fbpx Cand echipa ta are nevoie de coaching | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cand echipa ta are nevoie de coaching

Fiecare membru al echipei tale are un potential excelent si desi fiecare munceste foarte mult, rezultatele nu sunt la nivelul asteptarilor?
De ce, individual, performanta este foarte buna, insa, la nivel de echipa nu exista acelasi rezultat? Cauzele pot fi multiple, insa una dintre cele mai eficiente solutii nu poate fi decat coaching-ul.


Team coaching nu inseamna Teambuilding!
Teambuilding-ul are ca scop final cunoasterea intre ei a membrilor echipei, relationarea, spargerea unor bariere in comunicarea interna. De aici, se presupune ca echipa, fiind mult mai bine sudata, va da un randament mult mai bun. Si daca totusi nu este asa? Daca membrii echipei se cunosc destul de bine, se inteleg foarte bine si isi permit sa comunice orice, insa, rezultatele pe plan profesional ale acesteia nu sunt la fel de bune? Aici intervine team coaching-ul, iar diferenta intre cele doua tipuri de programe este aceea ca team choaching-ul poate include teambuilding-ul (ca scop final), insa invers nu este posibil.

Amandoua aduc energie pozitiva in echipa, sudeaza relatii, scot la iveala noi oameni, insa spre deosebire de teambuilding, coaching-ul pe echipe urmareste ca aceste rezultate sa se faca in timp si pe o perioada foarte lunga.
Teambuilding-ul te poate face sa uiti pentru cateva zile de munca, de probleme, de stres, de birou, insa team coaching-ul urmareste sa te faca sa muncesti cat mai putin, dar cat mai eficient, sa nu simti ca depui un efort atunci cand vii la serviciu, iar rezultatele tale sa tinda spre excelenta.

O alta diferenta majora este aceea ca teambuilding-ul consta in derularea unor activitati de relaxare undeva departe de cei patru peretii ai biroului, activitati dinainte planificate, bineinteles, de catre niste specialisti; iar coaching-ul consta in purtarea unor discutii deschise ce pot avea loc chiar la locul de munca, la care participa toti membrii echipei impreuna cu un coach care are rolul de a conduce aceste discutii spre un scop dinainte propus.
Dupa cum spunea Mihai Stanescucoaching-ul se orienteaza catre schimbarea elementelor de cultura organizationala- inter-relationarea in interiorul echipei, a echipei cu grupurile de interes, cu valorile si obiectivele companiei, care determina o diminuare a performantei echipei. Un punct important in acest sens este sa folosim o abordare sistematica, concentrandu-ne mai degraba pe interfetele care exista intre membrii echipei, decat pe acestia.

In ce consta un program de team coaching?
In primul rand, trebuie specificat ca nu exista un model standard care sa se aplice de fiecare data, insa in mare, dupa cum am mai spus, coaching-ul pentru echipe consta in discutii pe care coach-ul le poarta cu membrii acesteia, in acelasi timp si nu individual. Acest lucru putem spune ca este standard in orice program de team coaching. In rest, depinde de scopul propus la finalul sesiunilor, scop stabilit de catre coach impreuna cu manager-ul echipei, dar si cu membrii acesteia.

Poate fi vorba despre rezolvarea unui conflict, optimizarea procesului, integrarea unor noi membri in echipa, reorganizarea departamentului, dezvoltarea unei strategii, crearea unui spirit pozitiv de echipa, imbunatatirea comunicarii etc. Scopurile pot fi nenumarate, insa trebuie subliniat ca in cadrul unui program de coaching se urmareste un singur scop si toata energia este canalizata inspre atingerea acestuia!

Petra Mueller Demary: Aceste discutii din timpul programului nu sunt foarte generale sau teoretice ( de genul Ce inseamna comunicare mai eficienta?), ci intotdeauna foarte specifice: Ce se va schimba atunci cand comunicarea in echipa voastra va fi grozava? Ce vei face atunci? Dar colegii tai? Cum vei stii tu ca lucrurile se indreapta intr-o directie pozitiva? Ce vei face atunci? Ce vor face colegii ta? etc. sunt doar cateva exemple de astfel de intrebari directe.

De asemenea, pentru a fi eficient, team coaching-ul trebuie facut macar o data pe saptamana si pentru cel putin 2-3 luni. Rolul participantilor la coaching si perseverenta lor si dupa terminarea sesiunii este de asemenea foarte importanta. Odata facuta schimbarea, ei trebuie sa o constientizeze si sa o ia ca pe un mod de viata, nu sa revina la vechile obiceiuri. Dupa cum spunea si Mihai Stanescu, eu te pot ajuta daca tu VREI sa fii ajutat!

Metoda The Solution Focus
Aceasta este o metoda dezvoltata de catre Steve de Shazer si Insoo Kim, iar Petra Muller Demary a gasit-o foarte eficienta in munca sa de coach : eu, personal lucrez cu aceasta metoda care mi se pare foarte eficienta datorita structurii sale, concentrarea solutiei pe intrebari:
- Concentrarea pe viitor, nu pe trecut!
- intreband corect: Ce merge?, nu Ce nu merge?
-Descoperirea resurselor, nu a pierderilor
- Crearea unei viziuni, nu a unor frustrari
Discutand despre progres si pasi ce trebuie urmati, nu invinovatind si acuzand.
Acestea sunt principiile de baza ale metodei The Solution Focus care ii ajuta pe oameni sa inteleaga ca au facut ceva diferit, cum au facut ca acea schimbare sa se produca si ca trebuie sa o mentina si in continuare.

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.