fbpx Simplu, despre leadership | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Simplu, despre leadership

De-ajuns sa rostesc cuvantul si un fel de “importanta” incepe sa se amestece cu sangele din vene si sa ma faca sa ma simt mai dreapta, mai “importanta”….sunt cineva care poate vorbi de “leadership”, ca o “autoritate”.

Din fericire pentru mine, am avut un mare business, construit din nimic, si asa, imi spun eu, mi-am castigat dreptul sa vorbesc despre “leadership”. In plus, ma delectez de 30 de ani in descoperirile unei educatii fascinante, o educatie care ia orice inventie/concoctie conceptuala si o azvarle cat colo.

Leadership este ceva care nu ti se da.

Vine dinauntru: este necesar sa il lasi sa iasa.

Fara discutie ca toti avem in mintea noastra, din viata noastra,  si exemple de oameni care au functii de leader dar nu “sunt” leaderi.

Intr-o carte extraordinara, “The three laws of Performance” de Zafron si Logan, prima lege a performantei de care vorbesc cei doi este accea care spune ca “felul in care oamenii performeaza este corelat cu felul in care situatiile apar pentru ei”.

Cum pot aparea situatiile pentru un “leader”?

Un leader vede oportunitati, peste tot si… le ia.

Plecasem din Sud Africa, dupa nasterea fiului meu Michael si locuiam in Irlanda.

Era chiar dupa revolutie. Ultima data cand fusesem in Romania, primisem de la cineva (care lucrase inainte de revolutie in comert exterior, sectia textile) trei camasi facute la o fabrica din Braila. Ideea lui era ca “poate gaseam” pe cineva interesat sa cumpere textile de calitate, din Romania.

Am inceput sa vorbesc in dreapta si in stanga si am gasit pe cineva interesat: o persoana care avea un business legat de import de textile, in Irlanda.

Am venit in Romania impreuna, am facut legatura intre irlandez si romanul cu camasile. La sfarsitul saptamanii era totul stabilit: urma sa importam in Irlanda mai multe containere cu textile.

Nu as putea sa spun de ce, dar dupa doua veniri aici, dupa faxuri si telexuri  (unii dintre voi mai stiu ce sunt acelea…) la nesfarsit, cu asteptari  peste asteptari, nu se lega nimic.

Am decis sa vin in Romania.

In timp de o luna, am invatat tot ce vrei despre cote premise la export, despre licente,  acorduri intre tari, si tot ce era nevoie pentru a exporta marfa din Romania.

Am preluat controlul.

Am folosit firma asa zisului partener roman (cu permisiunea lui, evident), dar munca am facut-o eu.

La sfarsitul a patru luni de lucru, si sase containere trimise in Irlanda, am castigat comisionul meu de 10%: 20 000 de dolari….. in 1991.

De cand ma stiu am fost un leader.                                                      

Cel mai usor loc din care sa imi traiesc viata, pentru mine, este din a fi leader.

Este ce mi-a permis sa traiesc o viata plina, si absolut extraordinara.

Leadership-ul vine la pachet cu responsabilitate, putere, integritate si autenticitate. Esti un leader puternic cand faci sa se intample ce spui.

Pentru mine, a fi leader inseamna sa fii tu insuti, inspirat de ce faci, de neoprit, sa dai putere oamenilor sa isi asume ei insisi leadership si sa iti devina parteneri in orice joc alegi sa joci. Cand esti leader, oamenii cresc in jurul tau.

Cum faci asta?

Alegi sa fii liber si inspirat de viata (si asta nu te invata nimeni: face parte din cine esti).

Categorie

Connie Larkin - Consultant

Sesiune extraordinară de coaching ontologic

Voi începe printr-un citat din cartea mea,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.