fbpx 8 criterii ale valorii echipei manageriale | Learning Network Mergi la conţinutul principal

8 criterii ale valorii echipei manageriale

Cele mai eficiente echipe sunt, pe de o parte, caracterizate de diversitate si, pe de alta, de unitate intrinseca reunita in jurul unui set de idei si filosofii. Astfel de echipe sunt nepretuite, rare si foarte cautate.

Cand vine vorba de grupul managerial succesul muncii in echipa este si mai important decat la alte niveluri ale organizatiei.

Care sunt criteriile potrivit carora se poate stabili daca grupul managerial functioneaza bine in acest sens?
Iata opt intrebari de orientare (orice raspuns explicit negativ reprezinta o oportunitate de imbunatatire):
  1. Este echipa manageriala suficient de mica (intre trei si opt oameni) pentru a putea lua decizii in mod eficient?
  2. Exista suficienta variatie la nivel de tipuri de personalitate dar si un echilibru de putere pentru a asigura mai multe perspective (puncte de vedere diverse) asupra problemelor discutate?
  3. Exista incredere intre membrii echipei astfel incat acestia sa se simta confortabil sa discute despre punctele lor vulnerabile?
  4. Au loc ciocniri sanatoase si constructive de idei intre membrii echipei care au puncte de vedere diferite, fara insa ca acest lucru sa afecteze calitatea relatiilor interpersonale?  Isi exprima managerii opiniile constructive despre progresele realizate?
  5. Folosesc acestia modalitati explicative puternice, semnificative (spirit pozitiv, simtul urgentei, dorinta de a invata, perspectiva de ansamblu) cand discuta chestiunile din agenda?
  6. Pleaca echipa de la intalniri cu un set specific de sarcini si cu deschidere sa le duca la indeplinire?
  7. Se responsabilizeaza membrii echipei unii pe ceilalti pentru angajamentele luate? Isi manifesta managerii comportamentele asupra carora s-a agreat in echipa?
  8. Acorda managerii prioritate chestiunilor din agenda echipei (si nu celor individuale sau chiar personale)?

Construirea unei echipe manageriale functionale este un proces care cere timp, energie si disciplina. In mod aproape miraculous numai liderii care poseda aceste abilitati sunt capabili sa reuseasca acest lucru. Echipele nu devin functionale in mod natural, spontan.

Este usor sa gasesti jucatori valorosi. Sa ii faci insa sa functioneze ca o echipa... asta este alta poveste.

Casey Stengel

Traducere si adaptare dupa Luis Huete. com

Companie
Categorie

Luis Huete este profesor in cadrul IESE Business School, consultant pentru sfera de top management, speaker, autor si executive... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.