fbpx De ce trebuie sa stiu eu financiar? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

De ce trebuie sa stiu eu financiar?

Asta m-a intrebat odata un client. Raspunsul avea sa il afle singur, dupa 6 luni de zile, perioada in care a asimilat cunostintele din domeniul financiar dobandite la o sesiune Finacial for non-financials, a implementat rapoartele financiare care ii erau necesare si si-a construit strategia si bugetul pe anul urmator. :)

M-am intalnit cu el de curand si l-am intrebat care sunt efectele programului care l-am desfasurat impreuna, cu ajutorul lui. Iata ce mi-a spus:

In primul si in primul rand am invatat sa controlez mai bine afacerea pe care o conduc. Cum? Simplu: pe de o parte, prin raportarile zilnice, saptamanale, lunare si anuale pe care le-am implementat pot monitoriza ce se intampla in companie. Pot vedea in fiecare zi si saptamana situatiile operative (vanzari, situatii debitori, creditori, evolutia capitalului circulant), sau in fiecare luna si la final de an situatia contului de profit de pierdere, bilantul si situatia fluxurilor de numerar. Daca ma gandesc bine, acum un an nu imi era foarte clar ce este una si ce este cealalta. Acum sunt capabil sa fac singur analize economice si financiare, precum si conexiuni intre principalele instrumente financiare.

La ce ma ajuta toate astea?

Pe langa faptul ca pot lua decizii bazate pe informatii corecte si pe care le pot intelege din punct de vedere financiar, am posibilitatea de a construi in viitor. Pot gandi strategic. Prin bugetele pe care le construiesc anual si le revizuiesc de inca 2-3 ori pe an, nu mai orbecai prin intuneric in momentul in care trebuie sa iau o decizie pe termen mediu sau lung. Cand fac o investitie stiu exact care sunt consecintele si impactul asupra finantelor companiei. Cand fac previziunea de cash-flow sunt mult mai linistit in ceea ce priveste cash-ul din companie – stiu exact unde se duc banii, de unde vin banii si unde am bani blocati. Acum pot responsabiliza si monitoriza mai bine echipa de vanzari, printr-un management bazat pe obiective concrete, palpabile, masurabile.

Acum stiu sa evaluez sanatatea financiara a unui client. Stiu cum sa “jonglez” cu variabilele financiare (marje, discounturi, termene de plata) intr-o negociere cu un furnizor sau cu banca (apropos, acum vorbesc aceeasi limba cu ofiterul de cont…).

Nu am sa devin poate niciodata un contabil in adevaratul sens al cuvantului (care sincer, nu imi era prea simpatic), dar stiu sa gandesc si sa vorbesc in termeni financiari. Din aceasta perspectiva, astazi consider ca imi stapanesc afacera atat din punct de vedere operational, strategic cat si financiar. Si sincer, parca dorm mai linistit noaptea…

De ce am impartasit  toate astea? Pentru ca in general, exista conceptia tabu ca intr-o companie finantele sunt treaba departamentului financiar. De fapt, gestionarea finantelor intra in responsabilitatea tuturor managerilor din companie. Este important ca toti sa aiba o viziune si o intelegere comuna, dar fiecare sa poata previziona si gestiona din perspectiva propriului department resursele materiale dar si cele umane care sunt influentate de cele dintai. Iar daca vorbim de un antreprenor, atunci cu atat mai mult intelegerea si dezvoltarea viziunii financiare asupra business-ului este importanta.

Companie
Categorie

Senior Trainer & Consultant

Adrian fructifică experienţa de peste 23 de ani acumulată ȋn domeniul financiar şi ȋn... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.