fbpx DE CE dezvoltare personala si spirituala? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

DE CE dezvoltare personala si spirituala?

Cred cu tărie că am clienți mai inteligenți decât mine în coaching.

Să mă explic!

Am avut o discuție interesantă cu un client în coaching referitoare la metodele de dezvoltare personală și spirituală. Eram destul de „aprins” și îi explicam în detaliu avantajele diferitelor metode. Mă asculta cu atenție (sau poate așa îmi plăcea mie să cred – cu lucrurile astea nu știi sigur niciodată cum stai) și, la un moment dat, mi-a adresat o singură întrebare: „Și la ce bun toate astea?

M-am blocat! Pentru o clipă mintea mea nu a înțeles întrebarea (nu sunt sigur că a înțeles-o prea bine nici după acel moment). „Cum adică la ce bun toate astea?” am gândit eu. Nu e clar că sunt bune?

 Ei bine, nu e clar! Și de atunci îmi e foarte clar că nu e clar.

Când vorbim de metode de dezvoltare personală și spirituală avem două tendințe majore:

-          Uneori dorim să ne fie clar ce rezultate putem obține atunci când practicăm o metodă astfel încât să decidem dacă „ne băgăm sau nu”, dacă o practicăm sau nu. Pentru unele metode acest lucru e posibil, pentru altele este destul de dificil de cuantificat rezultatele (pentru că rezultatele sunt influențate de foarte mulți factori).

-          Alteori pur și simplu experimentăm o metodă fiind conștienți că rezultatele vor veni deoarece este important să experimentăm (nu avem cum să prefigurăm rezultatele fără să experimentăm metoda respectivă). Se știe ce rezultate pot genera unele metode, dar nu se știe ce rezultate pot genera pentru tine. Și cum poți afla asta altfel decât experimentând?

Una dintre marile provocări este că metodele de dezvoltare personală și spirituală sunt metode pe termen lung, adică metode care generează rezultate sustenabile în luni și ani de zile. Iar majoritatea oamenilor când aud de luni și ani deja încep să renunțe. Imaginați-vă! Renunță înainte de a se apuca! Provocarea și mai mare este că, renunțând, vei căuta metode mai simple care te vor duce în timp la următoarea concluzie: ai pierdut timpul! Ai folosit metode care ți-au adus rezultate pe termen scurt, dar nu sustenabile pe termen lung. Și, la o analiză mai atentă, ai folosit mai mult timp și mai multă energie pentru a întreține rezultate pe termen scurt în loc să construiești rezultate pe termen lung.

Așadar... la ce bun toate astea? Aș fi înclinat să spun „pentru evoluția noastră”. Dar mă abțin pentru că e un termen vag. M-a întrebat cineva la un moment dat: „Și dacă evoluez ce?”. Avea dreptate.

Cred cu tărie că atunci când în viața ta a venit momentul pentru dezvoltare personală și spirituală nu mai poți da înapoi. Când „te-ai trezit” nu mai poți ignora trezirea. De fapt, o poți face, dar îți crește nivelul de frustrare pe zi ce trece. De ce? Pentru că acum e o parte din tine care e conștientă și care vrea să se dezvolte, să te facă să devii din ce în ce mai conștient de tine și de ceea ce e în jurul tău. Și nu mai poți ignora acea parte pentru că a venit momentul dezvoltării tale.

Și atunci îți dai seama că întrebarea „Și la ce bun toate astea?” este un fel de ultimă zvâcnire a părții din tine care nu vrea să se schimbe, care vrea ca lucrurile să rămână întotdeauna la fel. Pentru că nu e necesar întotdeauna să știi totul înainte de a experimenta. Semnificația vine pe măsură ce experimentezi. Fiecare experiență aduce o nouă înțelegere, o nouă conștientizare, o nouă semnificație.

Și atunci, în loc să te întrebi „Și la ce bun să citesc?” mai bine alege o carte bună, citește-o și vei primi răspunsul pe măsură ce o citești. Altfel vei rămâne doar cu întrebarea și nu vei obține niciodată răspuns.

În loc să te întrebi „La ce bun să merg la cursuri de dezvoltare personală? mai bine mergi la un astfel de curs bun și află ce poate face pentru tine.

De ce toate astea? Pentru că atunci când ajungi să te întrebi „La ce bun toate astea?” înseamnă că a venit momentul să te preocupi de „toate astea”. Altfel nu ți-ai adresa această întrebare.

Categorie

Sunt dezvoltator de oameni dedicat lucrului cu oameni și companii care doresc să obțină rezultate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.