fbpx Cum l-am declarat lider pe Welch | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum l-am declarat lider pe Welch

Ce-l face pe Welch sa fie lider? Am cautat raspunsul in doua dintre cartile sale. In “Castigatorii”, Jack Welch si Suzy Welch dedica un capitol comportamentului liderului. Intrebarea “Ce face un lider?” primeste opt raspunsuri concrete, aproape didactice. Explicate in detaliu, pot fi considerate lectii utile oricarui manager.

Am vrut sa vedem si ce face “popa”. Am cautat in cartea autobiografica “Jack. Dintr-o bucata” (titlu original: Jack. Straight from the Gut.) cum se raporteaza actiunile sale, fata de teoria lidershipului. Asa cum era de asteptat, volumul abunda in marturii ce pot fi potrivite acelor “definitii” ale comportamentului unui lider, la fel ca in jocurile in care copii deseneaza sageti pentru a face perechi.

Am selectat cateva intamplari, fara a avea pretentia ca le-am ales pe cele mai reprezentative.

1. Un lider isi perfectioneaza continuu echipa, folosindu-se de orice problema care intervine ca de o ocazie pentru a-si evalua oamenii, a-i instrui si a le stimula increderea in sine.

GE inseamna a gasi oameni de calitate, indiferent de unde vin. Sunt exagerat in multe privinte, dar nimic nu se compara cu pasiunea mea pentru a face din oameni specializarea principala a GE. In acest caz, desi ar putea sa para contradictoriu, sistemul joaca un rol important in acest sens. Pentru un tip care uraste birocratia si protesteaza impotriva ei, rigoarea sistemului nostru de oameni este ceea ce da viata intregii masinarii.” (pag.194 Jack. Dintr-o bucata, Editura Publica)

2. Un lider face ca oamenii nu numai sa inteleaga viziunea companiei ci si sa si-o insuseasca

In 1984, revista Fortune l-a plasat pe Welch in topul “Zece cei mai duri sefi din America”. Articolul de prezentare continea si opinia unui angajat, despre cel mai rau sef. Acesta spunea ca nu a intalnit pe nimeni “cu atat de multe idei creative de afaceri. Nimeni nu mi-a stimulat vreodata gandirea atat de bine”. Alt angajat declara ca Welch “a adus la GE pasiunea si dedicatia ce caracterizeaza cele  mai bune companii ce se lanseaza in Silicon Valley”. (pag.165)

3. Un lider se face iubit de toti, emanand energie pozitiva si optimism

Le-am spus intotdeauna directorilor generali ai afacerilor noastre ca pasiunea lor determina gradul de intensitate al energiei organizatiei.”

Directorul general este cel care da tonul” (pag.449)

4. Un lider creeaza o atmosfera de incredere prin sinceritate, transparenta si recunoastere a meritului

A imparti aprecieri era pentru mine ca respiratul. Intr-o meritocratie, nimic nu este mai important”. Welch marturiseste ca impartea mereu aprecieri: un bonus in optiuni sau o marire de salariu, dar si o vorba buna cand intalnea pe cineva pe coridor. “Am vrut intotdeauna ca fiecare sa stie unde se situa”, spune Welch. (pag. 457)

5. Un lider are curajul de a lua decizii nepopulare sau bazate pe intuitie

Vanzarea afacerii cu electrocasnice mici a GE, in 1983, a declansat o “agitatie incredibila”. Mesajele transmiteau acelasi lucru: “Cum mai putem fi GE daca nu mai facem masini de calcat si prajitoare de paine?” “Ce fel de om esti? Daca faci asta, e clar ca vei face orice!” (pag. 152)

6. Un bun manager pune insistent intrebari si examineaza situatia, cu o  curiozitate vecina cu scepticismul, avand grija ca intrebarile sale sa determine oamenii sa actioneze

Analiza unei situatii se poate face in multe moduri. Un “brainstorming” informal era anuntat printr-o expresie colocviala: “Hai sa ne balacim un pic in asta”. Fara hartii, fara memo-uri, indiferent de titluri sau pozitii in companie, angajatii se adunau pentru a dezbate o problema. “Din balaceala au iesit unele dintre cele mai bune decizii ale noastre”, spunea Welch (pag. 467).

7. Un bun manager isi inspira subordonatii sa-si asume riscuri si sa invete, oferindu-le propriul exemplu

In Castigatorii, Welch povesteste cum isi facuse un obicei din a-si incuraja echipa sa aiba initiativa, sa-si asume riscuri. Le povestea oamenilor sai prima sa mare greseala, cand a aruncat in aer o statie pilot din Pittsfield. Nimeni nu fusese ranit. A primit insa si o lectie de lidership din partea superiorului sefului sau. “Modul plin de intelegere in care mi-a pus intrebari, pentru a stabili stiintific motivele incidentului, m-a invatat nu numai cum sa imbunatatesc procesul de fabricatie, ci si mai important, cum sa ma port cu oamenii cand se afla intr-o situatie dificila”.

8. Un bun manager sarbatoreste reusitele

O comanda de 500 de dolari pentru pelete de plastic era sarbatorita cu o bere, cu colegii, in drum spre casa. Cand pe lista se mai adunau zece clienti care plasau astfel de comenzi, se organizau petreceri cu butoaie de bere si pizza. (pag.57)

 

Despre Welch, pe scurt

Jack Welch surprinde printr-un discurs direct, pe intelesul publicului larg, atât in cartile sale, dar parca si mai puternic in aparitiile publice. Welch a fost presedinte si CEO la General Electric intre 1981 si 2001. In anii `80 si-a capatat porecla “Neutron Jack”, ca urmare a faptului ca elimina oamenii din organizatie, dar lasa cladirile intacte. La sfarsitul lui 1980 GE avea 411.000 angajati. Cinci ani mai tarziu, grupul mai avea 299.000 de angajati. 37.000 lucrau in companii pe care grupul le vanduse.

In 1980 GE avea venituri de 26,8 miliarde dolari, iar zece ani mai tarziu acestea se apropiau de 130 miliarde de dolari.

Totusi rezultatele sale sunt contestate, meritul fiind impartit cu alti manageri. Contestate sunt si metodele dure prin care le-a obtinut.

Articol publicat in revista AIDA nr 4/2011

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.