fbpx Încadrarea În Muncă A Absolvenţilor Şi A Şomerilor – Facilităţi Oferite Angajatorilor (II) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Încadrarea În Muncă A Absolvenţilor Şi A Şomerilor – Facilităţi Oferite Angajatorilor (II)

Citeste prima parte a articolului aici.

Încadrarea în muncă a şomerilor de peste 45 de ani sau a şomerilor care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Angajatorii care încadrează în muncă astfel de persoane primesc lunar, pentru o perioadă de 12 luni pentru fiecare persoană, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

În cazul în care încadrarea în muncă este pe o perioadă mai mică de 18 luni, iar încetarea se datorează pentru unul dintre motivele enumerate în cazul absolvenţilor (vezi Cazurile de încetare a raporturilor de muncă între angajator şi absolvent care duc la restituirea tuturor sumelor primite de la stat), atunci angajatorii sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

Încadrarea în muncă a şomerilor care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile legale de pensionare (pensie anticipată parţială sau pensie pentru limită de vârstă)

În cazul acestei categorii de persoane, angajatorul va primi lunar, pe perioada angajării şi până la data îndeplinirii condiţiilor legale de pensionare, o sumă egală  cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Atenţie! În cazul încadrării în muncă a şomerilor de peste 45 de ani, a şomerilor care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, precum şi a şomerilor care mai au cinci ani (de la data angajării) până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, NU vor beneficia de aceste facilităţi angajatorii care în ultimii doi ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din aceste categorii.

În vederea acordării facilităţilor în cazul categoriilor de şomeri enumerate mai sus, angajatorul este obligat să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau cea a municipiului Bucureşti, în termen de 12 luni de la angajarea acestora. În caz contrar, angajatorul nu va mai putea beneficia de aceste facilităţi întrucât acesta este un termen de decădere.

Documentele necesare în vederea încheierii convenţiei cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă:

(...)

Citeste continuarea articolului scris de Catalina Cibotariu pe LegeStart.ro 

Categorie

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: [email protected]

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.