fbpx Cum sa fii un lider catalizator | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa fii un lider catalizator

Liderul abil. Trasaturi si calitati definitorii:

Mostenirea ta, indiferent unde te afli acum in calatoria de lider, incepe acum. Sa conduci bine acum inseamna sa inchei bine mai tarziu. ” - Brad Lomenick

Avem nevoie de lideri mari, puternici, autentici. Mai mult ca niciodata este necesar sa intelegem ca liderii trebuie sa fie autentici, colaborativi, sa inspire si sa valorizeze integritatea si moralitatea. Unii dintre ei se concentreaza pe succesul personal, fara a contribui la dezvoltarea celor pe care ii conduc. Altii schimba setul de principii cand este convenabil.

Exista insa si o alta varianta. Ii poti inspira si motiva pe cei din jurul tau. Poti oferi unei echipe tot ce e necesar pentru a-si indeplini obiectivele. Poti fi un lider catalizator.

Brad Lomenick, in cartea The Catalyst Leader descrie trasaturile si abilitatile care definesc un lider abil sa produca schimbarea:

Vocatie: descoperirea vocatiei si a motivatiilor intrinseci

Autenticitate: imbratiseaza-ti adevarata identitate si impartaseste-o cu ceilalti

Pasiune: dezvolta o dorinta puternica pentru a te implica in mod complet in actiunile tale

Abilitate: construieste un nivel al excelentei personale care sa ii surprinda pe ceilalti

Curaj: invata sa actionezi dincolo de teama si asuma-ti riscuri moderate

Principii: ancoreaza-te in principii stabile in locul circumstantelor schimbatoare

Speranta: creeaza si afiseaza o viziune convingatoare despre viitor

Colaborare: construieste conexiuni cu ceilalti cu scopul de a invata si a coopera

Autocunoasterea- primul pas in dezvoltarea celor din jur!

Succesul organizatiei depinde si de capacitatea ei de a crea un climat unde sa infloreasca si sa fie puse in valoare calitati superioare ale angajatilor, precum creativitatea, autonomia, comunicarea si solidaritatea. Un astfel de mediu favorizeaza crearea unei culturi organizationale centrate pe om, pe implinirea aspiratiilor individuale si colective, pe dezvoltarea si punerea in valoare a potentialului profesional si personal.Un lider poate contribui la crearea unei astfel de culturi de coaching tocmai prin centrarea atentiei sale catre dezvoltarea individuala a fiecarui membru al echipei, prin gasirea elementelor care il diferentiaza si il motiveaza.

Cea mai buna cale a liderului catre cunoasterea colegilor sai incepe intotdeauna cu autocunoasterea si cu evidentierea acelor trasaturi care il fac abil si capabil pentru rolul sau. Gasirea propriei vocatii si construirea instrumentelor care sa duca la urmarea ei sunt primii pasi ai unui lider de succes, alaturi de autenticitatea, sinceritatea si deschiderea cu care isi imbratiseaza indatoririle, rolul si responsabilitatile.

In ceea ce priveste pasiunea, aspectul ar putea fi tratat diferit cu referire la tipul de leadership, caci uneori liderul formal adopta mai lent daruirea si implicarea totala a liderului informal, parte pentru ca devine constient de rolul sau abia dupa integrarea in cadrul echipei, parte pentru ca isi intelege treptat colegii si obiectivele comune.

Nivelul de maiestrie este unul din principalii nostri motivatori. De ce practica lumea sport de performanta sau de ce ne inscriem la cursuri complexe de dans? Pentru ca vrem sa (ne) dovedim ca ne putem imbunatati abilitatile si competentele si ne plac lucrurile indeplinite pe cont propriu.

In pimul rand, un lider poate aplica acest instrument de motivare asupra echipei sale cu castiguri evidente pentru ambele parti implicate, deoarece angajatii mai bine pregatiti sunt mai multumiti de ei insisi si functioneaza mai bine in cadrul echipei datorita cunostintelor acumulate. In al doilea rand, conducerea unei echipe cere efort si implicare din partea liderului. Iar imbunatatirea abilitatilor sale de management al resurselor, de cunoastere, intelegere si motivare a echipei sunt esentiale. Acesta este un centru important unde un lider poate investi pentru a produce schimbarea, pentru a influenta si incuraja dezvoltarea echipei sale.

Curajul este una dintre calitatile care sunt adesea interconectate cu pastrarea principiilor deoarece un lider trebuie sa-si pastreze verticalitatea, obiecivitatea si deciziile adoptate anterior in situatii dificile, care sa-i inspire pe membrii echipei sale, sa ii motiveze si sa ii implice.

Dincolo de cale cateva trasaturi enumerate anterior, un lider autentic are nevoie de empatie, de comunicare, de prezenta deplina in procesul de adoptare a deciziilor sale, si, adesea, de accesare a propriilor abilitati si trasaturi pentru a produce schimbare pozitiva in echipa sa.

Cursul “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”

In cadrul cursului “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”, cei aflati in postura de a conduce sau de a influenta vor descoperi un program de leadership prin intuitie special structurat pentru a crea o punte intre competentele consacrate, necesitatea de inovare si nevoia de folosire a acelui potential personal, cel mai adesea ignorat.

Ceea ce ne propunem prin aceste sesiuni de training prin tehnici teatrale, este reconectarea profunda a liderului la el insusi, in asa fel incat sa fie capabil sa integreze valorile organizatiei in activitatea sa si sa le adapteze stilului personal de lucru. Astfel va fi un individ mult mai satisfacut si implinit personal si profesional.

Cursul se desfasoara pe parcursul a doua zile. Incepe la ora 09:00 si se incheie la ora 17:00.  Inscrierile se fac online. Detalii pe pagina evenimentului.

Categorie
Adriana Boscanici

Cu o experiență de peste 11 ani în training, vânzări, dezvoltare personală și coaching, Adriana Boșcănici a creat și conduce din anul 2006 propria... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.