fbpx Ce om energic era… păcat că s-a plafonat | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce om energic era… păcat că s-a plafonat

 

Mulţi oameni consideră că plafonarea este un fenomen negativ.  “M-am plafonat.” “Echipa mea s-a plafonat.” “Ce om energic era. Păcat că s-a plafonat.” Şi ori de câte ori auzim astfel de expresii suntem trişti.

Oarecum este şi explicabil. În momentul în care ajungi să te plafonezi energia se diminuează, rezultatele întârzie să mai apară, satisfacţiile întârzie şi ele, chiar şi relaţia cu cei din jur are de suferit. Totodată, uităm că a te plafona înseamnă că ai ajuns la plafonul de sus; înseamnă că până în acel moment ai fost în ascensiune, ai făcut eforturi. Şi atunci, întreb:
Nu credeţi că ar fi bine să ne bucurăm atunci când conştientizam că ne-am plafonat? La urma urmei am ajuns aici prin propriile eforturi. Nu asta ne doream? Să ajungem sus?…

Citeste si Vrei o carieră de succes? Pregătește-te să sacrifici…

Dacă eşti manager şi ai observat că echipa ta s-a plafonat, bucură-te! Înseamnă că ai reuşit să o conduci până la punctul maxim.
Cred că plafonarea capătă un sens negativ, neconstructiv în momentul în care nu ne punem problema cum să spargem acest plafon şi să trecem la următorul nivel. Abia în acest moment cred că ar trebui să ne îngrijorăm. Dacă 30 de zile la rând mergi la birou şi nu reuşeşti să te mobilizezi, să-ţi termini treaba aşa cum o făceai înainte şi nici nu mai găseşti soluţiile atât de uşor, ar fi bine să te întrebi dacă nu cumva te-ai plafonat.
Poate vă întrebaţi care este diferenţa dintre plafonat şi demotivat. E simplu. Când eşti demotivat nu mai ai chef să faci nimic. Când eşti pe cale să te plafonezi, faci tot ceea ce ai făcut şi ieri dar rezultatul nu te mai mulţumeşte.

Scriam mai sus ca plafonarea devine negativă în momentul în care petrecem prea mult timp în această stare. Ce putem face pentru a sparge plafonul?

Din punctul meu de vedere provocare este cuvântul cheie. Provoacă-te să înveţi ceva nou. Mergi la cursuri de specializare sau de dezvoltare personală. Provoacă-te să-ţi creezi noi planuri (noi plafoane mai înalte) chiar dacă au legătură cu activitatea ta profesională sau nu. Să înveţi să cânţi la trompetă îţi poate oferi perspective noi chiar şi în viaţa profesională.

Citeste si Afla cum reduci stresul, cu 8 intrebari.

Provoacă-ţi managerul să te provoace cu noi proiecte. Provoacă-ţi colegii la un schimb de experienţă pentru câteva ore. Provoacă-ţi colegii să vă implicaţi într-un proiect de voluntariat.
Provoacă-te!… Înainte de asta totuşi, poţi să-ţi iei câteva zile libere, poate un weekend prelungit. Meriţi o pauză. Ai ajuns să te plafonezi pentru că ai muncit, ai depus efort, ai oferit tot ceea ce era mai bun în tine.

Acordă-ţi câteva zile în care să-ţi faci un nou plan, să-ţi restabileşti următorul plafon de atins. Ai grijă doar ca noul plafon să fie mai sus decât cel pe care tocmai l-ai atins.

Articol preluat de pe HPDI.

Categorie

“Cine nu se mai poate considera copil se poate considera un om mort.” Aceasta fraza este nr. 1 din decalogul lui Alexandru Busila. Valorile... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.