fbpx Altfel de teambuilding | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Altfel de teambuilding

Am luat contact cu lumea confecțiilor în sistem lohn prin 1996. Țineam pe atunci cursuri pentru unitățile din Cooperația Meșteșugărească. Băteam țara în lung și-n lat și instruiam oameni din diverse profesii, de la frizeri și coafeze până la croitori și vânzătoare.

Am fost fascinat de secțiile de producție în confecții, poate și pentru faptul că aveau legătură cu afinitatea mea pentru partea tehnică (am terminat liceu de electrotehnică. În liceu și în facultate reparam aparate de radio, televizoare și diverse echipamente electrocasnice. Acum nu vă recomand să mă apelați pentru astfel de servicii :-) ).

Am lucrat la un moment dat și cu Sorste din Focșani. Afacere la o altă scală. Am văzut atunci cum se fac blugii Levi’s la Focșani. Și tot atunci am văzut ce înseamnă norme de muncă de 2 secunde pentru cusut nasturi!

Nu știu dacă această călătorie în lumea confecțiilor lohn m-a ajutat să mă întâlnesc acum câțiva ani cu Negivan. Dar cred că m-a ajutat să am o bază minimă de informații pentru a înțelege afacerea ei.

Negivan Geambazu e tătăroaică. Și se mândrește cu asta. În același timp este româncă și se mândrește și cu asta. E un amestec interesant de forță și înțelegere. Are putere și este conștientă de asta. Și îi pasă de oamenii ei.

Când a început afacerea în 1993 Negivan nu știa nimic despre confecții. Știa doar că trebuie să reușească. Și a reușit. Are acum o secție modernă de confecții unde lucrează 150 de oameni, majoritatea femei. Între timp a învățat multe despre ce înseamnă confecții „adevărate”. De aceea lucrează cu firme ce apreciază stardardele înalte de calitate. În plus, în zona Dobrogei toată lumea știe de Niss Mode datorită costumelor la comandă pentru bărbați pe care le realizează pentru diverse evenimente.

Nu e ușor să lucrezi cu Negivan. Nu e ușor deloc. Dar când înțelegi acest tip de afacere, înțelegi de ce nu e ușor. Pentru că presupune standarde foarte înalte. Vorbim de confecții care trebuie să arate excelent astfel încât clienții să aibă o experiență unică. Și atunci fiecare detaliu într-adevăr contează.

Un lucru pe care l-am învățat de la ea este acceptarea perspectivei celuilalt. Cea mai mare parte a angajatelor din Niss Mode sunt de religie ortodoxă. Ceea ce nu este o problemă pentru Negivan. Din contră, este o modalitate de a intra în contact cu oameni autentici. Să explic.

De două ori pe an Negivan organizează excursii la mănăstiri ortodoxe (de obicei primăvara și toamna, când [[{"fid":"3614","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"300","width":"400","style":"float: right; margin: 10px;","alt":"Niss Mode","title":"Niss Mode","class":"media-element file-default"}}]]activitatea e mai relaxată). Închiriază autocare și merge împreună cu angajatele (și angajații :-) ) ei la aceste mănăstiri. Dincolo de faptul că oamenii au astfel ocazia să vadă locuri frumoase, este un prilej și pentru ea de a întâlni preoți ortodocși cu care discută lucruri despre viață. Mi s-a părut un lucru frumos ca doi oameni să treacă peste dogmele religioase și să aibă un dialog frumos despre viață și, mai mult decât atât, să se respecte reciproc pentru ceea ce sunt dincolo de religie: OAMENI.

Mai mult: o dată pe an Negivan închiriază autocare și îi duce pe copiii angajaților la muzee în București. Pleacă dimineața din Constanța și se întoarce seara. Între timp, ca drumul să fie și mai plăcut, organizează concursuri cu premii. Cu câteva zile înainte li se prezintă copiilor ce muzee vor fi vizitate astfel încât ei să aibă timp să se documenteze pentru concurs. Pe drum, în autocar, se adresează întrebări și cei care câștigă primesc premii cărți sau dulciuri (totuși toți copiii primesc dulciuri!). Bineînțeles că există și un concurs la întoarcere, cu întrebări referitoare la ce au vizionat la muzee.

Toate aceste evenimente sunt plătite integral de Negivan. De ce o face? Pentru că vrea să ofere oamenilor ei experiențe pe care ei poate nu și le pot permite sau pe care le lasă ultimele pe lista de priorități. Și atunci încearcă să le ofere ceva pentru sufletul lor, ceva care le rămâne ca o amintire frumoasă peste ani.

Negivan nu face team building-uri. Și nici team drinking-uri :-) . Dar face ceva frumos pentru angajatele ei și pentru puținii angajați bărbați pe care îi are. Din partea mea, tot respectul și aprecierea!

Categorie

Sunt dezvoltator de oameni dedicat lucrului cu oameni și companii care doresc să obțină rezultate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.