Mergi la conţinutul principal

9 abilitati esentiale pentru oamenii de HR

In timpul interviului recrutorul are misiunea de a descoperi daca potentialul candidat are cunostiintele si abilitatile necesare pentru postul cautat. Sa vedem care sunt abilitatile pe care le cautam la un om de HR.

Poate ca nu le vom surprinde pe toate in acest articol, sau poate nu vei fi de acord cu noi, in oricare dintre aceste cazuri te invitam sa adauci un comentariu cu pararea ta.

Acestea fiind zise sa enumeram abilitatile:

Abilitatea nr 1# Organizarea

Activitatea de management al resursei umance solicita un nivel inalt de organizare. Ordinea in documente, un bun management al timpului si eficienta personala sunt abilitati cheie pentru eficienta in HR. Pentru ca in HR esti responsabil de cariera colegilor si in prin extensie chiar a vietii lor. Daca un manager iti cere o evaluare pentru promovarea unui angajat, pentru oferirea unui bonus nu poti sa spui “stai sa vad cand am timp”.

Abilitatea nr 2# Multitasking

Da, stiu, de multe ori am spus ca nu recomandam multitaskingul, totusi sunt posturi care acesta este o cerinta importanta. Intr-o zi obisnuita in departamentul de HR un profesionist va trece de la evaluari la raspunsuri la intrebarilor colegilor nou recurtati, la postarea unui anunt pentu o pozitie greu de recrutat pentru care trebuie sa identifice candidati “ieri”. Ca sa nu mai mentionam social media, planuri de inductie, programe de dezvoltare, fiecare dintre ele fiind urgente pentru cineva din alt departament.

Prioritatile si cerintele de business se schimba cu viteza si de obicei managerul A care are nevoie de un canditat nu este interesat de faptul ca deja rezolvi o cerinta pentru managerul B care are de concediat pe cineva. Omul de HR trebuie sa le rezolve pe toate simultan.

Abilitatea nr 3# Gestionare zonelor gri

O multime dintre subiectele pe care un HR le are de rezolvat raman in zona gri. Pentru ca fiecare om are perceptii diferite despre acelasi eveniment. Si daca un program de formare a fost perceput ca foarte bun de catre participanti, managerul direct poate avea o parere diferita. Profesionistul in HR trebuie sa gaseasca cele mai corecte informatii si sa stie sa apeleze la colegi si experti in momentul potrivit.

Abliatate nr 4# Negocierea

Odata cu zona gri vine si nevoia de negociere. Un bun HR stie sa negocieze intern si extern si sa gaseasca varianta optima pentru toata lumea.

Abilitatea nr 5# Comunicarea

Un HR comunica in sus catre manager, lateral catre colegi, in afara organizatiei catre potentialii candidati sau furnizori. Comunica in scris, verbal, mail, telefon, intalniri. Comunicarea trebuie sa fie exacta, corecta, obiectiva astfel incat sa obitina rezultatele dorite nu sa creeze incurcaturi.

Abilitata nr 6# Discret si Etic

HR-ul este un fel de constiinta a organizatiei si pastrator al unor mari secrete. In timp ce functiunea raspunde nevoilor top managementului, trebuie sa armonizezi si relatiile dintre ceilalti colegi si sa te asiguri ca lucrurile raman “fair”. Nu este un lucru usor de facut.

Abilitatea nr 7# Dubla focalizare

Angajatii se asteapta sa le reprezinti interesele. La fel si top managementul. Un bun HR stie sa isi pastreze atentia catre fiecare parte si sa faca politica companiei in timp ce protejeaza oamenii.

Sunt momente cand e nevoie sa sustii un anumit angajat si altele in care sustii compania. Acest lucru poate fi interpretat gresit din exterior. Deciziile nu sunt usor de luat si poti “pica” la mijloc, intr-o situatie in care nu iti poti explica pozitia pentru ca necesita dezvaluirea unor informatii confidentiale.

Abilitatea nr 8# Managementul conflictului si rezolvarea problemelor

Daca inca nu ti-ai dat seama, oamenii nu se inteleg bine intotdeauna! Va trebui sa stii sa aplanezi conflictele si asta vine la pachet au abilitatea de a rezolva problemele.

Abiliataea nr 9# Managementul schimbarii

Nici asta nu mai este o noutate! UN bun HR intelege schimbarea si ii ajuta si pe ceilalti sa faca fata schimbarilor rapide.

Sursa: HR DAILY ADVISOR

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.