[email protected] 0770 414 202

Echipa - o intamplare de poveste sau despre realitate?


Datoria noastra, ca barbati sau femei, este sa actionam ca si cum limitele abilitatilor noastre nu ar exista. Suntem colaboratori in procesul creatiei.

Teilhard de Chardin

Saptamana trecuta Dan Puric a fost oaspetele In Vestiar si Bussiness Edu pentru a povesti despre ce inseamna echipa.

Titlul conferintei a fost Echipa, o intamplare  de poveste. Provocator si metaforic, el a reprezentat un prilej pentru a creiona o perspectiva filosofica despre ce presupune acest sistem fara de care nu am fi putut creste social, cultural si economic de-a lungul istoriei.  

Trecand - indraznet si original – mult dincolo de sfera organizationala, intreaga idee de echipa a fost, astfel, integrata intr-o perspectiva de ansamblu, intr-o viziune asupra ordinii si functionarii lumii. Orice astfel de sistem - de la modelele monarhice si pana la cele organizationale - este, de fapt, explica Dan Puric, o instantiere secularizata a actului ontologic initial, cel al creatiei.

In sensul acesta prima echipa a fost cea creata de Dumnezeu, odata cu facerea lumii. Si tot atunci s-au trasat si coordonatele esentiale a ceea ce presupune cu adevarat acest lucru.

Astfel, a da nastere unei grup ordonat sub forma unei echipe inseamna in primul rand coagulare, inchegare prin afinitate. Nu ne putem alatura cu adevarat intr-un proiect unii altora fara a ne armoniza valorile, dorintele, scopurile.

Cum orice echipa imita modelul originar si original al creatiei, etimologia cuvantului entuziasm – acesta din urma fiind un ingredient, iarasi, fundamental – aminteste, o data in plus, de acest lucru. Termenul s-a nascut din imbinarea altor doua grecesti:en si theos. Astfel starea de entuziasm isi trage, se pare, seva din aceea de a fi intru Dumnezeu.

Acest sistem ordonat nu poate, asadar, functiona cu adevarat fara daruire. Scopurile sale se aliniaza firesc scopului fiecaruia dintre membri iar dedicatia lor nefortata le implineste.

La fel si ideea ierarhiei; nu trebuie sa respingem, explica Dan Puric, perspectiva fireasca a existentei unor niveluri, ci sa o folosim pentru binele nostru. Leadershipul este o conditie naturala a existentei unei echipe iar diferentele de status aduc cu sine o bogatie de nuante si roluri. Fiecare membru isi are, astfel, locul si rostul sau in ansamblul unei echipe. Acestea trebuie sa fie conditii de posibilitate pentru exprimarea vocatiei fiecaruia.

Mediul de lucru in general este de dorit sa creeze spatiu pentru ca oamenii sa se poata exprima pe sine in folosul lor si al celor cu care impart un proiect.

Iar conditia pentru ca ierarhizarea sa fie constructiva si armonioasa este respectul. Liderul autentic se coboara in mijlocul echipei si este deschis la punctele de vedere si la nevoile membrilor ei. Existenta nivelurilor si functiilor merge mana in mana cu toleranta si atentia fiecaruia pentru celalalt.

In sfarsit, un alt liant care face ca intregul mecanism sa functioneze cu succes in directia dorita este credinta in proiect. Punerea in practica a unei idei, descoperirea si aplicarea strategiilor de implementare, urmarirea sarguincioasa a pasilor, nici una nu se poate realiza fara optimismul si energia aduse de aceasta.

Este posibil ca multi dintre cei care hotarasc sa participe la o conferinta care are ca tema conceptul de echipa sa nu se astepte la o astfel de abordare, care merge dincolo de spatiul restrains al mersului unei organizatii.

Conferinta lui Dan Puric nu a fost desprinsa din paginile unui manual despre resurse umane sau ale unei carti despre team management si leadership.

Intr-un fel nu a fost nici despre o intamplare de poveste.

Pentru ca ea a oferit, de fapt, celor prezenti, ocazia de a vedea si intelege imaginea echipei din perspectiva - cu veche traditie culturala - modelului relatiei dintre macrocosmos si microcosmos. Echipa intruchipeaza, ca sistem particular, portretul lumii in ansamblul ei.

Iar regulile si valorile ei: respectuldaruireaentuziasmulcredintavocatia - si nu numai - sunt, spune Dan Puric, conditiile de functionare ale lumii in general.

Autor

Irina-Gabriela Buda

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei (Universitatea Bucureşti). Tocmai de aceea mă bucur să pot îmbina plăcerea de a scrie cu interesul pentru un domeniu care a devenit actual pentru mine de ceva vreme încoace.
Scroll to Top
// //