fbpx Plan antistres in 5 pasi | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Plan antistres in 5 pasi

Cum invingem stres-ul? Aceasta este intrebarea la care multi dintre noi ne-am dori sa aflam raspunsul. Nu credem ca exista o „reteta universala”, ci este nevoie de foarte mult autocontrol si...repetitie (ca pentru orice altceva, de altfel) :). In cautarea unor solutii simple, ne-a inspirat povestea lui Bill Rielly, spusa pe blogul Harvard Business Review, ce ofera cateva idei simple, ce pot fi aplicate imediat si cu efecte grozave!

Pe scurt, Bill avea toate motivele sa fie fericit: licentiat la West Point, Top Manager la Microsoft, incredere puternica in propriile forte, o familie grozava si foarte multi bani. Cu toate acestea, abia putea dormi noaptea. La un moment dat, incepuse sa fie si nemultumit, indiferent de cat de mult succes avea. Dupa ce si-a dat seama ca stresul este un inamic puternic care ii afecta viata si sanatatea mai mult decat ar fi crezut, a inceput sa il ia mult mai in serios si sa caute metode pentru a-l tine sub control. Dupa ani de cercetare, a gasit cinci unelte care s-au dovedit extrem de eficiente in lupta impotriva stresului. Separate, fiecare unealta nu are nimic deosebit, fiind lucruri simple, obisnuite. Impreuna, insa, s-au dovedit extrem de puternice, schimbandu-i viata lui Bill si ajutandu-l sa faca fata cu succes noii sale pozitii executive de la Apple:

Respiratie

Bill a inceput prin a respira adanc de trei ori de fiecare data cand se aseza la birou. Acest lucru il relaxa, facandu-l sa se simta mai linistit, mai ancorat in prezent si sa aiba mai multa rabdare. In cateva zile, deja devenise un obicei, crescand treptat minutele petrecute cu acest exercitiu pana a ajuns la practicarea lui cate 30 de minute in fiecare zi. Acest obicei l-a ajutat sa isi schimbe perspectivele, sa poata vedea intr-o lumina noua orice problema sau intrebare si sa poata veni cu solutii noi si eficiente.

Respiratia adanca este o practica yoga de sute de ani, insa de curand cercetatorii de la Harvard Massachusetts General Hospital au confirmat faptul ca aceasta are un impact pozitiv asupra corpului uman, ajutandu-l sa faca fata mai bine stresului.

Meditatie

Cand a auzit de meditatie, Bill era de parere ca era ceva adresat numai hippiotilor. :) A fost extrem de surprins, insa, cand descoperit ca nume mari precum Steve Jobs, Oprah Winfrey, Marc Benioff si Russell Simmons practica meditatia in mod regulat. Acest lucru l-a motivat, asa ca a inceput prin a medita cate un minut pe zi. Meditatia sa consta intr-o „scanare a corpului”, Bill concentrandu-si mintea si energia pe fiecare parte a corpului sau, din cap pana in picioare. Conform cercetatorilor de la Harvard, cateva minute de meditatie pe zi, timp de 8 saptamani, pot creste materia cenusie din creier responsabila pentru invatare si reglarea emotiilor. Cu alte cuvinte, meditand iti sporesti puterea creierului si tii mult mai usor sub control emotiile.

Ascultare

Bill a descoperit ca, daca se concentra atunci cand ii asculta pe interlocutorii sai la fel de mult cum o facea in timpul meditatiei, interactiunea cu acestia devine imediat mai puternica. Interlocutorii sai puteau simti aproape fizic ca erau ascultati cu adevarat. Si Bill a simtit ca acest lucru a dat mai mult sens vietii sale, imbogatindu-l spiritual. De altfel, profesorul Graham Bodie a sustinut in mod insistent ca ascultarea reprezinta esenta unui comportament interpersonal pozitiv.

Intrebari

Aceasta unealta nu presupune adresarea de intrebari celor din jur, ci adresarea de intrebari legate de gandurile pe care propria minte le creeaza in permanenta. Doar pentru ca un gand este creat de propria ta minte, nu inseamna ca acesta este si adevarat.

Bill si-a facut un obicei din a se intreba mereu: „Este acest gand adevarat?” Iar daca nu era absolut sigur ca raspunsul este „da”, il abandona. El ne sfatuieste: „Multumeste-i mintii tale pentru acest gand, si mergi mai departe. Este un sentiment de eliberare deoarece te ajuta sa scapi de gandurile negative, lucru imposibil pana atunci.”

Aceasta tehnica a fost populata de Katie Byron, care sustine ca nu este bine sa iti reprimi gandurile negative. In loc sa incerci sa le ignori, infrunta-le adresandu-ti intrebari legate de veridicitatea lor si  putand astfel sa le discreditezi daca se dovedesc neadevarate.

Scop

Bill s-a dedicat modului de a trai cu scop. Nu in sensul acela complex de „scopul vietii”. Ci in sensul de a face un scop din tot ceea ce face in fiecare moment. De a acorda importanta cuvenita fiecarei actiuni in parte. De exemplu, daca decidea sa priveasca la TV, atunci doar asta facea sau daca mergea sa ia masa, atunci isi aloca suficient timp pentru a se bucura de ea. Exista si studii care sustin importanta acestui stil de viata. Acestea demonstreaza ca unii angajati isi verifica e-mail-ul si de 36 de ori pe ora, fapt ce cauzeaza o crestere a nivelului de stres. Acordand, in schimb, fiecarei activitati importanta si atentia cuvenita, te ajuta sa traiesti in prezent si sa te bucuri cu adevarat de acea experienta.

Atentie: nu uita ca este foarte important sa incepi cu pasi marunti, sa adaugi treptat aceste schimbari in viata ta, astfel rezultatul va fi total opus! Acorda-ti timp tie, dar si corpului tau pentru a va adapta. Si, mai ales, invata sa te asculti si sa faci ceea ce simti. Daca nu doresti sa meditezi astazi decat 5 minute, atunci nu o face. Sau daca simti ca ai energie sa asculti o armata intreaga de oameni, atunci programeaza-ti o intalnire cu cineva pe care il amani de mult timp si asculta-l.

Extra: Aplicatie antistres pentru smartphone

Daca iti doresti sa incerci ceva nou in materie de solutii pentru a combate stresul, huffingtonpost.com propune o aplicatie gratuita pentru iPhone, disponibila pe iTunes. Soul App iti masoara nivelul de stres si poti urmari aici si ghiduri despre meditatie sau respiratie pentru relaxare.

Redactorul sef HuffPost, Arianna Huffington afirma: „Filozofia din spatele aplicatiei se bazeaza pe doua adevaruri despre oameni. In primul rand, echilibrul, intelepciunea si armonia se afla in noi. Cel de-al doilea adevar consta in faptul ca suntem in miscare tot timpul. Tot ce avem nevoie este un GPS pentru suflet, cum este aceasta aplicatie, pentru a nu avea consecinte nefaste asupra sanatatii noastre, a familiei sau a job-ului.

Aplicatia este disponibila gratuit aici!

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.