fbpx 5 trăsături de personalitate pe placul recrutorilor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

5 trăsături de personalitate pe placul recrutorilor

Majoritatea specialiștilor în resurse umane de astăzi îți vor spune că atitudinea angajatului la locul de muncă este la fel de importantă ca și aptitudinile sale. Desigur, competențele specifice, abilitățile tehnice și experiența rămân criterii esențiale în procesul de recrutare și selecție de personal. Cu toate acestea, presupunând că respectivele condiții sunt deja îndeplinite de către candidați, agențiile de recrutare își vor îndrepta atenția spre acei candidați care, pe lângă aptitudini, manifestă și un tip de personalitate puternic orientat către succes. Să vedem cinci dintre trăsăturile de personalitate care pot atrage ca un magnet șansele de angajare, precum și cele de promovare profesională. Unele dintre aceste trăsături ies în evidență, de obicei, chiar din primele faze ale procesului de recrutare.

1. Auto-motivarea

Un angajat auto-motivat nu are nevoie de nici o presiune sau stimulent exterior pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru. Persoanele cu o puternică motivație interioară au obiective clare în minte și vor lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste obiective sunt realizate în cel mai eficient mod cu putință. Acești oameni simt că munca lor este cu adevărat importantă pentru organizație și știu că răsplata pentru eforturile lor nu va întârzia să apară. Angajați care știu să se motiveze pe sine își găsesc satisfacția în însuși procesul muncii, pentru că sunt conștienți că fiecare acțiune îi aduce cu un pas mai aproape de obiectivele lor profesionale. Angajații motivați interior acceptă deschis provocările, îmbrățișează schimbarea și își asumă responsabilitatea.

Recrutorii caută angajați care nu au nevoie de “micro-gestionare”. Managerii își doresc să poată delega sarcini cu încredere, fără să se teamă că proiectul nu va fi dus la bun sfârșit. De asemenea, persoanele auto-motivate vor sluji drept model colegilor, inspirându-i să rămână motivați și să își continue cu optimism traiectul profesional.

Fiecare dintre noi își poate găsi o sursă interioară de motivație. Toți avem cel puțin un motiv de satisfacție la locul de muncă. Sau avem un obiectiv profesional pe care ni-l dorim îndeplinit. Nu aștepta imbolduri din exterior pentru a deveni ceea ce vrei să fii. Auto-motivare înseamnă a fi stăpânul propriei tale cariere.

2. Încrederea

O calitate pe care o poți demonstra (și exploata) din plin în timpul interviului. Recrutorilor le place să vadă candidați plini de încredere: încredere în recrutor și în procesul de recrutare, încredere în viitorul angajator și încredere în propriile puteri. Încrederea este molipsitoare si atitudinea ta încrezătoare îi va transmite intervievatorului mesajul că organizația se va putea bizui pe tine în orice situație. Cel mai bun mod de a câștiga încredere în interviul de angajare este pregătirea pentru evenimentul respectiv. Fă-ți temele dinainte: află mai multe informații despre potențialul tău angajator de pe internet sau de la actualii/foștii angajații; exersează răspunsurile la diferitele tipuri de întrebări cu care te vei întâlni în timpul interviului (citește mai multe aici). Intră întotdeauna la interviu cu un zâmbet încrezator, o postură dreaptă și o strângere de mână fermă.

Dacă ești deja angajat, nu ezita să-i arăți managerului că ești încrezător în rezultatul proiectelor care ți-au fost încredințate sau al propriilor inițiative. Sunt întotdeauna apreciați angajații care au inițiativă și care cred cu adevărat în ceea ce fac. Chiar dacă, la final, ideea ta se dovedește a fi mai puțin productivă, este mai bine să încerci și să nu reușești decât să nu încerci deloc și să fugi de provocare.

3. Setea de cunoaștere

Curiozitatea intelectuală este una dintre trăsăturile cele mai apreciate de către consultanții de recrutare. Asigură-te că incluzi în CV toate realizările educaționale, precum și activități extracurriculare relevante, cum ar fi munca de cercetare și de voluntariat. Nu ignora secțiunea “hobby-uri și interese”. Încearcă să scoți în relief dorința continuă de a afla și învăța lucruri noi (informații, abilități, tehnologii). Recrutorii caută angajați care să îmbrățișeze noi modalități de lucru și care să se implice activ și constant în programe de dezvoltare profesională. De asemenea, pasiunea ta pentru cunoaștere și interesul pentru auto-perfecționare îl vor determina pe recrutor să te considere un potențial angajat de cursă lungă.

 În timpul interviului, fii pregătit să răspunzi la întrebări de tipul: ai descoperit în ultima vreme ceva nou despre tine sau despre lumea înconjurătoare? Și fii gata, la rândul tău, să adresezi întrebări care dezvăluie o curiozitate și un interes autentic pentru companie și pentru industria căreia aceasta îi aparține. Pune întrebări inteligente și ascultă cu vădită atenție răspunsurile pe care le primești.

4. Spiritul de responsabilitate

Angajații responsabili știu să preia inițiativa, să accepte responsabilitatea pentru rezultate și se străduiesc permanent să își îmbunătățească performanțele. Își recunosc propriile greșeli și nu aruncă vina pe alții. Sunt orientați spre acțiune și spre soluții, își cunosc foarte bine jobul și sunt capabili să lucreze independent, fără supraveghere directă. CV-ul tău ar trebui să conțină exemple de situații în care ai avut autonomie în rezolvarea problemelor și în luarea deciziilor. Fii pregătit să oferi, în timpul interviului, și exemple de greșeli din trecut asumate și rezolvate într-un mod responsabil, fără tertipuri justificative și fără a-i învinui pe alții.

Deși independenți, angajații responsabili nu se concentrează exclusiv asupra propriilor sarcini. Ei au, de asemenea, spirit de echipă, cunosc responsabilitățile colegilor și modul în care activitatea și rezultatele proprii îi influențează pe ceilalți membrii ai echipei.

Angajații responsabili se vor descurca foarte bine în roluri de conducere. Vor da dovadă de inițiativă, voluntariat și devotament în atingerea obiectivelor.

5. Puterea de adaptare

În ziua de astăzi, peisajul mediului de afaceri se schimbă cu viteza luminii. Recrutorii sunt în căutare de profesioniști care să poată ține pasul cu schimbările tehnologice, condițiile imprevizibile ale pieței și cerințele fluctuante ale joburilor (volum de muncă, program, mobilitate etc). Angajații vor trebui, la un moment dat, să absoarbă sarcini care nu sunt prevăzute în fișa inițială a postului. De pildă, ei vor trebui să fie la fel de productivi în cadrul unor echipe inter-funcționale și dispersate geografic (virtuale).

Persoanele încremenite în tipare vechi de gândire vor răspunde din ce în ce mai greu cerințelor profesionale, riscând o stagnare în carieră sau chiar pierderea locului de muncă. Vestea bună este că, până la un anumit punct, adaptabilitatea poate fi învățată. Un program specific de dezvoltare personală și profesională te va echipa cu instrumentele potrivite pentru a aborda cele mai dificile aspecte ale schimbării. Cu un pic de exercițiu și printr-o expunere progresivă la schimbare, vei reuși curând să îmbrățișezi noutatea și să percepi schimbarea ca pe o oportunitate, și nu ca pe o amenințare. Reține următoarele două lucruri: nu există cale de întoarcere, iar schimbarea este în bine!

Companie
Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.