fbpx Prelungirea concediului de creştere a copilului prin concediu fără plată. Ce obligaţii are beneficiarul? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Prelungirea concediului de creştere a copilului prin concediu fără plată. Ce obligaţii are beneficiarul?

După expirarea perioadei de un an a concediului de creştere a copilului, cu plata aferentă a indemnizaţiei, oricare dintre părinţi poate solicita un concediu fără plată până la împlinirea a vârstei de doi ani a copilului sănătos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Acest tip de concediu fără plată este unul special, care necesită anumite obligaţii atât din partea beneficiarului, cât şi din partea companiei cu care părintele are un contract de muncă suspendat în momentul intrării în concediul de creştere a copilului.

Astfel, potrivit articolului 6 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010 (actualizată), persoanele care au optat pentru acordarea concediului de creştere a copilului şi indemnizaţiei lunare aferentă perioadei de un an au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani.

Beneficiarul concediului fără plată are următoarele obligaţii pentru ca perioada în care nu primeşte indemnizaţie de creştere a copilului să fie considerată stagiu de cotizare la asigurările de sănătate:

• să depună şi să înregistreze la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului, cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului;
• să comunice în scris primăriei pe raza căreia are domiciliul sau reşedinţa modificarea intervenită în situaţia sa în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii la angajator, respectiv acordarea concediului fără plata indemnizaţiei, potrivit articolului 19 din OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Angajatorul are obligaţia, conform articolului 25, alineatul (1) al OUG nr. 111/2010, să acorde concediul fără plată pe o perioadă stabilită în acord cu angajatul, până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.

Beneficiarul concediului fără plata indemnizaţiei are asigurată plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate de la bugetul de stat, aşa cum se specifică la articolul 21 al OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Persoana care optează pentru concediul fără plata indemnizaţiei de creştere a copilului nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie.

În situaţia în care părintele revine din concediul de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an a copilului şi beneficiază, potrivit legii, de stimulentul de inserţie, poate solicita ulterior concediu fără plată. Condiţia este ca acesta să fie acordat până când copilul împlineşte doi ani, iar primăria să fie notificată în scris despre modificarea intervenită în termen de 15 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii la angajator.
Cum afectează concediul fără plată zilele de concediu de odihnă neefectuate
(...)
Citeste continuarea articolului realizat de Smartree România pe LegeStart.ro!
Categorie

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.