fbpx 9 diferente intre un lider si un manager | Learning Network Mergi la conţinutul principal

9 diferente intre un lider si un manager

Dincolo de aura succesului și a statutului, rolul de manager sau leader este unul dificil. Cel ce conduce este întotdeauna la mijloc, între ochii echipei care caută îndrumare și cei ai superiorilor, care solicită rezultate. Dificil să pastreze tot timpul echilibrul între cele două tabere.

Și totuși, cu toții  cunoaștem oameni care comunică excelent în orice situație, care par să știe instinctiv ce se dorește de la ei, ce puncte să atingă,  știu să se înconjoare de oameni pasionați, știu să inspire sufletul și să stimuleze mintea membrilor echipei, au abilitatea de forma și menține echipe performante iar superiorii le incredinteaza cele mai provocatoare proiecte – aceștia sunt managerii-leaderi.

Folosesc această sintagmă pentru că a fi leader nu ține de nivelul ierarhic ci de un mod de a privi lucrurile și de a acționa. Managementul este asociat cu planificare, organizare și verificare. Leaderii sunt gânditori de perspectivă, nu se concentrează neapărat pe proceduri ci pe obiective și rezultate, văd mult mai departe de criza de moment sau raportul trimestrial, pun foarte mare accent pe valori, previziune și motivația propriilor echipe. Un manager – leader știe să obțină rezultate îmbinând cele doua fațete.

Interesul managerilor-leaderi față de organizația din care fac parte merge dincolo de operațiunile sau departamentele pe care le conduc, ei vor să știe în permanență cum sunt angrenați, care este rolul și impactul acțiunilor lor în geografia organizației, dincolo de zona lor de influență directă.

Mai jos am construit un checklist cu 9 trasături prin care puteți diferenția un leader de un manager:

  1. Caracterul – un leader manifestă o grijă profundă față de alți oameni, își respectă întotdeauna cuvântul dat, spune adevărul, se manifestă cu responsabilitate și știe să-și asume eșecul atunci când este cazul

  2. Curajul – definiția de leader și cea de teamă nu se pot regăsi în același context. Un leader va gasi puterea, increderea și curajul de a realiza întotdeauna ceea ce altora li se pare imposibil. Ii va inspira pe cei din echipa sa gaseasca solutii si sa nu-si piarda increderea in ei insisi.

  3. Competența – un leader se află într-un proces continuu de învățare și dezvoltare a propriilor competențe profesionale într-un ritm mult mai alert decât alții. El cauta pro-activ sa constientizeze zonele pe care trebuie sa le dezvolte pentru a avea succes.

  4. Viziunea – aceasta este cea mai importantă calitate a unui leader, deoarece îl conduce către rezultatul final, îi alimentează pasiunea și îi atrage pe membrii echipei să îl urmeze pe calea sa

  5. Comunicarea – aceasta este “lipiciul” cu care leaderul veritabil aduce împreună echipa, adresându-se întotdeauna simplu, concis, știind să aștepte și să accepte feedback de la fiecare

  6. Responsabilitatea – un leader are multe persoane în subordine și știe să facă lucrurile să funcționeze eficient, fără a da vina pe alți factori perturbatori interni sau externi echipei sau companiei sale

  7. Carisma – un leader este conștient că lasă o primă impresie foarte puternică și că este capabil să influențeze părerile și acțiunile altor oameni, de aceea știe să-și canalizeze atenția către interlocutor, cu scopul de a-i crea acestuia starea de confort necesară atunci când trebuie să ia decizii.

  8. Dezvoltarea membrilor echipei– putem judeca valoarea unui leader prin numărul celor pe care îi formează și rezultatele acestora. Cu cât aceștia sunt mai competenți, cu atât el insuși va avea mai mult succes. Nu îi va fi frică să se înconjoare de oameni competenți ci îi va incuraja.

  9. Nivel ridicat de energie– este necesar pentru a putea rezista presiunii mentale și fizice. Un leader are grijă de forma sa fizică și spirituală pentru a fi la înălțime în orice situație pentru a sesiza oportunitățile înaintea tuturor.

 

Trăsătura principală a unui leader este aceea de a fi un model pentru ceilalți. Atunci când atragi oameni valoroși in jurul tău, când ei te sprijină, când ei imită modul tău de a lucra înseamnă că ești un leader indiferent dacă titlul postului ocupat are sau nu « manager » sau « director » in componența sa.

După citirea acestui articol iți propun să folosești acest checklist pentru a răspunde la întrebarea « Ce fel de manager sunt?». 

Categorie

Adriana Radu - Transforming people and businesses

Dupa 15 ani in pozitii de top in HR in diverse industrii am decis sa... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.