fbpx Ce cauta In Vestiar Oana Pellea, Dan Puric sau Adriana Saftoiu? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce cauta In Vestiar Oana Pellea, Dan Puric sau Adriana Saftoiu?

Se ia un manager cu experienta zero ca si formator. Se adauga cateva ateliere pe niste subiecte mai cautate pe piata. Se pun si niste “vedete cu greutate” care sa sustina acele ateliere. Se face reclama si, hocus-pocus, am gasit reteta succesului in training!

Cam aceasta ar fi varianta superficiala a povestii In Vestiar.

Insa, daca managerul din poveste este, de fapt, un antreprenor cu idei stralucite si ancorate in realitate (Alina Duna), atelierele sunt despre “ce ii doare pe oameni”, iar “vedetele” sunt persoane care au ajuns acolo unde sunt prin propriile puteri si vorbesc participantilor din experienta, atunci lucrurile capata alt sens.

Desi, la prima vedere, “training-urile cu vedete” ar putea parea o strategie de marketing, o incercare de “ce sa mai aducem nou ca sa convingem oamenii sa dea bani pe training-uri”, dupa ce veti citi discutia avuta cu Alina o sa ajungeti singuri la concluzia ca, oricat de vedeta ar fi trainerul, daca nu transmite nimic, atunci conceptul nu are viata lunga.. Ori, atelierele din Vestiar se succed regulat de cativa ani incoace cu acelasi succes:

Luiza Pirvulescu: Spune-mi, te rog, pe scurt, povestea In Vestiar Avem Schimbare: cum ti-a venit aceasta idee si cum a devenit ea realitate?

[[{"fid":"2443","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"232","width":"400","style":"float: left; margin: 2px;","alt":"Echipa In Vestiar","title":"Echipa In Vestiar","class":"media-element file-default"}}]]Alina Duna: In Vestiar” a fost o idee care mi-a venit brusc si a devenit realitate a doua zi. Dar a inceput din mai multe timpuri si mai multe parti.

A inceput pe vremea cand mergeam la cursuri. Si rar se nimerea vreunul care sa-mi fie de folos in mod real. Si stiu ca ma tot intrebam de ce se fac workshopuri fara noima sau folosinta? Ma intorceam plina de frustrari si imi spuneam ca eu, “daca, vreodata…” le-as face de-adevaratelea si folositoare.

Ma gandeam ca sunt asa multi oameni frumosi si destepti care au lucruri facute si care ar putea sa ne spuna si noua cum de au reusit ei. Sau ce placut ar fi sa putem sa-i intalnim cand vrem noi si nu doar prin reviste si televizoare.

Si, intre toate timpurile de care-ti povestesc, am intalnit-o pe Oana Pellea care mi-a pus o oglinda in fata si m-am vazut intr-un mod in care nu stiam ca sunt. Mi-a placut si folosit, si m-am gandit ca bine ar mai fi sa li se intample si altora aceeasi experienta.

Si un alt apoi a fost cand a inceput marea criza si toata lumea era convinsa ca lucrurile se schimba intr-atat incat sigur se alege praful. Dar, uite, ca nu a fost deloc asa. Ba, dimpotriva, chiar!

Insa, In Vestiar, a inceput chiar de a doua zi cand, lucrand un proiect de branding, vorbeam cu o clienta a mea pierduta in “nu stiu ce sa zic si ce sa fac si ce sa cred”. Parea, asa, ca suntem intr-un cerc de “nu stiu” si m-am gandit ca trebuie sa existe un loc in care oamenii sa afle si ce au de gandit si ce au de facut. A doua zi, l-am facut! Pe scurt.

L.P Ce simbolizeaza “vestiarul”? De ce ti-ai propus sa “aduni” oamenii in vestiar si nu orice alta zona a atelierului? :-)

A.D.: Vestiarul este zona de “intre ceva-uri”. E zona de pregatire pentru ce-ti urmeaza. E zona de schimbare din ceva in altceva. Se intampla lucruri In Vestiar: te schimbi, te pregatesti, lasi ceva, pui ceva, iei ceva cu tine. Si mergi mai departe, spre ce activitate iti trebuie. In Vestiarul nostru galben se intampla acelasi lucru. E o zona de transit in care te pregatesti. Fiecare se pregateste de ce vrea, exact in masura in care vrea.

L.P.: Faptul ca In Vestiar “intra” vedete a reprezentat un plus si un factor pentru succes, cel putin pentru imagine si consolidarea pe piata?

A.D.: Atelierele In Vestiar sunt tinute de oameni care au reusit asa de bine incat, uite, am aflat cu totii de ei. Si le numim vedete. Putem sa le numim varfuri. Sunt oameni creativi, care au stiut sa-si caute si sa-si faca drumul. Si care au gasit solutii. Fiecare dintre cei pe care i-am ales In Vestiar sunt un model de reusita. Eu ii admir. Si i-am ales pentru ca imi place povestea lor, pentru ca au facut lucruri intr-un anume fel. Eu lucrez doar cu oameni exceptionali. Ma intereseaza foarte tare nu imaginea, ci identitatea celor care intra In Vestiar

L.P: Totusi, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Adriana Saftoiu si toti ceilalti oameni care sustin ateliere [[{"fid":"2441","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"233","width":"350","style":"float: right; margin: 2px;","alt":"Oana Pellea In Vestiar","title":"Oana Pellea In Vestiar","class":"media-element file-default"}}]]In Vestiar nu sunt traineri, de profesie.

A.D.: In viata de zi cu zi, ne luam informatii despre cum si ce dintr-o multime de surse. Nu le luam doar de la traineri. Asa-i? Oana Pellea, Medeea Marinescu, Adriana Saftoiu, Dan Puric, Marius Manole etc sunt oameni care au ceva de spus, sunt oameni traiti care au facut lucruri despre care au fost de acord sa vorbeasca In Vestiar. Sunt oameni generosi, care au vrut sa imparta cu noi din ceea ce stiu ei. Iar cursantii care vin In vestiar nu vin sa fie invatati… Vin sa afle.

L.P.: De altfel, desi ai o firma de training creata de la zero, nici tu nu esti trainer... Putem spune ca esti un “amestec” de antreprenor - curajos si plin de idei si initiativa - si un project manager excelent? Sau cum te-ai descrie tu altfel? De ce ai nevoie ca sa reusesti intr-un domeniu in care nu ai tocmai pregatirea exacta?

A.D.: Sunt curajoasa. Am idei. Imi place sa le fac sa se intample. Cred ca sunt si manager bun - de idei. Si sunt si modesta, da – asa m-as descrie. Este foarte bine! Ma amuza foarte tare zicala aia cu sunt modest, dar vreau sa se stie.

Dar sa-ti raspund la intrebare: eu pentru mine am stabilit ca succesul inseamna sa ma simt bine si sa am constiinta ca fac un lucru de calitate. Si reusesc asta in fiecare zi! Cred ca oricine poate sa reuseasca, macar sa incerce, orice.

E nevoie doar sa stii ce vrei. Si sa fii dispus sa muncesti ca sa-ti traiesti dorinta.

L.P.: Cum vezi piata de training din Romania? Unde se incadreaza In Vestiar pe aceasta piata? Simti ca ai concurenta? [[{"fid":"2444","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"253","width":"380","style":"float: right; margin: 2px;","alt":"Atelier In Vestiar","title":"Atelier In Vestiar","class":"media-element file-default"}}]]

A.D.: Eu am un rol foarte modest. Nu concurez pe nimeni. Am ideile mele. Daca cineva le gaseste interesante, foarte bine. Si nici nu vad cum cineva ar putea sa concureze cu ideile mele – ar fi chiar hazliu sa nu-si aiba propriile idei. Asa-i?

Sincer, nu stiu cum e piata de training. Nu fac parte din ea. Nu cred in solutii si pasi universali valabili. Cred in experiente. In Vestiar fiecare descopera pentru el cate ceva din ce are nevoie sa afle. Nu pleaca nimeni trainuit. Pleaca mai desteptat, intalnit fiind, cu oameni de valoare.  

L.P.: Cand ai simtit ca esti “pe drumul cel bun”?

A.D.: De la bun inceput, mereu, am simtit ca sunt pe drumul cel bun pentru ca mi-a placut. Nu-ti prea place pe drumul cel rau, asa-i? :-) Si mi-a fost confirmat drumul si de piata, care a primit frumos propunerea mea. Modul in care ceilalti raspund initiativelor tale este, categoric, un reper de drum bun intr-un proiect.

Si mai si, am simtit cand am incetat sa mai aduc bani de acasa. Da. :-)

L.P.: Sunt multe cursuri pe piata “frumos ambalate”, dar care dezamagesc la partea de continut. Cum te asiguri ca nu “vinzi iluzii”?

A.D.: Inca sunt asemenea cursuri, asa-i? Mare pierdere de timp si de tot... Eu organizez intalniri. Vrei sa o vezi pe Oana Pellea? O vezi! Vrei sa o intalnesti pe Adriana Saftoiu? Poftim, ca ai ocazia. Oamenii sunt realitati. Ii stii, ii admiri, ii intalnesti, ii cunosti, iti petreci timp cu ei, iti povestesc despre viata lor, despre ce stiu ei sa faca, despre cum au reusit ca tu sa auzi de ei si sa vii la curs. Nu vand “retete de succes” in general, “pasi catre...” sau “descoperiri planetare”. In Vestiar, sunt intalniri cu oameni despre care stii deja ca au reusit intr-un fel al lor. Sunt oameni reali, cu vieti reale, cu succes real. Daca iti foloseste sa afli ce si cum stiu EI sa faca, In Vestiar e locul.

[[{"fid":"2442","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"225","width":"400","style":"float: left; margin: 2px;","alt":"Atelier In Vestiar","title":"Atelier In Vestiar","class":"media-element file-default"}}]]L.P.: Care a fost cel mai frumos feedback pe care l-ai primit de la cursantii dIn Vestiar? Sau cele mai frumoase!

A.D.: Ce intrebare frumoasa! Multumesc!

Cele mai frumoase feedbackuri sunt mereu privirile participantilor. Modul in care primesc intamplarile pe care li le propun. Faptul ca, odata ce vin la un atelier, vin la aproape toate pe care le am si mai cer si altele! Sunt oameni care-mi multumesc mie pentru ce li se intampla lor. E flatant, sa stii, oricat de tare te-ai tine. Cuvinte frumoase am auzit multe, dar eu cred in atitudini. Sunt oameni care vor si ei sa lucreze cu mine sau alaturi de mine In Vestiar. Vor si ei sa ajute. Sau isi dau seama ca si ei vor lucrurile lor, altele decat cele in care i-am cunoscut. Sau sunt oameni care imi devin prieteni. Sau imi raman apropiati. Da, asta-i feedback-ul si reperul ca sunt pe un drum bun – ca tot vorbeam mai devreme.

L.P.: In final, e evident faptul ca esti plina de idei “altfel” si ai deja un set de ateliere consacrate care nu mai au nevoie de niciun comentariu. Dar, de curand, insa, printre “vedete” si-au gasit loc si...Tom si Jerry. Ti-a venit chef de joaca sau e serios? :-)

A.D.: Tom si Jerry sunt simpatici tare si la fel e si programul pe care il propun dar in mod absolut serios. Relatia dintre cele doua personaje este una foarte actuala in orice birou. Da, in fiecare zi esti lider, fie ca e nevoie sa fii sau ti se cere sa fii. In acelasi timp, ai de impartit spatiul cu alti lideri si ei in situatii similare tie. Cine-i mai lider decat cine? Si cum de reuseste fiecare?

Esti, cu sau voia ta fie Tom, fie Jerry! Ba sunt si zile in care esti si Tom si Jerry, in acelasi timp. Intr-o cursa continua sa te indepartezi de ceva sau intr-o  goana permanenta catre ceva. 

Este un program foarte serios si competitiv de 8 ore, plin de exercitii pentru deja lideri sau lideri in devenire, sau pentru buna intelegere intre lideri. Rezultatul este ca iti dai seama ce ai de facut mai bine si mai bine pentru tine in rol de: Tom si Jerry. Afli, inveti, experimentezi ce stiu si ce fac bine liderii. Hai si tu

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.