fbpx Cum sa incepi...fara sa incepi ! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa incepi...fara sa incepi !

Realizeaza lucruri mari in pasi mici, pacalindu-ti creierul sa lucreze asa cum iti doresti TU !

Orice proiect nou, de amploare, intimideaza. Indiferent ca este vorba de contractarea unui client nou, de o sarcina dificila data de sef sau de cartea/albumul/site-ul pe care visezi sa il realizezi, atunci cand incepi sa ti-l imaginezi, in imensitatea lui, incepi sa te simti.. coplesit. Asa ca incepi sa gasesti tot felul de scuze ca sa il amani : trebuie sa cercetezi mai bine domeniul, nu ai echipamentul potrivit, poate ar trebui sa te incalzesti cu un proiect mai mic la inceput, ai de facut curatenie in birou, trebuie sa organizezi niste dosare etc etc.  Incepi, de fapt, sa opui rezistenta si sa te complaci din ce in ce mai mult in situatia asta.  

Big Picture inspaimanta. Small, inofensive pictures incanta !

Site-ul 99u.com propune in schimb o solutie: nu incepe, de fapt, proiectul! Cel putin, nu asa cum ar trebui. Nu intelegi nimic ? Hai sa iti explic: nu trebuie sa incepi nimic ! Lasa-l naiba de proiect! Ai de compus o piesa? Tu doar aranjeaza instrumentele in studio... Trebuie sa scrii un proiect sau un articol? Fa-ti doar cateva notite, asa, pentru viitor.. Un client mare, nou de contractat? Scoate-i dosarul din dulap pe masa ca sa fie acolo.. Doresti sa scrii o carte sau sa-ti faci un blog? sa mai astepte! Tu doar fa putina curatenie si pune la un loc toate informatiile pe care le-ai gasit legat de cartea/blogul pe care o/il ai in minte..

Intelegi acum? Pacaleste-ti mintea sa uite de « imaginea inspaimantator de mare » a proiectului per ansamblu, incepand cu pasi mici, aparent inofensivi. :)

Facand asta, nici nu iti vei da seama cand vei fi asorbit cu totul in proiect !

Un proverb chinezesc spune ca o calatorie de mii kilometri incepe intotdeauna cu un pas. Normal ca doar ideea de a merge mii de kilometri este epuizanta si ireala ! Nimeni nu a parcurs mii de kilometri intr-o secunda. Dar, poti face un prim pas intr-un singur moment si, treptat, nici nu vei observa ca deja ai un ritm, ca iti place sa mergi si ca iti place sa privesti lucrurile si oamenii noi intalniti pe drumul tau.

Un pas mic pentru omenire...

Mark McGuinness, coach, blogger la lateralaction.com si scriitor, spune ca acesta este modul in care el a inceput sa scrie cartea la care visa demult, dar pe care nu avea curajul sa o inceapa. A deschis calculatorul intr-o zi si a scris in fuga capitolele pe care si-ar fi dorit sa le aiba cartea sa. Apoi, de atunci, intra in fiecare dimineata, rearanjandu-le in functie de cum i se parea in ziua respectiva ca au « logica » si de fiecare data ii mai vine cate o idee noua pentru vreunul din capitole, pe care o noteaza. A scris in ritmul acesta 12.000 de cuvinte in cateva luni. Este o abordare mai inceata, dar lipsita de stres pentru ca, de fapt, el nu « a inceput » oficial sa scrie cartea :)

Ideea de a incepe fara sa incepi a aparut initial in cartea lui Mark Forster Do It Tomorrow. Care sugereaza ca iti poti pacali mintea spunandu-ti Nu fac... (intregul obiectiv) acum, ci doar o sa fac... (un mic pas).

Trucul consta in a face un prim pas atat de mic si de simplu incat sa nu creeze impotrivire. Gandul ca trebuie sa scriu o carte pare atat de complex si de dificil de realizat incat imediat creierul tau incepe sa creeze motive de impotrivire. Dar daca doar deschizi Word-ul si creezi un document nou, faci ceva atat de banal incat mintea il percepe ca inofensiv si nu se mai opune.

Puterea lui DOAR :

Un mic truc : foloseste mereu cuvantul « doar » atunci cand faci acel pas nevinovat :

- doar o sa merg o data pe saptamana la un curs de franceza. Arata actiune, este pas micsi este tangibil.

- doar cant cateva note pentru a ma incalzi.

- doar o sa scriu numele personajelor

- doar o sa scot dosarul sa il am pe masa

etc.

Vezi diferenta ? Fara sa creezi presiune, poti pacali creierul atat cat doresti si o sa fii surprins de cat de mult o sa inaintezi.

Gandeste-te, chiar in acest moment, la un proiect mare pe care trebuie sa il faci chiar in perioada aceasta. Dar priveste-l pe tot, deodata. Ce se intampla cu motivatia ta ?

Acum imagineaza-ti ca « doar » ai de facut niste taskuri mici, nesemnificative, legate de acel proiect. Este vreo diferenta ?

 

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.