fbpx Puterea magică a improvizației | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Puterea magică a improvizației

Viata mea s-a invartit in ultimii treizeci si patru de ani cu toate vitezele, incadraturile, montajele, gusturile, mirosurile si senzatiile in jurul acestor cuvinte. Daca ar fi sa adaug si copilaria petrecuta in teatru printre actori, regizori, pictori si sculptori…Langa Valentin Uritescu actor consacrat si tata special cu viziuni despre educatie situate mult inaintea vremurilor sale viziuni ce mi-au condimentat copilaria intr-un mod liber, creator, nebunesc, paradisiac. Multe din exercitiile si tehnicile folosite in protocolul de fata sunt inspirate din trairile si experientele mele de atunci.

Sunt Actor, Regizor, Scenarist, Stunt Coordinator - specializat in Coregrafia Luptelor, Acrobatie, Caderi Combinate, Dinamica Miscarii, Expresivitate Corporala, Instructor de Kung Fu, NLP Practitioner, Points Of you Practitioner.

Am cincizeci si unu de ani. Vremurile s-au schimbat. Valorile s-au schimbat. Am avut o “revelatie”…Trebuie sa fac altceva de aici inainte.

Simt ca trebuie sa ajut oamenii pt ca oricum am facut-o intuitiv de atatea ori si atunci m-am simtit implinit.. Experienta mea profesionala de peste treizeci de ani in Cinema, Teatru, Evenimente, Seriale , Emisiuni si Show-uri Tv o voi folosi acum ca Trainer - simplu, direct si eficient intr-un stil inedit si spectaculos aplicat cu mult umor Dezvoltarii Personale in Traininguri, Workshop-uri si Teambuilding, unde cursantii experimenteaza realitatea prin situatii, stari, emotii, trairi, si actiune descoperind parti ascunse din universului fabulous al SINELUI.

Am dezvoltat un proiect amplu “DYNAMIC PROTOCOL - STRATEGIA CHAPLIN” in care combin armonios tehnici si exercitii din: NLP, POINTS OF YOU, ACTORIE, EXPRESIVITATE CORPORALA, ARTE MARTIALE, CINEMA,CASCADORIE…

O voce interioara ma va calauzi mereu: Desprinde-te de ”Conventional”. Schimba regulile “Jocului”. Sparge “Tiparele”. Scrie-ti “Rolul vietii”. Regizeaza-ti “Succesul”. Puterea e la Tine.

Universul s-a miscat. Coincidenta sau nu …Eu sunt mai puternic si mai hotarat ca oricand. Daca eu ma pot adapta si reinventa atunci sigur ii pot convinge -in stilul meu si pe altii :

Sa viseze.. Sa actioneze.. Sa zboare liber spre FAPTA LOR.

Asa ca atat am de zis: Motor…Actiune !!!

Apartinem Intregului din care ne-am intrupat ca fiinite spontane, curioase si creatoare dar educatia primita ne-a incadrat in niste rame, tipare, sabloane oferindu-ne de-a gata clisee cu care sa gandim reproductiv prin imitatie folosindu-ne de experientele trecute. Astfel pentru a rezolva o problema cautam o solutie verificata in trecut.

Am fost educati sa fim critici desi gandirea critica ucide creativitatea. Judecam imediat orice idee sau solutie noua pentru ca e mai simplu decat sa venim cu idei noi. Avem tendinta uneori morbida de a simplifica lucrurile doar printr-o prima impresie care poate fi limitata sau superficiala. Parca privim prin teava ingusta a subiectivitatii, a Ego-ului si vedem doar perspectiva pe care ne-am impus-o deja, perspectiva ce determina modul in care percepem realitatea cazand in capcana perceptiei lucrurilor din propriul punct de vedere.

Protocolul de fata reprezinta o inedită alternativă de recreere şi dezvoltare personală menita sa detensioneze fizic / psihic, sa dezvolte controlul asupra corpului, toleranta, increderea si respectul de sine.

Incurajeaza participantii sa gandeasca productiv, sa caute mereu idei inovatoare, solutii inedite pt problemele ivite, sa se intrebe in cate moduri pot privi o situatie data,cum o pot regandi sau cate solutii diferite pot gasi prin generarea aleatorie a unei multitudini de alternative din care sa poata selecta cele mai bune idei. Vor invata sa puna la indoiala crezuri, convingeri sau concepte limitatatoare, sa puna intrebari specifice cu alte cuvinte sa fie creativi. Creativitatea implica devierea de la experientele si solutiile din trecut.

PUTEREA MAGICA A IMPROVIZATIEI

In 1999 eram in pregatiri pt serialul comico-parodic “Badegard” produs pentru Antena 1. Lucram frenetic la scenariu. Frenetic pentru ca trebuia sa scriu si sa aranjez imaginile dinamice din capul meu, pline de urmariri, lupte martiale, cascade de tot felul si multe gaguri. Saream in picioare, gestiulam, cadeam, radeam, plangeam, jucam toate rolurile intrand in pielea personajelor, ma disociam apoi sa verific “unghiul camerei si incadratura”,corectam si intr-un final asterneam pe hartie. Schemele de lupta, cascadele, si in general toata actiunea o traiam asociat sau disociat din camera mea, doar cu imaginatia si puterea de vizualizare dublate de un entuziasm fara margini. Toate astea imi dadeau o stare euforica si creatoare care ma facea sa ma simt invincibil.

Doar ca inspiratia nu venea mereu. Aveam blocaje in care nu stiam ce sa fac, cum sa rezolv situatii, ce sa tai sau schimb, nu stiam decorul in care voi filma, nu stiam actorii, nu stiam posibilitatile tehnice. Stiam doar ca aveam un buget de 400 lei (actuali) pentru fiecare episod ce trebuia filmat in doar doua zile. Eram disperat. Imi pierdeam increderea in mine, ma cuprindea panica, aveam atacuri anxioase vis a vis de reusita mea…Ma simteam SINGUR.

Faceam tehnici de respiratie si relaxare. Degeaba. Starea mea continua. Atunci spargeam tiparul plecand la pescuit cu tata. Pe balta mi-a venit ideea inspirata nu de a-l vedea, ci de a-l studia pe Chaplin. Am luat toate filmele lui cadru cu cadru…Notam si faceam scheme de tempo pentru gaguri, ma identificam cu el si intram “impreuna” in actiune…Am ajuns sa inteleg gandurile personajului care treceau dincolo de expresia fetei, de fiziologia lui - “L-am modelat” pe Chaplin - cum se spune in NLP. Adormeam pe birou…Si deodata am inteles CUM isi construia gagurile ! Evrikaaa…Simplu. Prin puterea magica a IMPROVIZATIEI !

Construia minutios personajul. Isi asuma TOTAL personajul - Intra in pialea lui psihologic, kinestezic si fiziologic construindu - si o stare adecvata.

Aplica / Actiona / Reactiona / se Comporta in spatiul / decorul respectiv infruntand obstacolele, situatiile, personajele sau chiar decorul si obiectele - IMPROVIZAND !

Prin improvizatie descoperea relatii si comportamente inedite dar potrivite situatiiei, pe care le perfectiona, curata, astfel incat gagurile sa vina – spontan, iar umorul si actiunea curgeau armonios, parca “de la sine”…

Am folosit si eu aceeasi tehnica atat pt scrierea scenariului, pt regie, pt interpretare, chiar si pt montaj.

A functionat si functioneaza de atunci incoace… In teatru – pt regie, text, joc, miscare. In cascadorie. In Arte Martiale. La predat. In educatie. In afaceri. In foarte multe domenii sau meserii care implica mai mult sau mai putin interactiunea cu oamenii – comunicarea.

Am combinat ceea ce am descoperit si perfectionat in meseria mea dealungul anilor cu tehnici si exercitii din NLP si astfel s-a nascut “Strategia Chaplin”

Companie
Categorie

Trainer & Facilitator

Bogdan este Actor, Regizor, Scenarist, Cascador, Instructor de Kung Fu și NLP... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.