fbpx Expresivitate, asertivitate, flexibilitate. Tu ce preferi? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Expresivitate, asertivitate, flexibilitate. Tu ce preferi?

Poate unul dintre cele mai răspândite concepte legate de funcționarea creierului și neuro-științe în general este cel al lateralizării funcțiilor cerebrale în funcție de cele două emisfere ale creierului. Orice concept popularizat în era internetului și mai puțin transmis prin forme instituționalizate de educație riscă să fie supra simplificat sau mitizat așa cum a fost cazul și cu celebrul procent de 10% de capacitate a creierului pe care o folosim din total și care e contestat de mulți oameni de știință.

Deși alăturarea cuvintelor ”bisturiu” și ”secționare creier” în aceeași propoziție nu produce neapărat o senzație plăcută cititorului, cam așa a început, cu Roger Sperry, drumul către înțelegerea modului în care funcționează cele două emisfere ale creierului. Lucrurile au evoluat între timp de la bisturiu la rezonanță magnetică funcțională (FMRI) sau tomografie cu emisie pozitronă (PET Scan), și asta a permis să înțelegem pe de o parte mai multe iar pe de alta a adăugat suficientă complexitate care poate naște confuzii prin nevoia firească de a simplifica.

Citeste și: Emergenetics – neuro-stiinta pentru dezvoltarea talentelor

Unul din crezurile simpliste dezvoltate de răspândirea cunoștințelor despre cele două emisfere este că un proces cognitiv de un anumit tip se întâmplă fizic numai într-o anume emisferă și că cele două emisfere sunt ca două componente complet distincte una ce ține de logică iar cealaltă de creativitate. La asta adaugă crezul că unii oameni ”folosesc’ mai mult una din emisfere în detrimentul celeilalte, asta făcându-i diferiți. Deși diferențe de funcționalitate există între cele două emisfere și sunt semnificative nuanțele contează așa cum există și diferențe de personalități și de tipuri de gândire între oameni.

Totuși Roger Sperry însuși spunea că ”fiecare emisferă este un sistem cu conștiință de sine, care percepe, gândește, rememorează, dorește și trăiește emoții toate caracteristicile umane și ambele emisfere, stângă și dreaptă pot fi conștiente simultan în moduri diferite chiar reciproc conflictuale uneori, experiențe mentale care funcționează în paralel”

Emisfera stângă este într-adevăr sediul limbajului, al cuvântului și implică aspectele lingvistice ale scrierii și cel al gândirii de tip convergent cum ar fi  procesarea lineara, analitică a informațiilor, logica și matematica.

Emisfera dreaptă tinde să proceseze informația într-un mod mai mult non-verbal, simultan, intuitiv, non-liniar, atemporal și imagistic. 

Experimentele au arătat că deși există diferențe de personalitate între indivizi marcate de preferințe de gândire caracteristice celor două emisfere acestea nu provin din numărul sau intensitatea conexiunilor neuronale prezente sau nu într-o anumită emisferă.

Citește și: Cum putem aprecia preferintele de gandire

Și totuși publicul larg își dorește de la știință nu teorie ci simplitate și aplicabilitate. E nevoie de ceva simplu dar nu simplist, relevant de cuprinzător fără a fi prea complex. Indiferent de procesele din spatele gândirii de tip divergent sau convergent, abstract sau concret, ne dorim să înțelegem cum aceste lucruri au o influență asupra noastră, a modului în care ne influențează relațiile și viața în general.

Pe de altă parte simplificarea naturii și trăsăturilor umane pentru a opera mai ușor cu ele vine cu un risc care în mod ironic e și el legat de modul în care funcționează creierul: etichetarea și sortarea celorlalți după șabloane

Pentru a satisface toate aceste nevoi și a evita riscurile noi am ales Emergenetics® un profil psiho-metric care oferă o înțelegere clară a patru tipuri de preferință de gândire analitic, structural, conceptual și social în combinat cu trei comportamente relevante: expresivitatea, asertivitatea și flexibilitatea.

 

Companie
Categorie

 Prof. Dr. Geil Browning este co-fondatoarea companiei Emergenetics International și creatoarea profilului Emergenetics.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.