărilor de tip comportamental se solicită informații cu privire la comportamentul și performanțele trecute ale candidatului. Această metodă se bazează pe principiul conform căruia performanțele anterioare prezic cel mai bine succesul la viitorul loc de muncă. O întrebare comportamentală sună în felul următor: “dă-mi exemplu de o situație în care a trebuit să faci față unui termen-limită foarte strâns” sau “să te adaptezi la stilul de lucru al colegului pentru a finaliza un proiect”.

În funcție de domeniul de activitate în care se încadrează jobul respectiv, firmele de consultanță în resurse umane folosesc și o abordare bazată pe studii de caz (probleme de strategie de business) sau întrebări tehnice (de pildă, în IT sau inginerie). Aceasta permite recrutorului să testeze capacitatea de analiză a candidatului, abilitățile de rezolvare de probleme și de lucru sub presiune.

6. Evită negațiile

Oamenii tind să-și amintească mai degrabă de lucrurile rele și să le uite pe cele bune. Desigur, nu-ți vei dori ca intervievatorul să-și amintească doar de elementele negative din discursul tău. Deci caută să afirmi, nu să negi. Nu spune niciodată (cel puțin nu la începutul frazei) “Nu știu”, sau “Nu am” sau “Nu pot”. Concentrează-te în schimb pe experiențele pozitive pe care le-ai avut până acum în carieră. Nu vorbi despre greșelile din trecut, ci împărtășește mai degrabă lecția pe care ai învățat-o din ele. Și nu îți critica niciodată fostul angajator. Folosește exemplele de situații delicate din trecut în așa fel încât să-ți dovedești, de exemplu, abilitățile de gestionare a conflictelor.

7. Amintește-ți de follow-up

La finalul interviului, ar fi indicat să te interesezi care sunt următorii pași în procesul de recrutare. Astfel vei ști exact când este momentul prielnic pentru follow-up cu agenția de recrutare. Fă-te încă o dată remarcat printr-un bilet de mulțumire trimis imediat după interviu. Gândește-te la ceea ce ai aflat din interviu și menține legătura cu recrutorul pe un anumit subiect pentru a obține lămuriri sau pentru a furniza informații suplimentare, manifestând interes față de postul respectiv și față de companie. Dacă socotești că ai reușit să legi o relație cu recrutorul, atunci poți să faci încă un pas și să soliciți permisiunea de conectare pe LinkedIn. Asigură-te că personalizezi cererea de conectare, precizând motivul pentru care dorești să stabilești legătura.

Companie
Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.