fbpx Leadership pentru viitor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Leadership pentru viitor

În 2019 realizam cercetarea L&D Industry România. Nu a fost o surpriză că abilitățile de leadership erau cele mai antrenate în companii. Nu ai nevoie de prea multă cunoaștere în domeniu ca să înțelegi că abilitatea de a conduce oamenii este cea care aduce rezultatele companiei. 

Criza apărută în 2020 a confirmat că cei care au investit în oameni au fost și cei care s-au adaptat repede, au gestionat schimbările și au generat rezultate.

Leadershipul este o abilitate ce cuprinde un set de competențe specifice. Prin urmare nu trebuie să îți faci griji că este ceva cu care doar anumite persoane se nasc. Desigur, în funcție de predispozițiile personale, unor persoane le va fi mai ușor, sau chiar natural să practice leadershipul, iar altele vor avea nevoie să îl exerseze. Să ne uităm acum la competențele care formează un lider de succes, adaptate la momentul pe care îl trăim.

 

Comunicare și influențare

Comunicatorii eficienți și liderii productivi sunt interconectați. Conform L&D Industry Survey, în 2019, în companiile de tehnologie comunicarea era calitatea numarul 1 pe care conducătorii și managerii doreau să o învețe și să o practice. 2020 i-a obligat pe lideri să comunice constructiv chiar și fără răspunsuri. Au fost nevoiți să se împingă dincolo de zonele lor de confort. Liderilor li s-a cerut să aprofundeze și să dezvolte empatia. Brené Brown, profesor și autor, spune că empatia alimentează conexiunea.

Motivarea echipei

Eram obișnuiți cu un anumit tip de interacțiune și a face totul de la distanță, mediat de tehnologie a presupus o schimbare de set-up mental. Motivarea echipelor, mai ales atunci când lucrează de la distanță este o competență care trebuie antrenată.

„Ca lideri, trebuie să ne gândim la modul în care am comunica personal și să înțelegem cum se va traduce prin tehnologie”, spune dr. Miriam Moeller, University of Queensland, Australia.

Inteligența emoțională

Cei care au mizat pe soft skills în trecut au fost avantajați. În vremuri sigure este foarte ușor să te uiți doar la abilitățile care par pragmatice, tehnice și să ignori abilitățile subtile, care sunt poate mai greu de măsurat. Într-un mediu VUCA balanța se schimbă, iar cei care pot distinge nuanțe, să fie atenți la lucrurile fine, identifică mai repede oportunitățile, se adaptează mai ușor și gestionează eficient tranziția. Inteligența emoțională nu mai este o competență ezoterică, este un must have pentru liderii actuali.

Tot 2020 ne-a arătat că leadershipul nu este o abilitate dezirabilă doar pentru manageri. Trecerea la “work from home” a fost o provocare personală pentru un număr foarte mare de angajați care au fost puși în situația de a găsi tot felul de resurse interioare pe care poate nici nu știau că le au. A fost anul cu cei mai mulți leaderi.

 

Află mai multe despre programul Leadership 360

 

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.