fbpx Dezvolta-ti cariera prin life coaching | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Dezvolta-ti cariera prin life coaching

Cum iti dezvolti cariera prin life coaching

O cariera si un parcurs professional asa cum iti doresti prind contur atunci cand te cunosti foarte bine. Primul pas este sa definesti ce te implineste in viata. Provocarea apare atunci cand nu stii ce te implineste sau ti se pare dificil procesul de autocunoastere. 

Cursurile de personal life coaching vin in intampinarea ta cu exercitii individuale si de grup astfel incat sa-ti faci propriul plan cu lucruri care te implinesc in viata.

Practic, tebucuri de coaching si de consiliere, totul cu scopul de a lua decizii informate despre dezvoltarea carierei si despre tool-urile pe care le poti folosi in acest sens. In timpul cursurilor, lucrezi cu un consilier in cariera pentru a vedea care sunt pasii de urmat pentru a-ti atinge obiectivele. Acesta te ajuta sa descoperi daca exista probleme de comportament sau probleme emotionale care te impiedica sa-ti atingi obiectivele.

Citeste si Top 10 cele mai creative strategii de recrutare.

Imagineaza-ti o echipa de gimnastica sau de fotbal fara antrenor. Cum ar putea sa-si invinga teama fata de noi exercitii sau fata de cei mai de temut adversari? In spatele orelor de lucru stau si exercitii de cunoastere si autocunoastere, rationamente care dau incredere si motivatie membrilor echipei. Acum, gandeste-te la tine si la competitia zilnica careia trebuie sa-i faci fata. In fond, iti doresti o viata echilibrata si iti surade:

  • Sa reduci stresul
  • Sa te simti inspirat
  • Sa gasesti scopul si directia ta in viata
  • Sa gasesti motivatie si entuziasm
  • Sa faci mai mult in timp record si sa ai energie
  • Sa-ti atingi obiectivele si tagetele in proiecte

Preconceptii despre life coaching

Cursurile de life coaching sunt adesea fie vazute cu scepticism si cu intrebarile: La ce ma ajuta? Ce castig?, fie sunt percepute in mod eronat: Voi obtine un CV care ma va ajuta sa gasesc un job sau insusi consilierul in cariera ma va ajuta sa gasesc un job. Dupa prima sedinta, iti dai seama ca ai de castigat la nivelul soft skill-urilor: incredere, curaj, inspiratie, relaxare – toate aceste abilitati creeaza premisele unei alte abordari atunci cand esti in cautarea unui job. Inveti sa invingi anxietatea, vulnerabilitatea si emotiile si sa te concentrezi asupra networking-ului.   

Personal life coaching este util in orice etapa a carierei tale pentru ca ai nevoie de un anumit mindset pentru a face fata schimbarilor care au loc pe piata muncii.

Ce beneficii iti adduce un program de personal life coaching:

1. Managementul timpului – Inveti sa te concentrezi asupra lucrurilor importante, reduce factorii care te defocuseaza si termini task-urile cat mai aproape de deadline-uri, obtinand si aprecierea echipei. Abordezi problemele intr-un mod mult mai relaxant.

2. Ai mai mult timp liber – Un management bun al timpului inseamna si mai mult timp pentru familie, pentru calatorii, pentru hobby-uri care te ajuta sa te relaxezi si sa revii cu o stare de bine la birou. Astfel creezi premisele unui ciclu productiv de munca.

3. Ai mai multa incredere in sine tocmai pentru ca in timpul intalnirilor discuti despre ceea ce iti place si te face sa te simti implinit. Participantii iti dau insight-uri despre cum sa perseverezi si sa te dezvolti personal si profesional.

Citeste si Mentorship-ul si cum sa gasesti cei mai buni mentori in cariera.

4. Un focus mai bun.Vrei sa fii productiv, dar, adesea, starea de confuzie in alegeri te face sa irosesti timpul. In urma unui program de life coaching ai o viziune mai clara asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faci.

5. Un boost de energie – Interactiunea cu oameni care iti dau incredere in tine si te consiliaza pe drumul care ti se potriveste iti da o stare de bine care se concretizeaza in proiecte frumoase din care se nasc si alte proiecte frumoase.

6. Valorizezi skill-urile – Consilierii in cariera descopera abilitatile tale si analizeaza fise de post astfel incat sa te indrume spre cariera care ti se potriveste. Life coaching-ul iti faciliteaza schimbarea prin prisma talentului tau, nu iti impune schimbarea.

7. Castigi mai multi bani – Prin cursurile de personal life coaching inveti sa-ti cresti valoarea si potentialul de reusita si, implicit, ai si mai multe satisfactii financiare.

8. Tehnici utile pentru managementul emotiilor. In cadrul intalnirilor organizate vei participa la exercitii de autocunoastere, de acceptare a propriilor gesturi, vei urma tehnici si exercitii de relaxare.

9. Aprecierea intregului program de schimbare, nu numai a rezultatelor. Adesea declare ca vei fi fericit atunci cand iti vei atinge un anumit obiectiv. Pana atunci esti stresat, ingandurat astfel incat ajungi sa nu te mai bucuri de rezultate. In timpul cursurilor vei invata cum sa te bucuri de fiecare etapa a proiectului tau.

10. O abordare pozitiva asupra relatiilor. Socializarea si construirea relatiilor iti ofera o stare mai buna de sanatate, buna dispozitie si implicit energie pentru proiecte frumoase. Vei invata cum sa abordezi colegi, prieteni si membrii ai familiei, sa rezolvi probleme si sa obtii o stare de bine.

Cele mai creative jocuri pentru un plan de life coaching reusit:
Fundatia Calea Victoriei iti ofera ocazia de a te cunoaste mai bine atat pe plan profesional, cat si personal. Cursurile sunt menite sa te indrume spre cariera care iti da o stare de bine. Vei completa teste de autoevaluare creative si unice care sunt discutate pentru ca tu sa capeti deschidere de sine, sa te cunosti mai bine si sa te accepti. Mai mult de atat, la prima intalnire vei completa o harta a vietii in care sa definesti parcursul tau profesional si unde te vezi tu in acest moment.

De asemenea, vei completa o harta si la finalul cursurilor de life coaching pentru a vedea cum ai progresat. La fiecare intalnire vei participa la exercitii individuale si in grup care iti vor oferi ocazia sa testezi diferite context de viata, dar si tehnici simple de imbunatatire a energiei fizice si eliminare a stresului. Vei invata sa gasesti resurse si unelte care te ajuta sa pui in valoare tot ceea ce ai mai frumos. Astfel te vei simti si mai motivat in activitatea ta zilnica.
O alta abordare folosita de alti consilieri in cariera este cea la 360° care implica feedback din partea familiei si a prietenilor.

Citeste si Career shadowing sau cum te formezi ca profesionist.

Oameni cu plan life coaching

Este interesant de urmarit parcursul oamenilor. La primele cursuri vin cu acest mindset: “Nu imi place job-ul, dar nu stiu ce altceva as putea sa fac”, “Angajatorii nu ma vor”, “Job-urile se obtin numai prin cunostinte”. Conteaza sa fie deschisi ideilor noi, sa-si doreasca sa iasa din zona de confort pentru schimbari productive. Iata care sunt reactiile la finalul unei sesiuni de life coaching.

“Dupa 12 ani intr-o corporatie, am simtit nevoia de o schimbare. Cursurile de life coaching m-au ajutat sa descopar ca pot sa fac mai mult decat am demonstrat in corporatie, ca am skill-uripe care le pot pune in valoare si,mai ales, am invatat sa-mi dezvolt networking-ul. Totul a fost posibil prin abilitatea consilierului de a identifica, analiza si sintetiza problemele si de a crea impreuna un plan de actiune care imi da inspiratie si ma energizeaza.” Alexandru P.

“Dupa preluarea functiei de management al companiei unde lucrez, membrii echipei pe care o coordonam au inceput sa-si dea demisia rand pe rand. Situatia m-a afectat atat pe plan profesional, cat si pe plan psihologic. In urma cursurilor de life coaching am invatat cum sa ma comport ca un leader, cat de importanta este comunicarea cu fiecare coleg si ascultarea problemelor pe care le intampina. Azi rad alaturi de colegi la cafea si povestim intamplari de acum 3-4 ani din teambuilding-uri.“ Ileana M.

“Anul trecut m-am relocate pentru ca mi-am gasit un job mai bun in Bucuresti decat in provincie. Nu cunosteam pe nimeni nici la job, iar prieteni nu aveam timp sa-mi fac. Cursurile de life coaching mi-au deschis perspective spre lucru in echipa, calatorii, activitati creative si networking.”Viviana R.

Citeste si alte articole despre dezvoltarea carierei pe www.recrutaresiselectie.ro

Categorie
Steluta Nastase

Steluta Nastase – Online Marketing Specialist ABC Human Capital/ Recrutare si Selectie

Am ales un job pe care il... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.