fbpx Dezvolta increderea in sine a copiilor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Dezvolta increderea in sine a copiilor

Ce puteti face concret pentru a dezvolta increderea in sine a copiilor?

•Spuneti-i des copilului ca-l iubiti, ca va bucurati ca este asa cum este, ca este important pentru dvs.. Cu siguranta simtiti acest lucru, si el se oglindeste in tot ceea ce faceti pentru copil, dar este important sa-l exprimati si prin cuvinte.

• Aratati-I copilului afectiunea dvs. petrecand timp de calitate cu el, ascultandu-i parerile, sprijinindu-l in ceea ce si-a propus. De exemplu, asistati la meciurile echipei copilului, puneti in practica o idee propusa de copil, planificati momente speciale prin care sa-i valorizati abilitatile. Organizati jocuri de familie, si asigurati-va ca pot fi castigate de copil. Organizati activitati de familie predictibile, in care copilul se simte confortabil. Gasiti mici ritualuri ale familiei dvs. sau transformati-le pe cele obisnuite in unele speciale pentru familia dvs.

• Implicati copilul in activitati impreuna cu familia extinsa, dati-i informatii despre rude si istoria familiei. Pastrati amintiri speciale despre momentele importante pentru copil sau despre succesele lui. Folositi cat mai dese ocazii ca sa sarbatoriti in familie.

• Oferiti copilului oportunitati de a incerca lucruri noi – va invata la ce este bun si la ce nu, si ca in general oamenii sunt buni la unele lucruri si mai putin buni la altele, si aceasta este in regula.

• Incurajati-l pe copil sa incerce din nou atunci cand a gresit. Aceasta este o abilitate care in viitor ii va folosi in multe situatii. A repara de fiecare data greselile copilului sau a-l feri de situatiile in care poate gresi, inseamna a-i incuraja teama si dependenta de dvs. Laudati eforturile copilului, chiar si atunci cand rezultatul nu este cel asteptat. Nu rezolvati orice problema cu care se confrunta copilul, lasati-l sa invete ca se poate descurca singur si ca aveti incredere ca o va face. De asemenea, nu il incurajati sa evite situatiile in care nu se simte sigur pe sine ‘O sa incercam alta data, acum esti obosit’.

• Implicati-va in activitatile scolare ale copilului, fara a prelua de exemplu responsabilitatea temelor. Aratati-i copilului ca va intereseaza ce face la scoala. Petreceti timp in care povestiti si dvs. ceea ce ati facut la serviciu sau in timpul zilei, si astfel il veti incuraja sa va impartaseasca si el experientele de peste zi. Fiti la curent cu rezultatele scolare ale copilului dar si cu modul in care gestioneaza relatiile cu colegii si profesorii.

• Incurajati-l pe copil sa-si faca prieteni, invitati-i acasa si raspundeti pe cat posibil invitatiilor acestora. Copilul trebuie sa inteleaga ca prietenia este fireasca in viata, trebuie sa invete ce sa faca pentru a gasi prieteni si a-i mentine. Povestiti copilului despre relatiile dvs. de prietenie si dati-i sansa de a vedea cum gestionati aceste relatii si cat de bine va fac.

• Acordati-i copilului sprijin in a incerca hobby-uri diverse. Explorarea si experimentarea activitatilor variate ii dau tot atatea sanse de a descoperi activitati care sa ii aduca bucurie si satisfactii, dar si oportunitati de invatare. Avem mai multa incredere in noi cand ne simtim capabili in activitati diferite, care solicita abilitati diferite.

• Ajutati-l pe copil sa se simta util in casa, alocandu-i cateva responsabilitati potrivite varstei si atractive pentru copil. Va invata astfel sa isi asume responsabilitatea, dar si ca ceilalti se pot baza pe el – o sursa de incredere importanta pentru fiecare dintre noi.

• Lasati copilul sa va ajute pe dvs in anumite situatii – de exemplu puteti fi mirati cate lucruri puteti invata de la el in privinta noilor tehnologii. A-i ajuta pe altii ne intareste increderea in noi uneori mai mult decat cuvintele de apreciere primite.

• Incurajati copilul sa se poarte ca o persoana increzatoare: sa stabileasca contactul vizual cu ceilalti, sa zambeasca, sa faca cu placere ceea ce face, sa nu se focalizeze doar pe ceea ce nu stie sa faca, sa iasa din situatiile care nu sunt bune pentru el. A te purta increzator e primul pas spre a te simti increzator.

In afara de aceste recomandari pe care este bine sa incepem sa le facem, este important sa stopam alte comportamente, in cazul in care acestea apar in relatia cu copilul. Iata ce trebuie sa evitam, pentru ca erodeaza increderea in sine a copilului:

• Poate cel mai mare dusman al increderii copilului in sine este ignorarea, lipsa interesului parintilor fata de ceea ce face, simte si gandeste copilul.

• Etichetarile negative ale copilului, de genul ‘esti lenes/ obraznic/ dezordonat’ erodeaza mult increderea acestuia in sine si nu il ajuta sa se schimbe. Ceea ce functioneaza este sa ne centram pe comportamentele pe care dorim sa le modifice copilul, si nu pe persoana sa.

• Trebuie sa evitam compararea cu alti copii, in special cu fratii. Fiecare copil este o persoana diferita, cu ritmul propriu de dezvoltare, cu propriul temperament si propriul potential. Comparatia cu alte persoane nu ajuta pe nimeni, singurul efect pe care il produce este centrarea pe competitie (nu intotdeauna corecta). Atunci cand vedem ca cei doi frati se cearta sau se parasc, trebuie sa ne intrebam daca am reusit cu adevarat sa evitam sa facem comparatii intre ei.

• Chiar si atunci cand avem zile mai dificile, suntem obositi sau suparati, este important sa fim ateti la posibilele mesaje care arata ca ne-ar fi fost mai usor fara copil – reactii de incruntare sau oftat cand copilul cere sau intreaba ceva, sau chiar afirmatii de genul ‘am fi putut pleca si noi in vacanta daca nu erau copiii‘.

• Nu in ultimul rand, este foarte riscanta amenintarea cu retragerea afectiunii sau cu plecarea in situatiile in care copilul nu se comporta cum i se cere ‘mami se supara pe tine si nu te mai iubeste’, ‚mami pleaca daca nu esti cuminte’. Aceasta nu este o metoda de a disciplina copilul, tot ce produce este frica, nesiguranta si neincredere in sine si in ceilalti. Copilul trebuie sa stie ca dragostea parintilor ramane aceeasi si parintii sunt acolo indiferent de cat de cuminte este, indiferent daca merita sau nu.

Pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Dezvolta increderea in sine a copilului tau ®

Categorie

Psiholog, absolventa a Universitatii Babes-Bolyai Cluj, are experienta de peste 15 ani in coordonarea proiectelor educationale,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.