fbpx Cum rezolva un manager conflictele din echipa? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum rezolva un manager conflictele din echipa?

In articolul de saptamana trecuta (http://www.learningnetwork.ro/articol/de-ce-ne-certam-la-serviciu/350) vorbeam despre motivele - se pare, universale - pentru care se isca certuri si tensiuni la locul de munca. Se pare ca solutionarea lor, aplanarea conflictului, revine adesea managerului.

Ce poate face, asadar, acesta, pentru a repara oalele sparte?

In primul rand trebuie sa fie conectat la ce se intampla din punct de vedere relational si emotional in echipa lui. Aceasta atitudine este, totodata, si una profilactica. Daca managerul este prezent in dinamica grupului pe care il conduce, atunci poate surprinde mai usor radacinile unui conflict, poate remedia mai lesne, si din timp, eventuale tensiuni care altminteri pot degenera. Conectarea presupune o relatie transparenta cu angajatii, comunicare directa (unu la unu, in grup), ascultare activa, atentie, activitati de grup (spre exemplu cele informale, cum ar fi iesitul impreuna in oras, care au darul de a relaxa atmosfera si a deschide conversatia).

Oata conflictul aparut, managerul trebuie sa fie constient de realitatea si gradul sau de importanta. Lipsa de atentie, "aplanarea" cu forta (prin, eventual, masuri coercitive) nu face decat sa puna paie pe foc. Este de dorit ca managerul sa se implice - din nou, cu diplomatie si obiectivitate - pentru  a intelege motivele tensiunii, pentru a auzi toate versiunile partilor implicate si, in final, pentru a discuta solutii posibile.

Rabdarea conteaza. Cand - oricum - partile responsabile de nasterea conflictului sunt deja inflamate, calmul si stabilitatea transmise de manager sunt binevenite. Ele pot schimba semnificativ energia "razboinica" specifica raporturilor tensionate.

Managerul trebuie sa se concentreze pe  problema, nu pe cei care o au. Cautarea vinovatilor, reprosurile, nediferentierea intre persoane si actiunile lor este in sine o sursa de conflict (si o provocare a relatiilor de orice natura, fie ele in interiorul organizatiei sau in afara vietii profesionale). Aceasta abilitate presupune mult antrenament pentru a se fixa natural in comportament.  Pentru aceasta - mai mult, poate, decat in cazul altor tehnici constructive de aplanare a conflictului - poate fi nevoie de interventia unui coach. Managerul se poate, astfel, antrena pentru ceea ce am putea numi comunicare obiectiva in general sau - in cazul unor situatii tensionate - pentru o abordare obiectiva a problemei, izoland-o emotional de actorii implicati. 

(http://www.managerwise.com/article.phtml?id=29)

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.