fbpx Rolul unui Six Sigma Black Belt | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Rolul unui Six Sigma Black Belt

Persoanele cu rol de Six Sigma Black Belt sunt considerate agenti ai schimbarii si nu exista nici un dubiu privind rolul de lider in organizatie al acestora (cu mentiunea ca in mod intentionat nu am spus “in cadrul Departamentului de Calitate sau al celui de SixSigma).

Expertii Black Belt sunt lideri de echipe de proiect responsabili pentru procesul de implementare al proiectelor de imbunatatire(DMAIC – Definire, Masurare, Analiza, Imbunatatire, Control sau DFSS – Design pentru Six Sigma) in business. Acesti specialist au cunostinte si abilitati de nivel inalt in utilizarea metodologiilor si instrumentelor de six Sigma, dar si abilitati de facilitare si management al schimbarilor si in conducerea expertilor pe diverse domenii, pentru a creste nivelul de satisfactie al clientilor si productivitatea afacerii.

six.gif (660×486)

Calitatile unui expert Six Sigma Black Belt
Asadar, cine pot fi urmatorii experti Black Belt? Mai jos avem o lista de 10 calitati. Ele nu sunt numerotate. Pentru ca numerotarea ne poate duce cu gandul la a le acorda importante diferite. In aceasta situatie, toate sunt esentiale:

  • Orientare catre client (Customer Advocacy).Expertii Black Belt trebuie sa ii convinga pe toti cei implicati de faptul ca destinatarul proceselor este clientul si toti clientii (interni si externi) sunt intotdeauna cei care judeca produsul sau serviciul din punct de vedere al calitatii. Intelegerea nevoilor clientilor este cheia pentru imbunatatirea procesului. Asadar un candidat la expertiza Back Belt trebuie sa formulize cu claritate modul in care eliminarea abaterilor in proces contribuie la imbunatatirea afacerii.

Citeste si articolul: Povesti Lean – Daca nu vorbesti

  • Pasiune, Six sigma este potrivit persoanelor automotivate, cu initiativa si personalitate pozitiva. Pentru ca asteptam de la ei sa preia rolul de liderm sa potenteze echipa si s[ avanseze in directia performantei. Pasiunea este cea care ofera energia perseverentei in situatii in care proiectele dau de greu.
  • Leadership in schimbare. Expertii Black Belt au avut performante ca agent al schimbarii in trecut, indiferent de responsabilitatile curente. In discutii, ei isi pun permanent intrebari privind situatia curenta. Schimbarea organizatiei si a afacerii poate constitui o sursa de nemultumire pentru angajati, dar agentii schimbarii si leaderii ei gasesc modalitati de a realiza schimbari pozitive, transformand angajatii in suporteri ai schimbarii.
  • Expertii Black Belt sunt comunicatori eficace, lucru esential pentru multe din rolurile pe care le au: trainer, coach, mentor. Ei trebuie sa comunice pe intelesul audientei, de la muncitori necalificati la manageri de top). Intelegerea nevoilor diferite ale membrilor audientei si adaptarea mesajului pentru a adresa temerila acestora constituie elemente distinctive ale unui comunicator eficace.
  • Intelegerea business-ului., Spre deosebire de trecut cand erau mai degraba manageri de calitate, in contextual actual Expertii Black Belt sunt lideri de business. Prin urmare ei au cunostinte de business si capacitatea de a arata legatura dintre proiecte si rezultatele de business asteptate.
  • Project Management. Six Sigma implementeaza proiectele succesiv. Dar expertii Black Belt trebuie sa gestioneze proiectele prin continut, cerinte, resurse, grafic de lucru si abateri. Cunostintele de management de proiect si experienta in conducerea proiectelor sunt esentiale.
  • Aptitudini tehnice.Desi nu se solicita sa fie inginer sau sa aiba un masterat in statistica, uneori aceste lucruri ar fi benefice. Expertii Black Belt trebuie sa colecteze si analizeze datele pentru a determina strategiile de imbunatatire. Lipsa oricaror aptitudini tehnice (abilitati analitice si de lucru la computer) poate constituie un element de frustrare.

Citeste si articolul: Povesti Lean – Detectivul

  • Leader si membru in echipa. Trebuie sa posede abilitati de conducere, lucru cu echipa, intelegere a dinamicii de echipa (formare, tensionare, normare, performare), dar si de lucru in echipa ca si membru. Este necesar sa fie placut, sa poate lucra cu oamenii si sa aiba bune abilitati de motivare si influentare.
  • Orientare spre rezultat. Asteptarile legate de expertii Black Belt sunt sa produca rezultate financiare tangibile. Trebuie sa fie persoane rezistente la presiune si care sa demonstreze rapid succesul.
  • Daca le place ce fac, atunci se vor bucura de acest lucru. Si ii vor incuraja si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

Alte calitati (nu in top, dar importante)

  • Integritate si incredere
  • Cunoastere profunda a proceselor
  • Prezenta si exemplu
  • Cunoasterea Six Sigma, ISO, TQM, Etc
  • Experiente diverse de munca
  • Studii.
Categorie

Mircea Mihai are o experienta de business development, training si consultanta de peste 15 ani, din care 5 ani in cadrul parteneriatului EXELO... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.