fbpx Ce modificări aduce în 2014 noul salariu mediu pe economie? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce modificări aduce în 2014 noul salariu mediu pe economie?

Fiecare început de an atrage după sine o serie de modificări legislative, fie că este vorba de salarii, contribuţii, fie că facem referire la modificări ale Codului Fiscal şi ale legilor speciale pentru departamentul contabil.

Anul trecut am făcut o sinteză a impactului pe care îl are salariul mediu pe economie şi care sunt modificările în lanţ ce trebuie urmărite. În cele ce urmează veţi regăsi actualizate informaţiile legate de salariul mediu pe economie.

Salariul mediu pe economie s-a modificat de la suma de 2.223 de lei (corespunzător anului 2013, lunile februarie – decembrie) la suma de 2.298 de lei, conform Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014 (Legea nr. 340/2013, art. 16).

Creşterea cu 75 de lei a salariului mediu pe economie a atras după sine o serie de majorări:

1. Cuantumul ajutorului de deces în cazul salariatului sau pensionarului este, conform art. 17, lit. a) din Legea nr. 340/2013, în sumă de 2.298 de lei.

2. Cuantumul ajutorului de deces în cazul unei membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, conform aceluiaşi articol, dar lit. b), este în sumă de 1.149 de lei. Condiţia acordării ajutorului de deces în cazul unui membru de familie este aceea ca respectiva persoană să se afle în întreţinrea titularului la data decesului.

3. Conform art. 296^22, alin. (1) din Codul Fiscal, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (în cuantum de 804 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori acest câştig (în cuantum de  11.490 de lei).
(...)
Citeste continuarea articolului scris de Sorina Ivan pe LegeStart.ro!
Categorie

Absolventă a facultăţii de Management Economic în cadrul Academiei de Studii Economice, absolventă de cursuri de specialitate în domeniul... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.