fbpx L&D: Adevăr sau provocare cu Cristina Mihai | Learning Network Mergi la conţinutul principal

L&D: Adevăr sau provocare cu Cristina Mihai

Learning Network Festival este un eveniment de experimentare și învățare adresat specialiștilor L&D din companii. Trendul este de a pune accentul pe aspectul strategic pe care funcțiunea de L&D o are în organizație. În pregătirea Learning Network Festival  am stat de vorbă cu facilitatorii despre L&D în organizații și cariera în L&D. Ediția a V-a are tema Design. Delivery. Technology și se va desfășura în 26 - 28 septembrie la Teatrul Elisabeta din București. În finalul interviului fiecare facilitator ne spune dacă în Festival alege #adevăr sau #provocare - despre learning & development, desigur.

Cu ce gând vii anul acesta la Festival? Ce experiență propune workshopul/prezentarea ta? 
Cristina Mihai: Festivalul e, prin definiție, un loc al polenizării – aici ne întâlnim, schimbăm idei, ne punem întrebări și împărtășim experiențe. Rezultatul acestei experiențe este ”co-crearea” unor soluții și proiecte absolut uimitoare...iaca’așa vin eu la Festival, cu tolba plină, așteptând să plec cu ea tot plină, dar cu lucruri noi!
Workshopul propune o experiență de joacă serioasă și pleacă de la premisa că, dacă ne dăm frâu liber imaginației și punem cap la cap cunoașterea care zace în noi, s-ar putea să construim împreună (la propriu!) variante de metode de învățare pe care organizațiile ce așteaptă soluții eficiente și eficace de învățare să le folosească cu succes în perioada următoare. Propunem să combinăm setul nostru de cărți de joc «The Learning Map» cu puterea creativă a metodologiei Lego Serious Play pentru ca fiecare dintre noi să plece cu o variantă de “mână câștigătoare” în jocul de-a desena mixul de metode de învățare pentru unul dintre programele pe care le are în plan. 
Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu? Ce sfat ți-ar fi fost util la începutul carierei? 
Cristina Mihai: Învățarea este al 5-lea domeniu de activitate din viața mea profesională…și am fost «aruncată» în el de un șef care, în prima zi de muncă, angajată fiind ca expert în Managementul Calității, mi-a spus, senin, că ar fi cazul să mă duc acasă să mă schimb că la 12.00 am curs…Nu știu ce-o fi văzut omul acela sau cât de disperat o fi fost ca să mă trimită pe mine în sala (luând în calcul faptul că, în afară de expertiza tehnică, nu aveam pe ce să mă bazez!), dar, cumva, a funcționat…și m-a prins microbul. 
Mi-aș fi dorit să-mi bage cineva bine în cap faptul că, deși unii oameni sunt pasionați de învățare, deci contează mai puțin cum anume faci pentru că sunt motivați intrinsec să evolueze personal și profesional, ei sunt totuși o minoritate. Așa că ai nevoie să-i ajuți să intre în starea mentală de a fi gata să învețe («readiness to learn») și ai nevoie să le creezi un mediu în care să le placă să fie, dacă e să învețe ceva…  
În ce activități îți găsești inspirația? 
Cristina Mihai: Citesc – și fur idei. Merg pe munte – și le mestec bine, le degust, reflectez… …apoi, întreb lumea ce mai face, cum se descurcă – și diger combinațiile de lucruri care funcționează. Apoi, repet. Din păcate, nu pot merge pe munte destul de des, așa că, uneori, am caietul plin de idei încă nemestecate, puse la dospit pentru vară / iarnă. 
Ce te face să te trezești dimineața și pe la ce oră? 
Cristina Mihai: Am trei feluri de zile.
- Cele în care o întâlnire sau un workshop planificat dimineața îmi dă deșteptarea la ora fixă, astfel încât să fiu gata și unde trebuie la ora la care trebuie. Mă tot întreabă lumea de ce mă mai trezesc pentru a intra în sală sau pentru a vorbi despre învățare…iar răspunsul e cuprins în textul de mai sus (dacă nu vorbesc cu lumea, nu se închide ciclul) și în faptul că învățarea este una dintre valorile mele, deci mă entuziasmează orice ocazie de a o actualiza în viața reală. 
- Cele în care n-am program fix dimineața – așa că nu sună ceasul, dar când mi-am făcut somnul (și dorm minim 8 ore că altfel nu funcționez !), încep să se învârtă în cap idei care mă mișcă din loc – așa că sar direct în acțiune. 
- Cele în care mi-am propus să nu muncesc, așa că mă trezesc ca să citesc, să merg pe munte, să desenez, să experimentez lucruri noi…iau motivația de a redeveni activă din lucrurile care-mi fac plăcere și le practic cât de des pot!

Ai un ritual pe care îl faci înainte de a te întâlni cu participanții la un curs sau eveniment? 
Cristina Mihai: Da. Important este să «iau în stăpânire» mediul – indiferent că e sală sau cameră de webinar, întotdeauna intru, măsor, pregătesc, apoi «doar șed» cum spune ardeleanul. E o rutină care seamănă cu cea a unei gazde care dă o petrecere la ea acasă și care, după ce s-a îmbrăcat frumos, s-a coafat și a pus pe masă bunătățile, tacâmurile și aranjamentele florale, se pregătește să-și primească prietenii. Apoi, pe măsură ce vine lumea, ritualul este să schimb o vorbă cu fiecare participant înainte de a începe formal. Vorba mamei lui Forrest Gump, nu ne urcăm în autobuz cu oameni pe care nu-i cunoaștem…cred că evenimentele sunt despre interacțiuni între oameni mai mult decât despre informații (Google oricum are mai multe decât oricare dintre noi!), așa că acest pas este musai pentru a ajunge unde ne dorim…  
Dacă funcțiunea de L&D ar fi un animal, care ar fi? Dar un fel de mâncare? 
Cristina Mihai: Animalul ar fi inorogul – greu de dibuit, imposibil de îmblânzit (trebuie să vrea el să facă lucruri) și magic atunci când se pune pe treabă! Felul de mâncare ar fi musli – energizant, întotdeauna surprinzător, musai de mestecat bine și suficient unui trăi sănătos. 
Adevăr sau provocare? (ne spui aici ce alegi, iar adevărul sau provocarea vor fi alese după workshop în timpul Festivalului de către cei din sală) 
Cristina Mihai: Provocare! (sincer, nu pot băga mâna-n foc pentru niciun fel de adevăr…) 

Companie
Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.