fbpx Metoda LASER in coaching | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Metoda LASER in coaching

“Coachingul inseamna sa duci un jucator acolo unde nu poate ajunge singur”

Bill McCartney

 

Incepem saptamana cu o metoda de coaching pentru lideri: este vorba despre LASER.

Aceasta presupune cinci etape, de unde si acronimul:

Learning (Invatarea)

Assessing (Evaluarea)

Story-making (Constructia narativa)

Enabling (Capacitarea)

Reframing (Recadrarea)

Aplicarea metodei nu inseamna, explica psihologul si coachul Graham Lee, o anumita ordine a celor cinci pasi.  Ea ofera, mai degraba, un cadru conceptual adaptabil care reuneste sub aceeasi umbrela activitatile esentiale ale coachingului pentru leadership.

Ce presupun ingredientele LASER?

Invatarea se refera la crearea si mentinerea conditiilor necesare pentru tot procesul de coaching, pentru schimbarea si repozitionarea prin care trece clientul (una dintre ele, esentiala, este spatiul invatarii).

Evaluarea presupune strangerea si analizarea datelor. Este momentul in care, pe de o parte, coachul incepe sa stimuleze deschiderea clientului (dezvaluirea) dar, pe de alta, este atent si la alte surse de informatie (spre exemplu feedbackul colegilor clientului, rezultatele diferitelor teste etc).

Constructia narativa este etapa in care coachul investeste in construirea de ipoteze, de scenarii explicative care sa circumscrie provocarea cu care se confrunta clientul. Acest lucru presupune, desigur, abordarea ei din mai multe unghiuri, cu mai multe explicatii si interpretari.

Capacitarea se refera la distingerea intre factorii care incurajeaza sau, dimpotriva, limiteaza posibilitatea de schimbare a managerului. Este faza in care, dincolo de scenariile explicative, clientul este impulsionat sa treaca de la starea de cunoastere (si emotionala) in care se afla la o alta, superioara, mai adecvata realitatii sale, mai utila: cu alte cuvinte, sa inceapa sa se schimbe.

In sfarsit recadrarea presupune faza in care coachul intervine, la randul sau, pentru a usura procesul schimbarii. In acest moment clientul este provocat sa se pozitioneze dintr-o perspectiva noua, cu alti ochi, fata de provocarea cu care se confrunta. El este, desigur, insotit in acest proces de repozitionare, (este ghidat de coach).

Graham Lee subliniaza faptul ca procesul se poate relua: rezultatele din etapa recadrarii sunt ulterior evaluate. In functie de acest lucru metoda poate fi aplicata in contiuare, clientul traversand din nou, alaturi de coach, momentele LASER.

 

(Coaching pentru lideri, Graham Lee, ed. CODECS, 2007)

 

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.