fbpx Emergenetics®, un instrument de navigare în dezvoltarea personală | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Emergenetics®, un instrument de navigare în dezvoltarea personală

Pe la începutul anului 2017 – nu era chiar de Anul Nou, dar oricum, destul de aproape, am făcut o listă cu 9 hotărâri, mai mari și mai mici. Surpriză, la final de an, situația arăta cam așa: 2 realizate, 3 parțial și 4 nu. Vă sună familiar acest contraexemplu perfect de eficiență personală? De ce facem liste peste liste, luăm hotărâri mărețe și apoi nu ne ținem de ele? Știința a găsit câteva răspunsuri valide – se pare că are de-a face cu modul în care creăm obiceiuri noi, le înlocuim pe cele vechi și respectiv cu poveștile pe care ni le spunem despre noi. Sigur, este genul de dilemă cu răspunsuri multiple. Din experiența de viață și din ce am văzut în jur, cred că într-un demers de schimbare personală, la fel ca într-o călătorie spre o destinație nouă, avem nevoie de o hartă.

Nu întâmplător, peisajul instrumentelor de măsurare a personalității, așa-numitele psihometrice sau profiluri psihologice, este foarte bine populat. Asta datorită complexității subiectului, interesului firesc pe care îl trezește cunoașterea de sine și, nu în ultimul rând, potențialului comercial. Dacă vă numărați printre cei interesați de dezvoltarea personală, posibil să fi făcut deja acest exercițiu de autocunoaștere, poate chiar în mai multe rânduri – ați completat un chestionar și ați obținut un profil psihologic, mai mult sau mai puțin elaborat. Poate sunteți încă în căutarea unui instrument de navigare, a unei hărți, care să vă dea punctul de plecare și să vă ajute să trasați itinerariul. Oricare ar fi situația, profilul Emergenetics® vă poate fi de folos, pentru că vă oferă o imagine de ansamblu pertinentă și totodată pragmatică despre câteva trăsături de gândire și comportament, precum și impactul lor în felul în care luăm decizii, interacționăm sau atingem rezultate. Să luăm câteva exemple.

Citește și: Emergenetics – neuro-stiinta pentru dezvoltarea talentelor

Mihai își face în fiecare zi o listă to do clasică, bifând la propriu sarcinile pe măsură ce le îndeplinește. Își face calendarul pornind de la când anume urmează să lucreze la un proiect. Dacă până la sârșitul zilei toate sarcinile au fost bifate, el simte că a dat randament. Maria preferă să abordeze lucrurile mai analitic. Pentru ea, a fi productiv înseamnă a găsi valoarea adăugată, așa că orice decizie – fie că este vorba de a face cercetare de piață, de o achiziție sau de a organiza o ședință – este bine cântărită și trebuie să se potrivească cu imaginea de ansamblu a business-ului ei. Vlad se folosește de natura lui relațională pentru a-și păstra productivitatea. Astfel, organizează întâlniri de departament regulate, pune accent pe comunicarea liberă și ia deseori prânzul cu echipa pentru a discuta progresul proiectelor. În felul acesta își păstrează nivelul de responsabilitate nu doar față de el însuși, ci și față de oamenii lui. Natalia conduce o mică afacere și are o certă preferință conceptuală. Colegii ei se miră de cât de multe reușește să facă într-o singură zi, dar fără să aibă nici urmă de listă to do. Asta pentru că pentru ea nu există ”to do”, ci doar ”în desfășurare” și ”făcute”. Primește un telefon sau un e-mail? Ia măsuri cât mai repepde posibil. La fel și dacă îi vine o idee nouă. Dacă nu trăiește totul la timpul prezent pentru a-și păstra eficiența, există riscul să-i scape unele lucruri printre degete.

În toate cele patru scenarii obiectivul este același: să faci ceea ce îți propui. Modul în care fiecare persoană ajunge la obiectiv pleacă de la cum este construit fiecare. Dacă Natalia și-ar propune să schimbe ceva la ea și ar face o listă a pașilor mărunți, probabil că ar da greș, la fel cum ar păți și Mihai, dacă ar renunța la listele lui în încercarea de a fi ”mai creativ”. Cu ce te ajută, concret, un instrument ca Emergenetics®?

Să te cunoști mai bine.

Cu toții avem o imagine despre cine suntem, cum funcționăm, care sunt tiparele noastre. Această imagine este de multe ori proiectată dar, prin sondări în profunzime, prin diverse exerciții de autocunoaștere, putem să ne apropiem de realitatea noastră interioară, de esența noastră psihologică, dacă putem să o numim astfel. Profilul Emergenetics® este una dintre posibilele ferestre spre această realitate interioară și pune în lumină zone cunoscute, lucruri pe care ni le confirmăm, dar și zone oarbe, potențiale blocaje pe care le avem și o explicație a resorturilor din spatele lor. Abordarea instrumentului este neuroștiințifică, ceea ce îi conferă, pe lângă validitatea unei cercetări științifice riguroase, și avantajul de a fi în ton cu vremurile, deoarece neuroștiințele se află acum în plin avânt.

Citește și: Emergenetics® - simplu, echilibrat, pragmantic

Să îți faci un plan de acțiune adaptat.

Fie că ai gânduri mari legate de dezvoltarea personală, fie că ambițiile tale sunt relativ modeste, ai nevoie de un plan de acțiune. Iar acesta e bine să fie în acord cu cine ești și cum funcționezi – altfel, sălile de gimnastică ar geme de lume și în aprilie, și în august, și în octombrie. Reluând unul dintre exemplele de mai sus, Mihai știe, datorită profilului Emergenetics®, că are o preferință pentru gândirea de tip structural – pragmatică, detaliată și concretă. De asemenea, când este în grupuri, el tinde să nu se manifeste și nu este ușor de convins să adopte o schimbare, deoarece preferă situațiile bine definite și hotărârile ferme. Dacă își propune să dezvolte partea de comunicare și relaționare, el se poate folosi de punctele tari ale profilului său și, prin intermediul unei aplicații mobile, să își construiască un plan de acțiune individualizat, pe pași mici. Poate să își noteze în agendă un interval scurt în care să interacționeze cu un coleg pe care nu îl cunoaște foarte bine, sau își poate pune un reminder să spună da în loc de nu la prima mică schimbare ce i se propune.

Să eviți niște capcane.

De multe ori, faptul că nu ne dezvoltăm, că nu progresăm destul de repede pe calea spre acea ”versiune îmbunătățită” a noastră, vine dintr-un blocaj în care suntem prinși. Pendulăm, parcă la nesfârșit, între dificultatea de a ne accepta așa cum suntem, cu defectele noastre cu tot, și dorinta nerealistă de schimbare radicală. Un astfel de instrument ne poate ajuta să găsim o cale acceptabilă de mijloc. Astfel, putem înțelege ce anume merită să schimbăm și ce ar fi un efort zadarnic și o sursă de frustrări. Învățăm să găsim acel echilibru fragil între a ne accepta imprefecțiunile și a face în fiecare zi un pas mic pentru a fi mai bun. Putem să găsim alternative pentru a compensa lipsurile, să facem ”damage control” atunci când e cazul și să ne concentrăm pe ce ne aduce energie și pe zonele unde excelăm. În exemplul nostru, Mihai poate evita capcana de a se strădui cu orice preț ”să fie mai social”, pentru că nu este obligatoriu să transforme asta într-un mod preferat de lucru. El poate însă, folosind atuurile profilului său structural, să crească gradul de confort în situațiile în care trebuie să-și exercite latura socială.

Iată câteva exemple prin care un instrument cum este Emergenetics® ne poate ajuta să navigăm cu mai multă ușurință cărările uneori spinoase ale dezvoltării personale. În caz că vă întrebați ce s-a întâmplat cu cele 9 hotărâri ale mele, ei bine, ele sunt work in progress, și le-am redefinit pe pași mici și în concordanță cu profilul meu. Ne vedem în 2019!

Companie
Categorie

Alina Doica este Business Associate si trainer la Interact. Expertiza ei cuprinde solutii de comunicare, abilitati de prezentare... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.