fbpx Oana Niculae & Points of You: Creează-ți viața. Fii. | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Oana Niculae & Points of You: Creează-ți viața. Fii.

Ne petrecem viața căutând. Și, mai ales, ne petrecem viața având impresia că ne aflăm în căutarea a atât de multe. Lucruri, persoane, experiențe, cunoștințe, etc. Când toate acestea și toată căutarea noastră se "rezumă" la un singur lucru: noi. Căutăm să ne (re)aflăm pe noi. De aici începe și se termină totul. Greu? Ușor? Fiecare știe pentru el. Însă, ceea ce este valabil pentru noi toți este că nu suntem singuri în tot acest proces. 

Că sunt oameni asemenea Oanei Niculae și programe asemenea celor pe care ea le creează și le oferă care ne pot susține și îndruma în toată această căutare. Când am vorbit cu Oana am descoperit acel om care, la rândul său, s-a descoperit pe sine și continuă să o facă permanent și care a căpătat seninătatea lui "a fi". Iar ceea ce ea face și oferă vin tocmai din aceasta. 

„Un om care învață continuu”, așa cum se autocaracterizează ea. Un om care are de oferit oamenilor și organizațiilor deopotrivă experiența descoperirii ca bază pentru restul, am spune noi, lăsându-vă acum să o descoperiți și voi pe cea care îi ajută pe ceilalți să se descopere.

 

...am fost cel mai mare critic al lui (...) am ales proiectul pentru că am înțeles și am văzut cât de natural și simplu funcționează procesul și ce rezultate remarcabile a avut pentru mine aproape instant și asta-mi doresc să ofer mai departe. 

 

Learning Network: Cine este Oana Niculae și ce a făcut ea în ultimii 5 ani? :)

Oana Niculae: Oana Niculae este o femeie care zâmbește, privește, crează și se bucură de experiența de a fi, oricât de cât de (in)confortabil este drumul, adică o veșnică romantică foarte pragmatică și în acțiune :).

În ultimii 5 ani, și-a reorganizat viața, asta înseamnă că a luat decizii total diferite față de cele luate în ceilalți 33 de ani de până atunci, de la executant în zona de business la vizionară în domeniul dezvoltării personale.

L.N.: Nu de 5 ani, de 4, ești co-fondatoarea Points of You ® România. Cum a apărut acest proiect pentru tine și de ce l-ai ales?

O.N.: „Când elevul este pregătit, mentorul apare”, așa aș descrie întâlnirea mea cu sistemul Points of You ®. Mi-a fost adus semi-forțat „sub nas” și am fost cel mai mare critic al lui :). Am dansat-luptat trei luni până am testat în solitudine jocurile și metoda de lucru. Primul test la care am supus în mod profan și doar intuitiv conceptul a fost în slujba unei introspecții personale, un subiect provocator emoțional pentru mine, o situație în care în mod cert ignorăm, refuzăm și nu puteam să văd acel „nu știu ce e, dar știu că e”... . Așadar, am ales proiectul pentru că am înțeles și am văzut cât de natural și simplu funcționează procesul și ce rezultate remarcabile a avut pentru mine aproape instant și asta-mi doresc să ofer mai departe. Sinceră să fiu, dacă aș fi fost asistată în acest demers, cred că aș fi acordat credit facilitatorului; în trei luni am plecat în retreat-ul organizat de Points of You ® HQ, retreat care avea tema „Your own DNA”...și restul este, așa cum se spune, :) istorie! 

 

...fiecare din noi ne trăim și interpretăm viața după propriile filtre (...) principiul și practica pauzei în tot ceea ce facem este poate cel mai frumos dezacord pe care oamenii ajung să-l înțeleagă, să-l trăiască și să-l integreze ca stil de viață.

 

L.N.: Ce înseamnă și prin ce se caracterizează Points of You ®? Care îi sunt principiile? Ce îl face unic? 

O.N.: Principiul ca și concept al sistemului Points of You ® este unul incredibil de simplu în cuvinte – fiecare din noi ne trăim și interpretăm viața după propriile filtre, corect? Care din aceste filtre sunt ale tale? Întrebare care invită, pentru cine alege acest lucru, la un proces de introspecție, la o întâlnire cu tine și la o întâlnire cu ceilalți și la conștientizarea impactului de influență pe care-l avem cu toții.

Points of You ® este un spațiu unic și o experiență unică a acestui spațiu, oricât de mult și de des am intra în el, în care ajungem prin invitația limbajului uman de bază, cel vizual, cel al fotografiei metaforice. În acest spațiu, suntem chemați să fim autentici, să ne găsim propriile răspunsuri și soluții, în care să luăm decizii ecologice și în care putem să ne creăm viitorul cu toate decorațiunile emoționale și experientiale pe care ni le dorim, în zona personală sau profesională.

Ce m-a uimit de la bun început a fost versatilitatea oferită: joaca noastră, un pretext de fapt pentru a aduce curiozitatea, relaxarea, spontaneitatea și fluxul natural al emoțiilor, poate fi direcționată pentru a potența valoarea comunicării în multe arii, medii și audiență; joaca noastră se bazează pe asocierea unică și naturală pe care fiecare din noi o face în momentul când alege o temă de discuție, o întrebare și o imagine; întrebarea poate fi din orice zonă și proiecția propriilor interpretări devine vizibilă prin metafora pozei. Simplu!

Și dacă toate astea nu ar fi destul de unice, principiul și practica pauzei în tot ceea ce facem este poate cel mai frumos dezacord pe care oamenii ajung să-l înțeleagă, să-l trăiască și să-l integreze ca stil de viață.

 

Descoperă Points of You ® în București și obține certificarea Train the Trainer. 

 

 

...când omul știe cine e și ce-și dorește cu patos, atunci ceea ce face cu el și în afara lui se încadrează între performanță și legendă.

 

L.N.: Cui i se adresează Points of You ®? Vorbim de nivele individuale și/ sau organizaționale?

O.N.: Îmi place să spun așa: omul sființește locul, este adevărat; și când omul știe cine e și ce-și dorește cu patos, atunci ceea ce face cu el și în afara lui se încadrează între performanță și legendă. Individual și organizațional avem nevoie de un spațiu intim, de încredere și plin de respect în care procesul comunicării să aibă loc, în care oamenii să se deschidă și să fie ei în varianta fidelă propriului sens. Asta înseamnă că, atunci când nu mai interpretăm noi anumite roluri, nici ceilalți nu ne mai „interpretează”...altfel. Însă, în astfel de cuiburi de deschidere și de empatie, totul devine posibil, realizabil, „invetabil”, „transformabil”, :) etc.

 

...mi-am înțeles nevoia de evoluție, pentru că ceea ce știam nu era suficient și aveam senzația că fur oamenilor bucăți din  experiență. (...) schimbarea este o certitudine în viața omului și în viața organizațiilor implicit...și treci de la stadiul de supraviețuitor la cel de lider învățând, experimentand, riscând, pierzând...până creezi barca în care, uimitor, urcă următoarea persoană care-și dorește să învețe și să contribuie.

 

L.N.: Ești manager, trainer, master coach. Cum se îmbină aceste statusuri și cum reușești să faci față tuturor solicitărilor pe care acestea le presupun?

O.N.: Și un om care învață continuu și care tocmai s-a înscris la o nouă recertificare în coaching, care urmărește să fie permanent în spații valoroase. Evident, nu fac față tuturor solicitărilor – cred că aș avea nevoie de un curs de time management în fiecare săptămână :)

Cum funcționez? În stil VUCA, cu relaxarea flexibilității și cu ochii permanent fixați asupra obiectivelor majore. Dacă rolul de trainer m-a împământenit în mine și în logistica momentului, coachingul a venit cu perspectiva sistemică a întrebărilor orientate către viitor și acțiune. So far, so good! Când am nevoie să mă încarc, dispar efectiv câteva zile – este un timp doar pentru mine!  

 

Descoperă Points of You ® în Cluj și obține certificarea Train the Trainer. 

 

L.N.: Cum și de ce ai ales trainingul și coachingul? Ce înseamnă pentru tine a fi trainer? Dar coach?

O.N.: A fi trainer international Points of You ® a fost varianta imediată pentru a da mai departe sistemul Points of You ®, atât în forma de business, cât și tehnic și experiențial . Având în curriculum, la acel moment, multe cursuri orientate către psihologie, întâlnirile aveau mai degrabă limbaj terapeutic, iar, ca lider de țară, mi-am înțeles nevoia de evoluție, pentru că ceea ce știam nu era suficient și aveam senzația că fur oamenilor bucăți din  experiență. Așa am ajuns la formarea în coaching, iar rezultatele au crescut în valoare.

Din altă perspectivă, ca procesul de explorare cu instrumentele Points of You ® să fie valoros, facilitatorul nu are nimic de făcut decât să ofere suportul participanților prin spațiul care ține de el, cu respect, sensibilitate, fără directivitate sau manipulare, exact ca un proces de coaching și training condus după standardele codului etic a Federației Internaționale de Coaching (ICF), organizația partener la nivel mondial. Și din nou, am ajuns la formarea în coaching.

A fi coach înseamnă rafinarea ca profesionist, acceptarea procesului de creștere și învățare, ridicarea standardelor de calitate în viața mea și, cel mai frumos din toate, faptul că am implementat coachingul în parenting, în creșterea copilului meu a însemnat să-i ofer spațiul libertății și evoluției personale, așa cum este ea, unică.

L.N.: Care este viziunea Oanei Niculae cu privire la învățarea și dezvoltarea la nivel individual? Dar la nivelul organizațiilor?

O.N.: Am o viziune simplă aș spune – schimbarea este o certitudine în viața omului și în viața organizațiilor implicit, iar factorii ce ne influențează și ne modifică în mod continuu... e alegerea fiecăruia dacă neagă sau nu acest proces. Acum, fie stai sub val și valul te va târî unde vrea el, fie înveți să supraviețuiești și stai pe el, fie ai viziunea unei vieți evoluate, conform standardelor și principiilor tale și treci de la stadiul de supraviețuitor la cel de lider învățând, experimentand, riscând, pierzând...până creezi barca în care, uimitor, urcă următoarea persoană care-și dorește să învețe și să contribuie.

Evident, asta se întâmplă și organizațional, în aceeași echipă sau echipe paralele. Și ador să văd lideri, indiferent de funcția lor, care vin cu legeritatea învățării și a riscului, plus un entuziasmt al contribuției, tratați ca parteneri și ei tratând mai departe supraviețuitorii ca elevi – acolo este un mediu de excelență.

 

Cea mai impactantă experiență pe care avut-o a fost aceea de a primi o permisiune, permisiunea de a fi creativă....nu știam că am nevoie de acea permisiune, nu știam că-mi trebuie, nu știam că nu o aveam...să dau mai departe prin programul „The Legacy”! Cât e luptă e o șansă.

 

L.N.: Și pentru că vorbim de învățare și dezvoltare, ne poți vorbi de una dintre cele mai importante sau de impact experiențe de acest gen pe care ai trăit-o?

O.N.: Cea mai impactantă experiență pe care avut-o a fost aceea de a primi o permisiune, permisiunea de a fi creativă. Banal în aparență...mă emoționează numai când mă gândesc, pentru că nu știam că am nevoie de acea permisiune, nu știam că-mi trebuie, nu știam că nu o aveam, mai ales din perspectiva faptului că eu am compus continuu, de la 10 ani, folosindu-mă de scris; aproape că nu înțelegeam rațional, dar emoțional pe de-a-ntregul - era vorba de permisiunea de a-mi crea viața așa cum simt că trebuie să fie, așa cum face sens pentru mine, de a fi eu, oricât mi-ar lua să ajung din nou la mine, la esența mea. Asta-mi doresc să dau mai departe prin programul „The Legacy”!

L.N.: Ne poți vorbi acum de o astfel de experiență pe care ai avut ocazia să o oferi?

O.N.: Se întâmplă de fiecare dată și este un moment „îndumnezeit”, așa îmi place să-i spun: omul își permite să se descopere și să spună cine este, ce vrea, ce-și dorește, ce-i place și ce nu-i place, o recunoaștere față de el însuși și în fața celorlați și, uimitor, să fie foarte ok. Se întâmplă de fiecare dată ca, atunci când omul se vede și se simte pe el însuși, când își recunoaște unicitatea mai departe de teama de judecată, consecințele sunt remarcabile, neașteptate și precise, înflorește pur și simplu. Desigur, sunt momente de conflict și luptă cu propria rezistență și e minunată, pentru că face parte din proces – cum spunem noi: Trust the process! Cât e luptă e o șansă :)

Este un real privilegiu să fii martor la asemenea transformări și, în același timp, cere o mare responsabilitate față de vulnerabilitatea momentului.

 

Points of You ® România oferă o plajă de întâlniri care includ zona de training, de la gamer, la practicant, la trainer partener; life coaching, individual și de grup și business coaching (...) companiile înțeleg valoarea a ceea ce primesc, în instrumente, experiență și informații tehnice (...) Cu drag oferim tuturor participarea gratuită la certificarea de practicant și cadou seturi în instrumente joc celor ce se înscriu în această călătorie de formare.

 

L.N.: Care sunt principalele programe și proiecte pe care le desfășori în prezent? De ce și cum le-ai ales să le pui în aplicare?

O.N.: Points of You ® România oferă o plajă de întâlniri care includ zona de training, de la gamer, la practicant, la trainer partener; life coaching, individual și de grup și business coaching.

The Coaching Gamer este conceput ca o primă întâlnire cu sistemul Points of You®™, unde vei întâlni, prin experiență proprie, conceptul nostru de joacă și The Coaching Game, acest instrument creativ care, din 2007, a impactat peste 2.000.000 de oameni la nivel mondial.

Programul de bază al Points of You ® România este cursul de practicant, ceea ce noi numim Train the Trainer – curs de o zi în care atenția o pun pe cunoașterea tipurilor de instrumente și pe metoda de lucru, program derulat, atunci când este open, în trei orașe din țară: București, Cluj și Timișoara. In house, evident oriunde se află echipa și acesta este cel mai solicitat – companiile înțeleg valoarea a ceea ce primesc, în instrumente, experiență și informații tehnice, la acest nivel de investiție. Clienții care au apelat la acest program sunt foarte diverși; câteva nume Orange, BCR Erste, Unicredit, Unicef, Grup Renault, Concordia, NN... 

Un alt program la care invităm este cel de Trainer Points of You ® - pe lângă certificarea la nivel de informație tehnică, este și o experiență transformatoare (eu am parcurs-o deja de două ori), iar viziunea mea pentru acest curs este aceea de a rămâne multicultural, cu participanți din toată lumea și prefer să rămână un program condus de firma mamă, Points of You ® Israel. Cu drag oferim tuturor participarea gratuită la certificarea de practicant și cadou seturi în instrumente joc celor ce se înscriu în această călătorie de formare.

Ambele cursuri sunt edificate și susținute internațional de ICF și SHRM-SCP, cu puncte acreditate pentru programa propusă și valoarea adusă.

The Legacy – coaching you cu Points of You®- este un program intens de o zi care vă va purta prin cinci mari secvențe ale vieții, un program strategic prin care poți trece ori de câte ori ai nevoie. De aici, participanții fie aleg în continuare ședințe de coaching individuale, fie devin practicanți Points of You®.

Points of You® Business Flex este denumirea generală pentru oricare din programele de coaching și training customizate sau gata făcute și livrate în zona de business. Este o zonă foarte dragă mie, pentru că efectiv iubesc să lucrez cu echipe - sunt pur și simplu o altă formă a unei familii :)

 

Descoperă Points of You ® și obține certificarea Train the Trainer.

 

Aleg să îmi stabilesc obiectivele personale fără date fixe...pentru că nu știu ce nu știu încă și îmi aduc aminte să-mi fie teamă de încăpățânarea mea (...) vreau să-l duc în învățământ ca parte din procesul educației...vreau să dezvolt strategii de viață, conștiente și ecologice...cine devii devine moștenire, tu ești și creator și creație, așadar cine vrei să devii?

 

L.N.: Și dacă tot te-am întrebat ce ai făcut în ultimii 5 ani, zic că nu ar strica să te întreb ce intenționezi să faci în următorii 5? :)

O.N.: Aleg să îmi stabilesc obiectivele personale fără date fixe, pentru a nu împiedica fluxul procesului de creștere și învățare în drumul spre acele obiective, pentru că nu știu ce nu știu încă și îmi aduc aminte să-mi fie teamă de încăpățânarea mea :); când am nevoie să știu, doar recunosc vortexul necunoscutului și zona de platou în care simt că nimic nu merge, nu se mișcă, nu crește și atunci merg intuitiv spre experiențe noi.

Plecând de la zona actuală de training a sistemului Points of You ®, clar văd și știu că urmează o perioadă de evoluție la nivel global. Datoria mea, ca și lider de țară, este să-i dau aroma românească, așa cum am făcut și până acum. Mai mult, vreau să-l duc în învățământ ca parte din procesul educației.

Un alt obiectiv profesional major sub numele de Oana Niculae – vreau să dezvolt strategii de viață, conștiente și ecologice, un complet format din Points of You ® și coaching, nu numai ca stil de viață sau metodă de lucru ca până acum, dar cu întâlniri de la o zi până la cele de tip retreat urban și retreat în natură, flexate foarte bine și pe zona personală și în cea de business, indiferent de provocările sau ciclul de tipare apărute. Asta am și început prin proiectul „The Legacy” – conceptul este simplu: cine devii devine moștenire, tu ești și creator și creație, așadar cine vrei să devii?

L.N.: Mesajul tău pentru cititorii și membrii comunității Learning Network este...

O.N.: Abia aștept să ne întâlnim în pauză! :)

 

 

Categorie
Oana Niculae

Bună! Sunt Oana Niculae!

Mă regăsiți în whatsapp cu mesajul “We are our choices”
După mai bine 20 de ani petrecuți în zona... vezi profilul complet

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.