fbpx Ghid de creare a unui nou obicei in viata ta | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ghid de creare a unui nou obicei in viata ta

Suntem ceea ce facem in mod repetat. Prin urmare, excelenta nu este o actiune, ci un obicei.” (Aristotel)

Se pare ca obiceiurile conteaza in proportie de circa 40% din comportamentul nostru de zi cu zi. De aceea, a intelege cum sa construiesti obiceiuri noi si cum functioneaza cele deja actuale reprezinta o necesitate pentru a putea progresa in toate domeniile vietii (sanatate, fericire si dezvoltare, in general).

Bloggerul si antreprenorul James Clear a realizat pentru blogul sau Jamesclear.com un “ghid de instalare” a noilor obiceiuri in comportamentul tau de zi cu zi de care sa reusesti sa te si tii! Asadar, uite care sunt pasii pe care spune el ca trebuie sa ii urmezi:

1. Incepe cu un obicei incredibil de mic

“Propune-ti sa faci ceva atat de usor incat sa nu poti spune nu!” (Leo Babauta)

Lipsa motivatiei este ceea ce cred majoritatea oamenilor ca reprezinta principalul impediment in crearea de noi obiceiuri. In realitate, insa, s-a dovedit deja ca vointa este asemeni unui muschi care poate fi dezvoltat pe masura ce il folosesti in fiecare zi. Profesorul BJ Fogg de la Universitatea Harvard a studiat acesta aspect si a concluzionat ca motivatia nu ramane constanta, ci ea creste si scade asemeni unor valuri.

Daca nivelul tau de motivatie este scazut in acest moment, atunci solutia este sa iti propui sa faci ceva atat de marunt incat sa nu necesite motivatie. De exemplu, in loc sa incepi cu 50 de flotari in fiecare zi, incepe cu 5. Sau in loc sa meditezi 10 minute pe zi, fa-o doar pentru un minut. Transforma orice ti-ai propus in ceva atat de simplu incat sa nu ai nevoie de motivatie pentru a-l face!

2. Creste-ti obiceiul in pasi marunti

“Succesul inseamna cateva discipline simple, practicate in fiecare zi, in timp ce esecul inseamna pur si simplu cateva erori de judecate repetate zi de zi” (Jim Rohn)

Imbunatateste-te cu 1% in fiecare zi o sa cresti in mod suprinzator de rapid. Nu incerca sa faci ceva uimitor de la inceput, incepe cu ceva mic si creste-l treptat. 1% zilnic este suficient. In acelasi timp, motivatia si vointa ta vor creste, usurandu-ti astfel munca de “instalare” a noului obicei.

3. Rupe in bucati mici

Daca adaugi zilnic cate 1%, vei constata ca in cateva luni vei creste foarte repede. Este important, insa, sa pastrezi acest aspect in limite rezonabile pentru a putea tine ritmul si a-ti fi mai usor sa realizezi ce ti-ai propus. Tocmai de aceea e bine sa imparti obiectivul tau zilnic in bucati mai mici atunci cand devine prea mare. De exemplu, ai ajuns la 20 de minute de meditatie pe zi? Imparte-le in doua sesiuni de cate 10 minute. Sau ai ajuns la cele 50 de flotari propuse? Fa mai bine 5 seturi de cate 10. Vei constata diferenta!

4. Cand te abati de la drum, intoarce-te cat mai repede!

Cel mai bun mod prin care iti poti perfectiona auto-controlul este sa vezi cum si cand pierzi controlul” (Kelly McGonigal)

Top performerii fac greseli si esueaza asemeni tuturor oamenilor. Ceea ce fac ei diferit este ca revin pe pista cat mai repede posibil.

Cercetarile arata ca ratand o zi din obiceiul tau, indiferent de momentul in care se intampla acest lucru, nu are un impact masurabil asupra progresului tau pe termen lung. Asadar, renunta la principiul “totul sau nimic” si asteapta-te sa esuezi, fara a planifica insa asta.

De exemplu, rezerva-ti timp sa te gandesti ce ar putea interveni la un moment dat in programul tau ca sa te impiedice sa iti realizezi obiectivul zilnic. Ce urgente ar putea interveni in perioada urmatoare? Incearca sa vezi daca le poti rezolva fara sa iti afecteze obiceiul sau macar gaseste modalitati ca sa revii cat mai repede la drumul tau.

Retine ca trebuie sa fii consecvent, nu perfect!

5. Ai rabdare. Stai intr-un ritm pe care il poti mentine.

A invata sa ai rabdare este, probabil, una dintre cele mai grele abilitati. Poti face progrese incredibile daca esti consecvent si rabdator.

Daca ti-ai propus sa cresti numarul telefoanelor de vanzari pe care le dai zilnic, atunci incepe cu mult mai putine decat crezi ca esti capabil sa dai. Sau daca vrei sa cresti numarul greutatilor la sala de gimnastica, atunci ar trebui sa adaugi mult mai putin decat crezi ca esti capabil sa ridici.

Rabdarea este totul! Fa lucruri pe care le poti sustine.

 

Noile obiceiuri ar trebui sa fie usoare, in special la inceput. Daca ramai consecvent si continui sa cresti, noul obicei va deveni suficient de greu destul de rapid, asa ca nu iti face griji ca e prea simplu la inceput! :-)

Nu uita sa ne impartasesti si noua: tu cum faci sa iti creezi noi obiceiuri in comportamentul tau?

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.