fbpx E în curs o revoluție în lumea banilor. Reușești s-o vezi? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

E în curs o revoluție în lumea banilor. Reușești s-o vezi?

“Se spune că există trei tipuri de oameni: cei care fac ca lucrurile să se întâmple, cei care așteaptă să se întâmple și cei care nu înțeleg ce se întâmplă.”

Cum te raportezi la ce e nou?
Ești un "pioneer" sau un "follower"?
Ești un "starter" sau un "finisher"?

Fiecare poziție are avantaje și dezavantaje, și discuția dintre cele doi poziții este fără sfârșit.

În ceeea ce mă privește, problema nu se pune, istoria personală vorbește: ajunge o mică căutare pe net pentru a vedea cu ce avans vorbeam și mă ocupam de anumite domenii - cum ar fi calculatoarele, internetul, situri-le web, smartphone-ul, Facebook-ul, dar evident și coaching-ul sau training-ul - mult înainte ca aceste domenii să intre în conștiința publicului. Nu este deloc ceva cu care să mă laud, ține pur și simplu de caracterul meu personal: îmi place foarte mult să explorez, și nu suport regulile impuse de alții, deci trăsătura costanta în viața mea a fost să explorez un domeniu și apoi să găsesc următorul când ajunge turma.

Admit totuși că am avut mereu intuiții bune despre evoluții lumii, și am depistat foarte devreme trendurile câștigatoare.

Acum dacă mă întreabă cineva care va fi următoarea revoluție, nu am nici o îndoială: Bitcoin și cryptomonedele.

Toată lumea a auzit de ele, chiar dacă dezinformarea e maximă și foarte puțini au înțeles într-adevăr ce înseamnă blockchain și descentralizarea, și reacțiile variază de la neîncredere absolută (nu au nicio valoare, sunt bani de video game, este o șmecherie, o fraudă….) la scepticism moderat (așteaptăm “să vedem ce se întâmplă”), la entuziasm orb și absolut.

(Să nu uităm că “banii” nu sunt decât o convenție și este ușor de imaginat că atunci când monedele erau de aur, primii bani din “hârtie” ar fi fost primiți cu aceeași indiferentă și neîncredere ca bitcoin).
Între timp, valoarea bitcoin-ului, care începuse ca un fel de experiment în 2009 a crescut enorm, s-a prăbusit, a mai crescut, s-a mai prăbusit, în decembrie 2017 a explodat dincolo de orice previziune, iar s-a prăbușit, acum a reînceput să crească.

 Nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitorul apropiat, mai ales că a apărut un număr mare de alte monede virtuale și unele, ca de exemplu Ethereum sau Bancor au niște caracteristici care le fac și mai bune decât Bitcoin; totuși un lucru este cert: peste un timp foarte scurt va fi ceva absolut normal, și va trebuim să învățam să-l folosim, deși în momentul de față pentru aproape toată lumea este o tehnologie nouă și misterioasă: la un moment dat, cine știa ce e un e-mail acum 20 de ani?

 

Dacă spun că va fi o revoluție, o spun pentru că nu e vorba - cum mulți cred ca ar fi o simplă metodă nouă de plată, ci de un ceva care schimbă complet ideea banilor și pune în discuție chiar conceptul de putere politică: în momentul în care folosești cryptomonede treci peste controlul băncilor și al statelor, și pui în discuție folosul și chiar existența lor: ce ar mai fi un stat dacă nu mai ar avea controlul asupra monedei?

Conștientizând "pericolul",  când în decembrie 2017 bitcoin a atins maximul istoric, statele și băncile au reacționat cu o campanie de denigrare mediatică extrem de puternică care a oprit cursul bitcoinului, dar a fost vorba doar de o pauză, care totuși a permis statelor și băncilor să se reorganizeze.

Nu este clar felul în care statele și institutiile vor reuși să controleze această tehnologie, care - fiind descentralizată- prin definiție nu are un "centru" și nu poate fi controlată. Dar e clar că vor încerca să pună stăpânire prin orice mijloc posibil. Vom vedea, situația este extrem de dinamică. Deocamdată tentativele de reglementare nu au avut niciun succes.

În acest prim articol nu am vrut să scriu mult totuși despre cryptomonede în sine (dar o să fac aceasta în următoarele articolele), mă interesa mai mult să comunic faptul că această evoluție tehnologică, acest "internet al banilor", ne va schimbă viața complet, în feluri deocamdată greu de imaginat, și să vă rog să vă analizați atitudinea: vreți să fiți printre sceptici, vreți să asteptați să vedeți ce se întâmplă, sau vreți să fiți printre primii care vor fi informați și care vor reuși să profite de oportunitățile imense oferite de situația care există?

 

O să analizăm în următoarele articole câteva idei despre cryptomonede din punct de vedere practic, tehnic, juridic și - mai mult - despre felul în care ne vor impacta în viață și în business.

Vă pun mai jos niște citate interesante; între timp, vă las cu unul de al meu:

“În timp ce regulile se lămuresc, oportunitățile se micșorează – Bruno Medicina”

 

---

1878: "Când Expoziția de la Paris se va închide, lumina electrică se va închide cu ea și nu se va mai auzi de ea."- Erasmus Wilson, profesor la Oxford

1879: "Orice om priceput în domeniu știe că becul lui Edison e un eșec și nu va avea nici un viitor" - Henry Morton de la Institutul de Tehnologie Stevens

1889: „Implicarea în curent alternativ (AC) este doar o pierdere de timp. Nimeni nu îl va folosi vreodată.” - Thomas Edison

1903: „Calul este aici pentru a rămane, automobilul este doar o modă de moment.”  President of the Michigan Savings Bank

1946 "Oamenii se vor obosi curând să se holbeze la o cutie de lemn fiecare seară.” Darryl Zanuck, vorbind de televizorul

1977: „Nu există nici un motiv pentru care cineva să-și dorească un computer  în casă lui”-Ken Olson CEO Digital Equipment

1981: "Nimeni nu va avea nevoie de mai mult de 640KB de memorie pentru un computer personal. 640KB ar trebui să fie suficient pentru oricine." - Bill Gates

1986: „Telefoanele celulare nu vor înlocui absolut sistemele locale de cablu.” - Marty Cooper, inventator.

1992: „Ideea unui telefon în fiecare buzunar este doar un vis condus de lăcomie.” - Andy Grove, atunci CEO al Intel.

1995: „Prevăd că Internetul va merge în curând supernovă spectaculos și în 1996 se va prăbusi catastrofal” - Robert Metcalfe, fondatorul 3Com.

 2018: "Bitcoinul este cea mai mare bubble din historie, și valoarea lui e zero" - Nouriel Roubini, Economist

 

https://www.learningnetwork.ro/curs/curs-de-introducere-cryptocurrency-blockchain/4990

Categorie
Bruno Medicina

Bruno Medicina, 59 de ani, este un este un Performance Coach (HPCC), Trainer, Autor şi Speaker, cu aproape 40 de ani de... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.