fbpx Oamenii viziunii tale | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Oamenii viziunii tale

Imaginează-ți o cofetărie cu un singur punct de desfacere și cu 180 de angajați. Poți să îți imaginezi? Dacă nu, poți să o vezi. Este Cofetăria Alice de la Iancului.

Bine, nu o să îi vezi pe toți cei 180 de de angajați în cofetărie, ci doar personalul care servește clienții. Ceilalți sunt în laboratoarele din spatele blocului unde e situată cofetăria. Dar e posibil să o vezi pe Alice pe acolo în timp ce verifică modul în care sunt aranjate produsele în vitrine sau dacă mai e nevoie de produse. O să o recunoști ușor după faptul că e modestă, tunsă scurt, poartă ochelari și are o privire pătrunzătoare. Și că nu mănâncă prăjituri pentru că are dependență de zahăr (dacă gustă prăjituri există riscul să mănânce fără să se mai oprească!). Asta mi s-a părut o ironie a sorții: să lucrezi într-o cofetărie, ba, mai mult, să fii proprietara acelei cofetării, și să nu poți mânca prăjituri! Mai târziu, în timpul unui proiect desfășurat acolo, am înțeles că după o perioadă de timp nu prea îți mai vine să vezi ciocolată. Deja e prea mult!

Ce pot să îți spun este că prăjiturile sunt excelente! Mie cel mai mult îmi place Boema. Iar torturile sunt grozave! Mai [[{"fid":"3538","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"273","width":"490","style":"float: right; margin: 10px;","alt":"Cofetaria Alice","title":"Cofetaria Alice","class":"media-element file-default"}}]]ales că, dacă nu te poți decide la un tort anume, poți cumpăra 8 felii de tort diferite pe care le poți apoi aranja astfel încât să iasă un tort multitort (dacă o exista o așa exprimare). Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt! Dovadă sunt cei 180 de angajați și experiența pe care o vei avea tu când vei gusta din prăjituri.

În timpul proiectului în care am instruit aproape toți angajații cofetăriei (se întâmpla prin 2011 – 2012) am avut ocazia să discut multe lucruri cu Alice. Mi-am dat seama atunci că mi-ar plăcea să lucrez cu astfel de antreprenori și proprietari. Simpli, cu mult bun simț și cu un mare respect față de muncă și față de oameni. Și ghici ce? Am avut ocazia să mai intâlnesc astfel de antreprenori. De aceea și scriu aceste articole, pentru că merită să fie știuți.

Am preluat multe idei interesante de la Alice. Și îi mulțumesc foarte mult pentru aceste idei. Asta e partea frumoasă a proiectelor de training, coaching sau consultanță: schimbul de idei este în ambele sensuri, dacă știi să treci de statutul de expert și să rămâi omul curios care dorește să afle cum merg lucrurile.

Poate cea mai importantă idee care am preluat-o de la Alice a apărut în timpul unei conversații în care am întrebat-o de ce face această afacere. Întrebarea pur și simplu mi-a venit în minte, fără să mă fi gândit înainte la ea. Alice a răspuns spontan, fără să stea pe gânduri: „Să dau de mâncare la 180 de oameni!”. Recunosc faptul că am rămas uimit de răspunsul ei. Eram obișnuit cu răspunsuri standard, corporatiste, de genul „Să fim lideri pe piață” sau „Să fim cei mai inovatori din domeniu” etc. Nimic din toate acestea la Alice. Mi-am dat seama că nu are astfel de gânduri. Nu are de ce. Când conduci o cofetărie cu un singur punct de desfacere, cofetărie în care lucrează 180 de oameni, nu prea îți bați capul cu a fi lider pe piață. Știi că ești.

Apoi m-am gândit mult la acest răspuns. Mă mai gândesc și acum când intru în contact cu afaceri care au obiective în care pur și simplu oamenii de acolo nu mai încap (cred că înțelegi ce vreau să spun). Și mi-am dat seama că poți face afaceri având grijă de oamenii tăi.

Mai târziu, un consultant în management strategic mi-a spus că acest răspuns dat de Alice reprezintă una dintre cele mai clare viziuni strategice pe care o poate avea un antreprenor. Și atunci m-am bucurat pentru Alice. Și m-am bucurat și pentru oamenii ei și pentru clienții ei. Pentru că o persoană care gândește în acest fel este o persoană care știe să aibă grijă de clienții afacerii sale.

Așadar, data viitoare, când îți revizuiești viziunea și obiectivele strategice, poți să te întrebi sincer: „Unde sunt oamenii mei în această viziune?”. Iar dacă nu îți este clar răspunsul, poți merge până la Iancului. E o cofetărie acolo unde din când în când o poți întâlni pe Alice, proprietara. Poate te ajută ea să găsești un posibil răspuns. Și adu-ți aminte să încerci cel puțin o prăjitură, oricare dintre ele. Merită!

 

 

Categorie

Sunt dezvoltator de oameni dedicat lucrului cu oameni și companii care doresc să obțină rezultate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.