fbpx Cand invata liderii din greseli? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cand invata liderii din greseli?

Cum poate invata un lider din greseli daca nu constientizeaza complet ca este responsabil pentru esecurile sale?

Succesul impiedica aparitia unor noi rezultate pozitive, pentru ca intarzie procesul de invatare, si pentru lider, si pentru organizatie.

Proiectele esuate sau produsele gresite cer o revizuire a planului si o analiza mai atenta a contextului in care a aparut eroarea.

O solutie pentru eliberarea stresului in cazul esecului este invatarea din greseli. Din pacate, este greu de gasit echilibrul dintre a vedea prea multe greseli ca apartinand celuilalt si apartinand propriei persoane. Intrebarea este: cum poate invata un lider din greseli daca nu constientizeaza complet ca este responsabil pentru esecurile sale?

Nu exista un raspuns simplu despre cum poate un lider sa invete din greselile sale, desi exista capitole in carti clasice despre aceasta tema. Exista totusi cateva strategii despre cum putem invata din greselile noastre, care vor functiona in diferite situatii de-a lungul timpului. Ele se concentreaza pe sublinierea acelor trasaturi care individualizeaza un context si care fac eroarea irepetabila in aceeasi forma.

REGANDESTE-TI GRESELILE!

In primul rand, regandeste situatiile care nu au avut rezultatele planificate pentru a nu le mai percepe ca fiind esecuri. Acestea pot fi descrise mai corect ca oportunitati pentru invatare. Cu fiecare greseala, un lider poate invata informatii valoroase care pot fi accesate pentru victorii viitoare. Mai mult, un lider are datoria de a intelege si a transmite si echipei sale contextul, factorii si motivele care au dus la producerea erorii, pentru a evita o repetare. Acest fapt se poate realiza mai ales printr-o comunicare deschisa in cadrul echipei, prin transmiterea onesta a responsabilitatii si implicarii fiecaruia, tinandu-se cont de trasaturile de lucru ale fiecarui membru pentru gasirea unei solutii.

IARTA!

In al doilea rand, mentine perspectiva de ansamblu si nu supra-evalua gravitatea erorilor. Tragerea celorlalti la raspundere pentru greselile proprii poate fi un mecanism de aparare pentru aceia care sunt prea duri cu ei insisi – raman in negare pentru ca nu-si pot asuma propria critica. Invata sa ierti. Doar prin schimbarea perspectivei o eroare poate fi mai usor de admis. Iar acesta este primul pas spre a invata din greselile proprii. Mai mult decat atat, un lider are rolul de a-si incuraja echipa sa-si asume responsabilitatea pentru erori si pentru implicarea partiala sau totala, iar aceasta nu se poate realiza decat prin pastrarea unei imagini de ansamblu obiective si permisive care sa lase loc echipei pentru a lua propriile decizii si a gasi solutii.

FII ATENT LA CE POTI SCHIMBA!

Inainte de a te concentra pe cine este vinovatul, priveste situatia in ansamblul ei din perspectiva aspectelor care pot fi schimbate. Daca un lider se apleaca asupra unei erori din perspectiva propriului control - ce poate el schimba, ce va face mai bine data viitoare - si transfera acest mod de a gandi echipei sale este clar ca va incuraja invatarea din greseli.

PRIVESTE MAI DEPARTE!

Un lider trebuie sa fie atent la toate fatetele unei situatii, la cum se simt diferiti oameni confruntati cu aceeasi problema. De asemenea, el trebuie sa se concentreze si pe cum ar fi functionat lucrurile diferit daca ar fi luat alte decizii. Este esential ca un lider sa priveasca o situatie din mai multe perspective, sa-si acorde siesi libertatea de a schimba perspectiva pentru a invata cat mai mult dintr-o singura situatie care a functionat diferit de ceea ce era planificat.

PUNE INTREBARI!

Un lider trebuie sa fie, de asemenea, atent la opiniile obiective ale celor care il inconjoara. Punctele nevralgice si parerile comune adoptate de oameni foarte asemanatori sau confruntati simultan cu aceeasi situatie pot fi evitate prin crearea unui cerc de persoane din exterior care pot oferi solutii noi, perspective diferite asupra unei singure probleme. Se intampla adesea ca un lider sa fie prea implicat in proiectul la care contribuie si atunci un observator extern poate emite o opinie sau o solutie fara atasamentul emotional sau presiunile resimtite de un lider.

APRECIAZA-TI PROPRIILE SUCCESE!

Un lider trebuie sa fie constient de succesele sale si sa se auto-aprecieze pentru fiecare crestere obtinuta dupa confruntarea cu diferite situatii dificile si pentru fiecare eroare. Acest fapt poate fi la fel de important precum cele mai valoroase experiente pe care toti le apreciem. Este esential ca un lider sa-si indrepte energia spre obtinerea succesului si nu spre evitarea erorilor, pentru a actiona constructiv.

Aceste strategii propun o abordare mai putin implicata asupra greselii, pentru o detasare emotionala valida care sa permita liderului si echipei sa analizeze corect punctele in care functionarea s-a realizat conform planului sau nu.

Poate fi abordarea prea rationala un factor pentru gradul de eroare? Poate intuitia sa imbunatateasca succesul unui lider facilitandu-i accesul la decizii proaspete ?

Cursul “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”

In cadrul cursului “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”, cei aflati in postura de a conduce sau de a influenta vor descoperi un program de leadership prin intuitie special structurat pentru a crea o punte intre competentele consacrate, necesitatea de inovare si nevoia de folosire a acelui potential personal, cel mai adesea ignorat.

Ceea ce ne propunem prin aceste sesiuni de training prin tehnici teatrale, este reconectarea profunda a liderului la el insusi, in asa fel incat sa fie capabil sa integreze valorile organizatiei in activitatea sa si sa le adapteze stilului personal de lucru. Astfel va fi un individ mult mai satisfacut si implinit personal si profesional.

Cursul se desfasoara pe parcursul a doua zile. Incepe la ora 09:00 si se incheie la ora 17:00.

Urmatoarea oportunitate este pe 23 - 24 ianuarie 2014. Inscrierile se fac online. Detalii pe pagina evenimentului.

Categorie
Adriana Boscanici

Cu o experiență de peste 11 ani în training, vânzări, dezvoltare personală și coaching, Adriana Boșcănici a creat și conduce din anul 2006 propria... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.