[email protected] 0770 414 202

Atributele cheie ale gândirii critice


Potrivit cercetării Pearsons 2030, gândirea critică reprezintă o abilitate de vârf pentru viitoarele locuri de muncă și una minunată de cultivat acum, deoarece gândirea critică duce la rezolvarea complexă a problemelor, fluența ideilor, învățarea activă și adevărata colaborare.
Modul în care gândim și cum abordam orice din mediul nostru este legat într-un fel de gândirea critică. Diferența dintre gândire și gândirea critică este că, în timp ce gândim în fiecare zi, gândirea critică este un exercițiu deliberat mental. Ea este abilitatea de a analiza și de a gândi obiectiv despre lumea din jurul nostru, folosind logica și alte abilități și, poate, și un pic de înțelepciune.
Există 4 trăsături principale ale gânditorilor critici. Le ai? Dacă nu, încearcă să le cultivezi:

 

1. Ești curios

Ai nevoie să vrei să știi mai multe despre lucrurile din jurul tău. Aceasta poate fi motivația cheie care te determină să gândești mai adânc cu privire la anumite lucruri. Curiozitatea te va conduce de la "oh, de ce este așa?" la "vreau să aflu mai multe", acesta fiind momentul în care începi să tratezi cu seriozitate respectivul lucru.

 

2. Te gândești profund la lucruri 

Nu este vorba despre viteză, ci despre aprofundarea gândirii asupra a ceva. Gândirea critică nu se referă la cât de rapid poti procesa informații sau cât de exacte sunt ele. Este vorba mai mult despre cât de mult te-ai gândit la o problemă și despre câte aspecte ale acesteia ai avut în vedere.

 

3. Aplici rigoare

Întregul argument și toate dovezile trebuie să fie coerente între ele. Când ne gândim critic, trebuie să acceptăm concluzia, chiar dacă aceasta contravine cu ceea ce crezusem inițial. Aceasta înseamnă, de asemenea, că ar trebui să tratăm dovezile în mod egal și echitabil, indiferent dacă suntem de acord sau nu.

 

4. Folosești bunul-simț

Aceasta înseamnă că ești capabil să îți folosești gândirea și experiența pentru a sesiza si face diferența dintre faptele rele și faptele bune. Pare a fi rezonabil să afirmi ceva? Uneori, lucrurile care par a fi ciudate în legătură cu un argument nu provin din fapte sau din cunoștințe, ci mai degrabă din simplul bun-simț de modă veche.
 

 

Descoperă evenimentul dedicat profesioniștilor in învățare și dezvoltare organizațională- Learning Network Festival Cluj 2018- Design. Delivery. Technology. 2 zile, 16 de facilitatori, 10 workshopuri, 6 prezentări best practice!

 

Autor

Echipa LearningNetwork.ro

Learning Network este terenul de joaca al celor care cred in puterea invatarii, sunt curiosi sa isi descopere limitele si isi doresc sa obtina rezultate remarcabile in viata lor. Portalul (www.learningnetwork.ro) iti ofera informatii din industria de learning&development sub forma de stiri, articole si review-uri si posibilitatea de a achizitiona bilete la conferinte si cursuri deschise. ...

Companie

Scroll to Top
// //