fbpx Povesti Lean – Daca nu vorbesti | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Povesti Lean – Daca nu vorbesti

Cat de mult ne place sa spunem ca altii sunt mai buni ca noi… E o scuza ieftina, un degetel dupa care ne ascundem. O scuza a faptului ce ne place sa stam linistiti la locurile noastre (!), sa nu deranjam si sa nu fim deranjati. Ce-mi veni?  Trebuia sa povestesc despre altceva, si asta mi-a venit acum in minte.

Spuneam ca de multe ori consideram ca vesticii sunt mai tari ca noi. Oare?  Cand spunem peste ocean, de cele mai multe ori ne referim la America de nord. Ei bine, intr-o tara de peste ocean, mare si intinsa, exista o firma care produce pentru viitor. Idee geniala care e menita sa faca un salt urias in calitatea ingrijirilor medicale.

Clientii acestei firme au definit calitatea produsului pe care si-l doresc. Lucru bun si absolut normal, asa cum am aflat de la Lean stand la o tacla cu mai multi prieteni de-ai lui. Printre altele, clientii despre care va spun isi doreau ca, pe langa produsul primit si instruirea necesara pentru a-l folosi, documentatia pe care o solicitau de fiecare data sa fie livrata la timp. Si ca un facut, documentatia intarzia de fiecare data. Saptamani bune. Era un proces stabil. Scriitorii, caci asa ii numeau pe cei ce aveau ca scop livrarea manualelor si ghidurilor pentru clientul final, nu faceau fata.

Si Lean a facut iar ce trebuia sa faca. Mergand pe urmele informatiei ce statea la baza documentatiei finale, a observat ca altcineva decat cei din departamentul de scriitori, facea in mare parte acelasi lucru. Ce chestie! Doamna aceea mica si plinuta, joviala si placuta, din alt departament, mentinea o baza de date pentru demonstratii, din care facea captura imaginilor pentru documentatia interna, nu pentru cea care trebuia sa ajunga la client. Care imagini erau, insa, folosite si pentru ce isi dorea clientul. Operatiune care necesita zilnic aproape 4 ore, adica jumate din timpul zilnic de  lucru. Vezi daca nu vorbesti?!

Neglijand granitele departamentului, s-au asezat toti la masa si au discutat despre ce se intampla. Dupa ce au vazut procesul cap – coada, au hotarat impreuna, scriitorii si doamna draguta, sa folosesca ce era deja facut, sa nu mai faca acelasi lucru inca odata, in departamente diferite. Lean le-a aratat cum valoarea asteptata de client se loveste de zidurile departamentelor functionale. Si toti au mai invatat o lectie. Lasa valoarea sa-si urmeze calea fara intreruperi si obstacole.

Asta face Lean.

Tu ce mai faci?

Categorie

Alexandru Chirciu, inginer in electrotehnica, International Certified Lean Six Sigma Black Belt și IASSC Accredited Training Associate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.