fbpx APT Evolution: Visați, apoi transformați-vă visul în obiectiv! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

APT Evolution: Visați, apoi transformați-vă visul în obiectiv!

Pentru recrutori și candidați deopotrivă! Când auzim cuvântul recrutor, trebuie să recunoaștem că ne gândim automat la o persoană extrem de bine pregătită și de exigentă, capabilă să detecteze până la cel mai mic amănunt fiecare calitate pe are o deținem, dar, mai ales, defectele și lipsurile. În lumea organizațională de azi, atât de concurențială, un recrutor bun reprezintă unul dintre cele mai importante avantaje competitive. De aceea, și pregătirea și devenirea acestora constituie o provocare și o muncă de excepție. Una pe care APT Evolution o face cu succes dovedit an după an, devenind un reper în acest sens. Mai jos, un interviu despre recrutare- și nu numai!- pe care, credem noi, ar avea nevoie să îl citească oricine activează sau își dorește să activeze în această profesie.

 

 

Este important ca, înainte să decizi de la cine înveți sau mai bine spus, în cazul nostru, împreună cu cine să înveți, să explorezi opțiunile, riscurile și beneficiile acestora. (...) Din această toamnă, intenționăm să construim și un grup de alumni prin care să facilităm „peer learning”.   

 

Learning Network: APT Evolution reprezintă un reper pe piața de HR și învățare specifică din România. De aceea, cred că sunteți mai mult decât îndreptățiți să ne împărtășiți care ar fi pașii pe care o persoană care dorește să practice profesia de recrutor ar trebui să îi urmeze?
APT Evolution: Primul pas recomandat, poate că în orice altă sferă a vieții, ar fi cel de explorare a posibilităților de dezvoltare în domeniul recrutării, respectiv să identifice cei mai buni furnizori de servicii de HR și de programe de formare în domeniu. Este important ca, înainte să decizi de la cine înveți sau mai bine spus, în cazul nostru, împreună cu cine să înveți, să explorezi opțiunile, riscurile și beneficiile acestora. Apoi, să îți setezi așteptările referitoare la programul ales și să le comunici trainerului/furnizorului înainte de decizia finală. Dacă există compatibilitate între ceea ce îți dorești tu și ceea ce programul îți oferă, atunci rămâne doar să începi. 
L.N.: Se știe că unul dintre atributele importante ale celor care activează în HR este acela al învățării continue. Având în vedere experiența și activitatea largă pe care o puneți la dispoziție, ce oportunități oferiți celor care doresc să își dezvolte abilitățile în profesia de recrutor?
APTE: După absolvirea cursului, putem oferi recomandări celor care nu lucrează ca recrutori și ar dori să obțină un astfel de job sau chiar să îi referim clienților și partenerilor noștri care sunt în căutare de recrutori. Bineînțeles că menținem legătura cu foștii cursanți și îi ajutăm când ne apelează pe probleme sau tematici punctuale. Din această toamnă, intenționăm să construim și un grup de alumni prin care să facilităm „peer learning”.   

 

 

Cursurile noastre au în general o puternică componentă experiențială, de peste 60% din timp alocat învățării practice prin exerciții și proiecte. Cursul Specialist în Recrutare nu face excepție și se plasează peste această medie. 

 

L.N.: Care sunt metodele de învățare modernă pe care le oferiți pentru pregătirea și specializarea recrutorilor și personalului din resurse umane și prin ce se diferențiază acestea de ofertele asemănătoare de pe piață?
APTE: Cursurile noastre au în general o puternică componentă experiențială, de peste 60% din timp alocat învățării practice prin exerciții și proiecte. Cursul Specialist în Recrutare nu face excepție și se plasează peste această medie. Printre instrumentele folosite se află: exerciții de căutare a candidaților pe internet, analiza și realizarea unui anunț de job, lucrul efectiv pe un site de joburi didactic (postarea de anunțuri și căutarea candidaților în baza de date a site-ului), teste de selecție pe care participanții le parcurg ca să înțeleagă mai bine experiența prin care trec candidații și, bineînțeles, multe jocuri de rol. În vederea examenului, fiecare cursant trebuie să realizeze un proiect de recrutare și selecție cap-coadă ca să poată demonstra că a înțeles și știe să pună în practică procesul de lucru.  
L.N.: Care sunt, din practica dumneavoastră, principalele provocări cu care recrutorii se confruntă în acest moment?
APTE: Dintre cele mai frecvente provocări cărora recutorii trebuie să le facă față în mod pragmatic, sunt:
- insuficienți candidați calificați pentru joburi
- mulți candidați nu se mai prezintă la interviu
- forță de muncă relativ imobilă sau reticentă să își schimbe domiciliul; lucru care poate fi o caracteristică națională
- unii manageri angajatori sunt foarte exigenți și puțin flexibili în privința candiaților identificați, solicită un număr foarte mare de candidați sau iau deciziile lent
- candidații mai în vârstă își găsesc greu joburi mai ales din cauza lipsei de educație „digitală”

 

 


...pregătim cursanții să poată avea o conversație pertinentă cu managerii angajatori, să nu se simtă timorați de aceștia și să poată susține cu succes negocierea care se poartă de cele mai multe ori pe parcursul procesului de selecție. 

 

L.N.: Cum și cu ce susțineți recrutorii și viitorii recrutori pentru a face față provocărilor și cerințelor acestei profesii?
APTE: Programul de formare „Specialist în Recrutare” este construit modular (pe parcursul a 3 luni), tocmai pentru ca informațiile dobândite pe parcursul zilelor de curs să poată fi asimiliate și mai ales transpuse în activitatea practică. Totodată, așa cum v-am descris mai sus, instrumentele de învățare vizează foarte mult aspectele practice, de la sesiuni cu jocuri de rol, până la realizarea unui proiect de recrutare și selecție în viața reală. Un capitol important al acestui curs este și cel legat de elementele care compun în general o organizație, adică cele 4 perspective strategice din care poate fi privită (conform Kaplan & Norton): cea financiară, cea a clienților, cea a proceselor interne și cea a creșterii și dezvoltării. Am inclus această componentă pentru a oferi participanților o înțelegere holistică asupra organizațiilor și a felului în care angajații pot determina performanța organizației. Astfel, pregătim cursanții să poată avea o conversație pertinentă cu managerii angajatori, să nu se simtă timorați de aceștia și să poată susține cu succes negocierea care se poartă de cele mai multe ori pe parcursul procesului de selecție. Nu în ultimul rând, susținem cursanții prin adaptarea exercițiilor practice din sfera sourcing, marketing și evaluare la domeniul sau industria în care aceștia lucrează. 

 

 


Referitor la reguli, de fapt la valori, cea mai importantă mi se pare lipsa prejudecăților pentru persoana care se află în fața ta ca recrutor...ca recrutor pentru un manager angajator nu trebuie să uiți că omul pe care îl selectezi nu trebuie să îți placă ție în primul rând, ci celor pentru sau cu care va lucra. (...) ceea ce urmărim într-un proces de selecție nu este calitatea „show-ului” pe care candidatul îl poate susține în fața noastră.

 


L.N.: Și pentru că tot vorbim de pregătirea recrutorilor, care sunt, în viziunea dumneavoastră, acele reguli sine qua non ale acestei profesii și cum arată profilul unui recrutor cu adevărat profesionist, bun în profesia și, mai ales, în pas cu vremurile?
APTE: Referitor la reguli, de fapt la valori, cea mai importantă mi se pare lipsa prejudecăților pentru persoana care se află în fața ta ca recrutor. În general, ca oameni, dar în special în profesiile sociale, deci și ca recrutori, nu ar trebui să fim prizonierii prejudecăților și să nu facem presupoziții, să abordăm proiectul de recrutare cât mai obiectiv posibil și să ne păstrăm dreapta judecată indiferent cum arată, vorbește sau se poartă candidatul din fața noastră.
De asemenea, ca recrutor pentru un manager angajator nu trebuie să uiți că omul pe care îl selectezi nu trebuie să îți placă ție în primul rând, ci celor pentru sau cu care va lucra. De aceea, înțelegerea aprofundată a cerințelor jobului, a organizației și a echipei în care omul va lucra sunt atât de importante, iar etapa de pregătire a procesului de recrutare nu trebuie sărită din graba ajungerii la rezultat.
În plus, să nu uităm că orice selecție este o experiență stresantă pentru candidat, iar ceea ce urmărim într-un proces de selecție nu este calitatea „show-ului” pe care candidatul îl poate susține în fața noastră, ci să determinăm cât mai exact potențialul de succes al acestuia în jobul pentru care recrutăm. De multe ori, acest aspect este neglijat și unii candidați mai puțin valoroși care însă știu să se pună într-o lumină favorabilă la interviu ajung să fie angajați în detrimentul unora profesional mai valoroși, dar poate mai emotivi sau lipsiți de exercițiul interviului de selecție.       
Referitor la profilul recrutorului de succes, acesta trebuie să aibă competențe multidisciplinare: să fie un bun analist pentru că trebuie să înțeleagă în detaliu caracteristicile jobului pentru care face recrutare, să aibă bune competențe de relaționare și comunicare (inclusiv persuasiune) – este evident de ce, să aibă competențe digitale, deoarece o mare parte a activității de recrutare s-a mutat în online, să aibe cunoștințe de economie și piața muncii în care recrutează, să fie o persoană organizată și, nu în ultimul rând, să cunoască și să aplice cerințele legate de protecția datelor personale. În cazul recrutorilor din zona IT, inginerie sau alte specializări, este necesară și o cunoaștere a domeniului până la nivelul necesar susținerii unui dialog pertinent cu candidatul. Alte trăsături importante sunt: tenacitatea, un nivel superior al inteligenței emoționale, discreția, înțelegerea și acceptarea diversității, energia și, nu în ultimul rând, simțul umorului.  

 

 


Nu se mai promovează joburi, se promovează experiența și beneficiile pe care le poți avea dacă ești parte dintr-o anume companie. 

 

L.N.: Tendința majoră a acestui an în recrutare este....
APTE: Investiția majoră în brandul de angajator. Nu se mai promovează joburi, se promovează experiența și beneficiile pe care le poți avea dacă ești parte dintr-o anume companie. Aspect apreciat mai ales de către tineri.
L.N.: Cel mai important sfat pe care îl oferiți unei persoane care dorește să devină recrutor este...
APTE: Să-și dezvolte în primul rând competențele de bază și să lucreze cel puțin o vreme într-o agenție de recrutare, ca parte a unei echipe, unde poate învăța foarte mult din cazuistica bogată cu care se întâlnește. 
L.N.: Pentru APT Evolution învățarea înseamnă.
APTE: Împlinire.
L.N.: Mesajul dumneavoastră pentru cititorii Learning Network este...
APTE: Visați, apoi transformați-vă visul în obiectiv! Știți voi de care.
 

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.