fbpx Cum sa dezvoltam un comportament alimentar sanatos al copilului? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa dezvoltam un comportament alimentar sanatos al copilului?

Iti poti ajuta copilul sa invete un stil de viata sanatos inca de la nastere. Atunci cand comportamentele sanatoase devin parte a stilului normal de viata al familiei – un mod natural in care decurg lucrurile in viata de zi cu zi – nu va trebui ca mai tarziu sa introduci reguli mai dificil de acceptat pentru copil. Iata cateva recomandari prin care sa mentii un stil de viata sanatos in familie, astfel incat copilul sa adopte la randul sau comportamente sanatoase:


    1. Acasa este un loc in care se mananca sanatos: atunci cand copilul vede in frigider, pe lista de cumparaturi si in farfuriile parintilor mancare sanatoasa, invata ca aceasta este normalitatea. Cand avem cat mai putine alimente nesanatoase in casa, copilul le va cere mult mai rar.


    2. Stim care sunt alimentele sanatoase: fructele, legumele, cerealele integrale, pestele, carnea slaba si lactatele sunt grupele de alimente pe baza carora ne stabilim meniul si optiunile alimentare.


    3. Suntem atenti la marimea portiilor: studiile spun ca atunci cand li se permite sa-si urmeze propriul apetit, copiii aleg, in general, cantitatea cea mai potrivita de mancare pentru nevoile lor.


    4. Faceti distinctia dintre alimentele de zi cu zi si cele pe care le putem manca ‘din cand in cand’ cand : copiii pot invata sa faca distinctia dintre aceste doua categorii de alimente: pe cele sanatoase le putem manca zi de zi, pe cele mai putin sanatoase doar ocazional. Varianta de a plasa mancarea nesanatoasa dar preferata de copii (de gen fast food, chipsuri, dulciuri) in categoria ‘din cand in cand’ este o alegere mai eficienta decat interzicerea ei totala. Atunci cand un aliment este interzis total, devine si mai atractiv pentru copil.


    5. Stabiliti rutine alimentare sanatoase: a manca sanatos nu inseamna doar a alege alimente sanatoase, ci si a manca in mod regulat si benefic pentru intreaga familie. De exemplu, a manca zilnic micul dejun, a avea ore stabile de masa, a manca impreuna cu familia la masa si nu in fata televizorului sau a computerului, a aloca suficient timp meselor pentru a manca relaxat – toate acestea sunt comportamente alimentare sanatoase.


    6. Centrati-va pe aprecierea alegerilor sanatoase pe care le face copilul si mai putin pe a transforma mesele in batalii ‘care pe care’ si negocieri fara sfarsit. Puteti incuraja mai usor obiceiurile alimentare sanatoase daca mesele sunt ceva distractiv si placut. Un mod de a face acest lucru este a-l lauda pe copil atunci cand alege un aliment sanatos, si a-i explica intr-un mod simplu ce beneficii va avea – ‘O sa ai oase puternice pentru ca ai ales sa bei lapte.’ De asemenea, va fi mai probabil ca alimentul ales de copil sa fie unul sanatos daca optiunile pe care i le oferiti sunt unele sanatoase.


    7. Transformati activitatea fizica intr-o parte normala a fiecarei zile: activitate fizica nu inseamna numai sa practici un sport, ci si sa mergi pe jos, sa plimbi cainele, sa urci scarile in loc de a lua liftul, sa lucrezi in gradina. Atunci cand toata lumea din familie face aceste lucruri, si copilul le va considera ceva normal.

Pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum dezvoltam un comportament alimentar sanatos la copii?

Articolul a aparut initial pe site-ul SmartBoxFamily.

Categorie

Psiholog, absolventa a Universitatii Babes-Bolyai Cluj, are experienta de peste 15 ani in coordonarea proiectelor educationale,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.