fbpx Cum se poarta o fiinta umana profesionista? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum se poarta o fiinta umana profesionista?

Continuam povestea omului profesionist cu un exemplu. Inspirat de o intalnire intamplatoare, dar cu mult miez, Jim Bagnola ne-a impartasit-o in paginile cartii “Becoming a Professional Human Being”.

Leroy Grant este un om care lustruieste pantofi.

Este un afro-american trecut de 70 de ani.

Munceste de dimineata devreme si pana cand se lasa bine seara.

Poarta o camasa calcata si papion. Arata ca scos din cutie si dupa ore bune de munca pentru ca se schimba la jumatatea zilei.

Jim Bangola l-a intalnit dintr-o simpla intamplare, cand participa la un eveniment in Dallas. Si a avut nevoie de serviciile lui.

Leroy povesteste ca face aceasta meserie de la 12 ani. Si nu este cea de lustragiu, cum s-ar putea crede. El se considera un “technician al pielariei” (leather techinican).

De ce?

Pentru ca ofera cel mai bun lustru de pantofi pe care il poate dori un client.

Pentru ca face acest lucru cu entuziasm si respect pentru munca lui.

Pentru ca simte ca gestul lui are ceva artistic: “infrumusetez lumea in partea ei de jos”.

Si, nu in ultimul rand, pentru ca ofera chiar si garantie pentru calitatea lustrului!

Leroy are biroul lui; telefoanele la care poate fi contactat sunt cele de pe strada.

A invatat meserie vanzand, de copil, ziare. Apoi tatal lui a vazut ca incepuse sa castige mai multi bani facand pantofii clientilor sa straluceasca impecabil si l-a lasat sa devina ceea ce isi dorea: un “technician de pielarie”.

Leroy spune despre el ca este sanatos si implinit; isi intampina clientii cu un zambet si un “sigur, imi fac timp pentru tine”.

Scopul lui, atunci cand is face munca, este ca clientul sa fie satisfacut: “iti voi lustrui pantofii pana in clipa in care vei fi multumit!”

Se simte liber in propria sa viata si meserie si inspirat de experientele pe care le traieste:

“Ma simt norocs pentru sunt pe cont propriu si nu trebuie sa ma ingrijorez despre tot soiul de lucruri. Mai am si ocazia sa cunosc oameni draguti zi de zi.”

Leroy este, spune Jim Bagnola, unul dintre oamenii care sunt cu adevarat fiinte umane profesioniste.

Leroy Grant este un personaj pentru ca atitudinea lui fata de viata si munca reflecta, zi de zi, nu doar virtutile unui bun profesionsit in arta lustruirii pantofilor. Domnul varstnic cu papion si un zambet larg este, dincolo de pasiunea lui, si un bun cunoscator a ceea ce inseamna sa fii un om in sensul profesionist al cuvantului.

“Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, dar eu unul imi doresc sa fac afaceri cu oameni ca el. De fapt, imi doresc sa fiu ca el. Vreau sa iubesc ceea ce fac si sa fiu fericit cu mine insumi….”, incheie Jim.

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.