fbpx Bogdan Grigore: Facilitarea, Cultura Emotionala și Dezvoltarea Continuă în Organizații | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Bogdan Grigore: Facilitarea, Cultura Emotionala și Dezvoltarea Continuă în Organizații

În era informațională, abilitatea de facilitare devine fundamentală pentru orice echipă sau manager. Acest skill nu doar că optimizează ședințele și sesiunile online, ci contribuie semnificativ la implicarea și contribuția eficientă a membrilor echipei. Descoperim cum facilitarea nu este doar despre conducerea unei întâlniri, ci și despre integrarea experienței și expertizei participanților pentru a îmbrățișa și implementa schimbările într-un mod constructiv.

Bogdan Grigore este facilitator la Learning Network Festival 2024

Care sunt principalele 3 priorități pe care vă axați în 2024 și de ce?

A) promovarea facilitarii si beneficiilor pe care aceasta abordare le are asupra echipelor si organizatiilor.

Eu cred ca facilitarea este un skill absolut esential nu doar pentru HR sau Training ci si pentru manageri. Abilitatea de a putea conduce o sesiune / sedinta, de a putea implica, de a asculta, de a oferi ocazia de contribuire din partea grupului sunt foarte importante pentru eficienta si motivatia echipelor.
De asemenea invatarea este strans legata de partea de facilitare. Informatiile se gasesc acum peste tot pe internet (cursuri, video-uri, podcast-uri, chatgbt). Diferenta o face modul in care o folosesti si o integrezi. Faciliitarea poate ajuta la folosirea experientei si expertizei participantilor pentru a putea impartasi, invata si aplica comportamente noi.

Noi mergem si mai departe si spunem ca inclusiv invatarea se produce mult mai bine daca workshop-urile pe diferite teme au loc in cadrul echipei versus optiunea de a aduce mai multe persoane din diferite departamente la un workshop de feedback.

E important ca toti membrii echipei sa fie conectati la aceeasi realitate, instrument, metoda care se doreste implementata.

B) Promovarea conceptului de Cultura Emotionala si Wellbeing pentru indivizi, echipe si organizatii.
In majoritatea organizatiilor nu prea se pune accent pe cum se simt sau cum ar trebui sa se simta angajatii la munca.

Liderii nu realizeaza cat de importante sunt emotiile in a construi Cultura Organizationala pe care si-o doresc.
In cercetarile din ultima decada, s-a descoperit ca aceasta Cultura Emotionala influenteaza in mod direct engagementul, satisfactia, burnout-ul, lucrul in echipa, performanta retentia, experienta oferita clientilor.
In cadrul workshop-urilor de Cultura Emotionala, oamenii se conecteaza la ce vor sa simta si ce nu vor sa simta la locul de munca, dar sunt si responsabilizati sa faca ceva pentru a se simti asa.

C) Constientizarea importantei workshop-urilor pentru echipe.
Echipele sunt norocoasa daca au un teambuilding pe an. Aceste workshop-uri pentru echipe nu se intampla cand echipa are nevoie, ci cand exista timp si buget. Ceea ce le propun clientilor este un abonament de sesiuni pentru echipa pe care le pot folosi oricand pe timpul anului cand exista o nevoie de motivare, rezolvare de conflicte, apreciere, conectare, evaluare sau celebrare.
Astfel daca o echipa are nevoie poate avea intre 4 si 10 sesiuni pe an.

Cum ați acoperit contextul hibrid de muncă al clienților si care a fost impactul asupra activității voastre?  Ce v-a ajutat să vă adaptați?

Facilitarea a fost un instrument esential in ajutarea clientilor sa lucreze mai bine in contextul hibrid. Astfel am putut ajuta clientii sa faciliteze mai bine sedintele online, implicand participantii, dar fiind atenti si la obiectivele si scopul intalniriu și sa foloseasca instrumente, toolkit-uri si software-uri pentru a construi legaturi intre membrii echipei, pentru a ajuta in procesele de luarea deciziilor, pentru a include cat mai bine membrii echipei, pentru partea de wellbeing si implicare, pentru rezolvarea de probleme.
 

Se vehiculează că abilitățile de leadership se vor schimba, cum vezi trendul acesta? Și care este contribuția/susținerea la creșterea capabilităților din organizații?


Există anumite tendințe în evoluția abilităților de leadership, iar acestea sunt influențate de schimbările în mediul de afaceri, tehnologie, societate și cultura. Iată câteva tendințe relevante în transformarea abilităților de leadership:

Leadership Agil:

Abilitatea de a se adapta rapid la schimbări este crucială.

Leadership Empatic:
Emoționala inteligență și empatia sunt din ce în ce mai apreciate în lideri.


Leadership Digital:
În era digitală, liderii trebuie să fie familiarizați cu tehnologiile emergente și să înțeleagă cum să le integreze eficient în afaceri.

Leadership Colaborativ:
Colaborarea este tot mai importantă într-un mediu de lucru global și diversificat.

Leadership Inclusiv:
Leadershipul inclusiv se concentrează pe crearea unui mediu de lucru în care toți angajații se simt valorizați și respectați.

Leadership Orientat către Rezultate:. Capacitatea de a-și ghida echipa către atingerea obiectivelor strategice rămâne esențială.

Leadership Sustenabil:
Liderii sunt tot mai îndemnați să aibă în vedere impactul pe termen lung asupra mediului și societății.

Leadership Anticipativ:
Liderii trebuie să fie capabili să anticipeze și să gestioneze riscuri și oportunități într-un mediu de afaceri în schimbare rapidă.


Prin workshop-urile noastre personalizate de improvizatie si facilitare putem sprijini constientizarea si antrenarea acestor abilitati de leadership.
 

Care crezi că este rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă? Cum pot companiile să susțină diferit acest rol?

Rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă este esențial pentru succesul unei organizații. Managerii sunt cei care creează un mediu de lucru în care angajații se simt sprijiniți și încurajați să învețe și să se dezvolte. Ei sunt, de asemenea, responsabili pentru stabilirea obiectivelor și a obiectivelor echipei și pentru asigurarea faptului că acestea sunt atinse.

În ceea ce privește dezvoltarea individuală, managerii pot juca un rol important prin:

 1. Oferirea de feedback constructiv și regulat

 2. Susținerea angajaților în dezvoltarea abilităților și cunoștințelor lor

 3. Crearea unui mediu de lucru care încurajează învățarea și dezvoltarea
   

În ceea ce privește dezvoltarea de echipă, managerii pot juca un rol important prin:

 1. - Crearea unei viziuni clare și a obiectivelor pentru echipă

 2. - Dezvoltarea unui sentiment de apartenență și de echipă. 

 3. - Rezolvarea conflictelor și promovarea comunicării eficiente
  Companiile pot susține diferit rolul managerului în dezvoltarea individuală și de echipă prin:

 • Oferirea de resurse și oportunități de dezvoltare managerilor. .

 • Crearea unei culturi organizaționale care încurajează dezvoltarea
  Iată câteva exemple specifice de moduri în care companiile pot susține dezvoltarea managerilor:

 • organizarea unor training-uri de dezvoltare competente.

 • Oferirea de formari in zona de facilitare

 • Oferirea de oportunități de mentorat sau coaching.

 • Oferirea de resurse online sau offline de dezvoltare.

 • Oferirea de timp și spațiu pentru dezvoltare.

 • Construirea unor comunitati de invatare si impartasire.
   

Prin sprijinirea dezvoltării managerilor, companiile pot crea un mediu motivant, in care oamenii vor sa contribuie si sa se dezvolte.
 

 

 

 

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
 • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.