fbpx L&D: Adevăr sau provocare cu Mihai Curelea | Learning Network Mergi la conţinutul principal

L&D: Adevăr sau provocare cu Mihai Curelea

Learning Network Festival este un eveniment de experimentare și învățare adresat specialiștilor L&D din companii. Trendul este de a pune accentul pe aspectul strategic pe care funcțiunea de L&D o are în organizație. În pregătirea Learning Network Festival  am stat de vorbă cu facilitatorii despre L&D în organizații și cariera în L&D. Ediția a V-a are tema Design. Delivery. Technology și se va desfășura în 26 - 28 septembrie la Teatrul Elisabeta din București. În finalul interviului fiecare facilitator ne spune dacă în Festival alege #adevăr sau #provocare - despre learning & development, desigur.

Cu ce gând vii anul acesta la Festival? Ce experiență propune workshopul/prezentarea ta?

Mihai Curelea: Să împărteșesc celorlalți din experiența mea, să învăț din experiența celorlalți , întotdeauna ai de învățat ceva nou. În workshop-ul meu o sa arăt cum poți simplifica dezvoltarea de conținut, urmând principiile de bază ale învățării la adulți.

Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu? Ce sfat ți-ar fi fost util la începutul carierei?

Mihai Curelea: Am fost impresionat de primii traineri pe care i-am avut ca participant, așa că mi-am dorit să fac asta și am crezut de la început că mi se potrivește. Atunci când a existat conjunctura potrivită, am schimbat pălăria de manager cu cea de trainer. Mi s-a potrivit mai bine cea din urma, așa că am purtat-o foarte des în ultimii 18 ani 

Un sfat util chiar l-am primit de la unul dintre primii mei clienți, un director de resurse umane cu multă experiență care și-a asumat riscul de a mă angaja pentru un proiect atunci când eram la început, și nu prea știam ce fac. Mi-a spus foarte sincer : “ se vede că n-ai experiență, dar continuă să faci asta pentru că ai talent…. “ . Același sfat îl dau și eu cursanților mei la Train The Trainer. Dacă ai ajuns până aici, probabil că nu ai ajuns întâmplător. Dacă simți că ți se potrivește , continuă să muncești pentru asta, și nu renunța niciodată.

În ce activități îți găsești inspirația?

Mihai Curelea: Una dintre abilitățile esențiale pentru un trainer este aceea de a găsi analogii și exemple cât mai diverse pentru propriul conținut , și de a face conexiuni cu evenimente din viața reală. Așa că dacă ești atent îți găsești inspirația la tot pasul. Eu mi-o găsesc în traficul din București, în știrile de la televizor, în discuțiile cu oamenii pe care-i întâlnesc zilnic, în citit, în muzică , în sportul de performanță, în alți traineri sau speakeri, în cercetătorii britanici…și putem continua așa multă vreme.

Ce te face să te trezești dimineața și pe la ce oră?

Mihai Curelea: Când știu că am curs, faptul că nu se poate ține fără mine mă cam resposabilizează, așă că mă trezesc uneori și la 5.30 dimineața, mai ales dacă am de condus până acolo. În rest, anticiparea unei cafele bune la ibric, servită în pat la 11.30, e un factor bun de motivare. Trebuie cumva echilibrată balanța…

Ai un ritual pe care îl faci înainte de a te întâlni cu participanții la un curs sau eveniment?

Mihai Curelea: Îmi scriu numele pe “name tag” cu albastru. Nu știu de ce fac asta, am facut-o dintotdeauna. Uneori nu am avut marker albastru la îndemână și am scris cu negru, sau cu verde. Nu am observat vreo diferență.

Dacă funcțiunea de L&D ar fi un animal, care ar fi? Dar un fel de mâncare?

Mihai Curelea: Tocmai vorbeam de analogii și exemple mai devreme ! Dacă ar fi un fel de mâncare, nu contează ce fel, dar cu siguranță ar fi “ haute cusine “ sau “ fine dining”. Asta pentru că trebuie să satisfacă gusturile din ce în ce mai rafinate ale unui client din ce în ce mai pretențios – organizația. În plus, trebuie să aibă mixul potrivit de ingrediente în meniu ( design-ul de program) mâncarea ( experiența de învățare) să aibă gust , servirea ( implementarea ) să fie ireproșabilă, iar porțiile niciodată foarte mari, pentru a se încadra în bugetele de L&D din ce în ce mai restrânse. Și aș putea continua…

Dacă ar fi un animal , probabil ar fi un grup de suricate, pentru că sunt animale sociale, cooperează bine între ele, au un comportament altruist, și stau tot timpul la pândă pentru a anticipa pericolele, în cazul funcției L&D acestea fiind nevoile viitoare de învățare organizațională.

Adevar sau provocare? (ne spui aici ce alegi, iar adevarul sau provocarea vor fi alese dupa workshop in timpul Festivalului de catre cei din sala)

Mihai Curelea: Adevăr, am parte de provocări zilnic!

Categorie
mihai curelea

Mihai este fondatorul Școlii de Training, un proiect pornit din pasiunea pentru training și din dorința de a contribui la dezvoltarea celorlalți... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.