fbpx Motivatie si valori: cum pastrezi oamenii in companie | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Motivatie si valori: cum pastrezi oamenii in companie

Scopul managerilor de resurse umane este acela de a pastra cei mai buni oameni in companie. De obicei specialistii creeaza pachete salariale, bonusuri, planuri de participare la profituri imposibil de refuzat de catre canditatii pe care ii vaneaza. Bineinteles ca atractia unor castiguri substantiale care sa ne asigure nevoile (structurate ca in piramida lui Maslow – in functie de gradul de dezvoltare personala a fiecaruia) este foarte mare. 
Dar o data angajat, pachetul salarial oferit devine o obisnuinta, un drept. Desigur sunt planuri de motivare financiara – primele dupa evaluare... si totusi acestea nu sunt intotdeauna suficiente. Poate compania nu are fonduri atat de generoase pentru a face fata contraofertelor posibil facute de concurenta... Noroc ca exista si alte lucruri care motiveaza oamenii! Companiilor le revine sarcina de a fi cat mai creative in crearea de motivatii.

Un exemplu legendar de acum este US Marine Corps – bine cunoscuta pentru salariile mici, la limita, dar si pentru loialitatea si morala angajatilor sai, desi este la fel de cunoscut ca soldatii americani au salarii foarte mici in comparatie cu restul americanilor. Cu toate aceste, barbatii si femeile incorporate in US Marine Corps sunt tot timpul foarte mandrii de institutia lor si de uniforma albastra. In mod evindent acesti oameni tineri si plini de energie sunt motivati de alti factori in afara banilor.

Ce este si mai interesant este ca aceasta adeziune la institutie incepe inca inainte de inrolare, o dorinta de a fi mai bun, mai capabil. Cei care lucreaza in resurse umane nu trebuie sa subevalueze dorinta oamneilor de a se transforma, de a deveni persoane mai bune (dezvoltarea personala). Pana sa devina “Marines” tinerii recruti trec printr-un proces de transformare care nu se realizeaza peste noapte, un porgram de training de aproximativ trei luni . In acest rastimp ei trebuie sa faca dovata ca si-au integrat valorile: 
1. Se supun legii, 
2. Conduc prin exemplul personal, 
3. Se respecta pe sine si pe cei din jur, 
4. Onoarea si corectitudinea sunt mai presus de orice,
5. Sustin si apara constitutia.

Astfel, si in companii am putea sa ne intampinam noii angajati in loc de traditionalul “Bine ai venit in echipa” cu un “Bine ai venit la cel mai performant programde training din industrie. Intr-un timp scurt dar intens te vei simti invidiat de toti cei din profesie.” Astfel valorizam momentul intrarii in companie, atragem atentia asupra ce ne deosebeste de concurenta, ii putem prezenta misiunea si valorile noastre. Astfel vom fi siguri si ca angajatii care au salariul cel mai mic din companie se vor simti bine alaturi de noi, vor fi valorificati si le va creste stima de sine. Elitismul duce la performanta. Compania merge inainte urmandu-si valorile iar angajatii o urmeaza, chiar si in vremurile de restriste.

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.