fbpx Convingerile noastre = realitatea noastră | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Convingerile noastre = realitatea noastră

Unul dintre lucrurile esenţiale ce îi deosebeste pe oamenii de succes de toţi ceilalţi este sistemul lor de convingeri. Convingerile pe care ni le însuşim de-a lungul vieţii ne limitează sau ne dau forţă, ne susţin sau ne doboară, ne motivează sau ne demotivează, ne măresc sau ne distrug şansele de reuşită.

Thomas Eddison spunea: ” Eu nu am eşuat. Doar am descoperit 10.000 de căi care nu funcţionează.” Dacă noi credem în reuşită, vom putea găsi posibilităţile necesare pentru aceasta. Dacă mintea noastră este orientată predominant către eşec, mesajele respective vor tinde să ne conducă spre acele experienţe.

Iată câteva exemple de credințe care ne pot limita:

-       Cu cât mai mult cu atât mai bine (mai ales în plan material). Și pentru asta muncim 10-12 ore pe zi, acumulăm, economisim, uităm de cei pe care îi iubim, uităm de sănătatea noastră, uităm să trăim aici și acum.

-       Rezultatul contează. De fiecare dată când am fost plecată cu rucsacul în spate, am realizat că este călătoria cea care contează, oamenii întâlniți pe drum, poveștile depănate sunt cele care fac ca atunci când am ajuns la rezultat să mă uit în urmă și sa zic: m-am distrat!

-       Visele nu folosesc la nimic. Oare? Oare nu a fost tot ce ne înconjoară un vis al cuiva? Scaunul, masa, calculatorul, toate au fost cândva vise, gânduri, proiecte care ulterior s-au materializat în viața noastră.

-       Asta nu se poate face / Nimeni nu a mai făcut așa ceva. Cine, în afara de noi înșine, stabilește ce se poate face și ce nu?

Convingerile noastre sunt puncte de vedere despre noi înşine, despre alţii şi despre situaţiile pe care le considerăm adevărate. Sunt puncte de vedere emoţionale şi nu bazate pe fapte. Ele funcţionează sub forma valorilor, în funcţie de care luăm tot timpul decizii în viaţa noastră. Acestea sunt calităţile considerate esenţiale pentru felul în care ne conducem viaţa. Iar noi le alegem.

Așadar, ce alegeți?

Categorie

Ana HODOȘ, Manager de proiect, consultant resurse umane, trainer acreditat, s-a specilizat în a lucra cu echipele manageriale şi operaţionale... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.