fbpx NU TE APUCA DE DEZVOLTARE PERSONALĂ DACĂ NU AI DE GÂND SĂ CONTINUI | Learning Network Mergi la conţinutul principal

NU TE APUCA DE DEZVOLTARE PERSONALĂ DACĂ NU AI DE GÂND SĂ CONTINUI

De ce? Pentru că îți vei crește puterea gândurilor fără să schimbi direcția lor. Să mă explic.

Fiecare metodă de dezvoltare personală pe care o folosești alimentează mintea ta cu idei. O parte dintre aceste idei îți atrag atenția și vrei să le reții și să le folosești. Pentru aceasta, creierul tău asociază o emoție fiecărei idei care ți-a atras atenția pentru a o reține și folosi. Cu cât este emoția mai puternică, cu atât ideea respectivă se imprimă mai puternic în minte.

Fiecare idee care pătrunde în mintea ta influențează sistemul de idei deja existent. Imaginează-ți că fiecare idee este o piesă de lego. Toate ideile pe care le-ai adunat despre lume și despre tine sunt configurate într-o structură de piese de lego. Fiecare nouă piesă de lego (a se citi idee) pe care o dobândești influențează sistemul de idei deja existent (structura de lego) prin:

-          Stabilizare – o piesă nouă de lego se „atașează” unei părți din sistem deoarece este similară. În acest mod, viziunea respectivă despre lume se întărește, devine mai puternică.

-          Restructurare – o idee nouă „pătrunde” în acea parte de sistem care conține idei similare și începe să o restructureze, modificând astfel o anumită viziune despre lume, cu influență minimă asupra întregului sistem.

-          Reconfigurare – o nouă piesă de lego este atât de radicală încât este necesar ca sistemul să se dezasambleze și să se reconfigureze în jurul acelei noi piese de lego.

Aceste procese se desfășoară permanent și generează modificări în sistem, modificări ce sunt însoțite uneori de stări de confuzie sau nesiguranță. E ca și cum nu mai ești sigur de ceea ce știai și e ca și cum nu mai știi în ce să crezi. Astfel de momente îi fac pe unii oameni să renunțe la dezvoltarea personală deoarece urmăresc prea mult să își păstreze o anumită zonă de confort.

Și aici apare provocarea maximă. În momentul în care aduci piese noi de lego (idei) în sistem și acestea stabilizează, restructurează sau reconfigurează sistemul, vei avea gânduri mult mai puternice, dar îndreptate în aceeași direcție. Aceasta deoarece durează mai mult să schimbi direcția gândurilor decât puterea lor. Aici este cel mai important să intre în joc perseverența. Să continui să stabilizezi, restructurezi și reconfigurezi sistemul având încredere că direcția se va schimba și ea.

Dacă te oprești, va apărea dezamăgirea că nu s-a întâmplat ceea ce te așteptai să se întâmple. Iar această dezamăgire duce la menținerea direcției gândurilor. Practic, poți ajunge să gândești negativ cu o putere mai mare.

De aceea este important să te apuci de dezvoltare personală doar dacă dorești să continui. Pentru că dezvoltarea personală este un drum care nu se termină niciodată. Nu există un „capăt” al dezvoltării personale. Nu există un loc în care să spui „Gata! Am terminat!”. În momentul în care ai spus că ai terminat, ești „terminat”.

Așadar... dacă te apuci de:

  • citit
  • participat la cursuri, ateliere, seminarii și conferințe de dezvoltare personală
  • vizionat filme / secvențe video de dezvoltare personală
  • meditație
  • contemplare și reflecție etc.

pornește cu gândul de a continua până la finalul vieții tale. În acest mod vei avea suficient timp să schimbi nu numai puterea gândurilor tale, ci și direcția lor. Pentru a avea o viață împlinită alături de cei dragi ție.

Categorie

Sunt dezvoltator de oameni dedicat lucrului cu oameni și companii care doresc să obțină rezultate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.