fbpx Antreneaza-ti creierul sa renunte la obiceiuri: 10 metode pentru crearea de noi cai neurale | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Antreneaza-ti creierul sa renunte la obiceiuri: 10 metode pentru crearea de noi cai neurale

“Nu pot sa imi schimb acest obicei”, “nu reusesc sa renunt la obiceiul de a...”, “as vrea sa fac lucrurile diferit, dar nu pot”, “m-am obisnuit sa fac asta si n-am cum sa o fac altfel...”, “sunt dependent de...” etc etc.

Iti suna cunoscut? Ti-ai creat, constient sau nu, anumite obiceiuri si dependente in viata ta care nu iti (mai) sunt folositoare, insa la care crezi ca nu poti renunta. De ce pare asa de greu? Deoarece aceste obiceiuri au format in creierul nostru cai neurale (imagineaza-ti niste superautostrazi de celule nervoase pe care circula mesajele) care, cu cat au fost mai folosite, cu atat au devenit mai “batatorite”. Astfel, mesajele vor incepe sa le foloseasca din ce in ce mai des, iar noi incepem sa facem lucruri fara ca macar sa ne dam seama ca le facem sau convinsi ca nu le putem controla. Vestea buna este ca NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL. Poti oricand sa creezi noi cai neurale si, implicit, noi obiceiuri. Acest proces se numeste, conform specialistilor de la TheMindUnleashed.org, neuroplastia creierului (capacitatea creierului de a se schimba singur).

Participa la Spicing Up Innovation!

Nimeni nu spune ca este simplu si rapid (nu poti schimba intr-un minut ce ai “construit” timp de 10 ani!), insa daca exista vointa suficienta, atunci poti inlatura cu succes vechile obiceiuri sau dependente direct din creier si poti dezvolta altele noi care iti vor transforma, cu siguranta, viata!

Pe langa vointa, incearca si aceste 10 metode extrem de puternice recomandate de hipnoterapeutul american Marilyn Gordon prin care sa iti antrenezi creierul sa faca ceea ce iti doresti:

1. Identifica obiceiul pe care vrei sa il transformi si seteaza intentia

Stii bancul cu cati psihologii trebuie ca sa schimbe un bec? Doar de unul singur, insa becul trebuie sa isi doreasca cu adevarat schimbarea! Ei, cam asa esti si tu: intentia de a te schimba trebuie sa fie suficient de mare pentru ca probabilitatea de a se intampla ceea ce iti doresti sa creasca.

2. Uita-te la modul in care vechiul obicei iti afecteaza viata

Uita-te la ce senimente ai, la modul in care corpul tau raspunde acestui obicei, la ceea ce creeaza in viata ta. Constientizeaza-ti obiceiul respectiv din toate punctele de vedere.

3. Schimba-ti focusul

Acum vine partea cea mai importanta: nu te mai concentra pe vechiul obicei, iar el va disparea in cele din urma. De exemplu, daca ai obiceiul sa mananci multe dulciuri, mutandu-ti concentrarea de pe acestea pe mancare sanatoasa, o sa vezi ca incet, incet obiceiul de a manca nesanatos dispare.

4. Foloseste-ti imaginatia

Imaginandu-ti in mod repetat in mintea ta noile obiceiuri, o sa creezi mult mai usor noile cai neurale. Asadar, concentreaza-ti mintea in directia dorita cu ajutorul imaginatiei .

5. Intrerupe-ti gandurile legate de vechiul obicei ori de cate ori apar

Spune “nu” sau “anulez” atunci cand apare vechiul impuls de face lucrurile in stilul obisnuit: “nu trebuie sa mai fac asta”. Apoi muta-ti concentrarea pe noul obicei pe care il construiesti.

6. Foloseste terapia aversiunii

Ce inseamna asta? Inseamna ca ori de cate ori esti tentat sa faci ceea ce obisnuiai pana atunci, spune-ti singur in minte ca acel lucru iti este daunator, enumerand si motivele pentru care iti face mai mult rau decat bine. De exemplu, revenind la dependenta de dulciuri, atunci cand treci pe langa acel raion in supermarket sau cand esti tentata sa le mamanci, spune-ti ca nu sunt sanatoasa si ca, dimpotriva, te ingrasa, te imbolnavesc si iti imbatranesc pielea.

7. Creeaza un plan specific si alege ce vrei sa faci

Atunci cand devii specific, este mult mai clar drumul pe care vrei sa il creezi. Decide daca vrei dulciuri sau fructe, daca vrei sa faci sport sau sa stai la TV, daca vrei sa renunti la fumat sau sa continui sa fumezi etc. Poti crea si afirmatii sau ancore (NLP) care sa iti intareasca alegerile: “Sunt liber sa fac ce vreau” sau “Eu sunt cel care controleaza”.

8. Transforma obstacolele

Uita-te la ce castigi daca renunti la vechiul obicei si la ce castigi din noile obiceiuri. Invata sa iti controlezi emotiile si gandurile ori de cate ori incearca sa te sabotezeze.

9. Cauta surse interne de inspiratie si suport

Asculta-ti propriile instincte si ai convingere ca ai puterea de a face orice. Meditatia poate fi un excelent mod de a produce schimbarile dorite si de a crea noi cai neurale.

10. Transforma si fa schimbarea

Mentine-ti mereu mintea in zona “Pot sa o fac”, convins ca orice transformare este posibila oricand esti pregatit sa schimbi ceva. In momentul in care poti spune cu usurinta “NU” ori de cate ori tentatia vechiului obicei iti apare in cale, este limpede ca deja acesta nu mai are nicio influenta asupra ta iar noua cale neurala a fost deja creata.

In concluzie, fii mereu prezent, constient ca tu detii controlul asupra mintii tale si convins ca oricat de greu ar parea, totul este posibil!

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.