fbpx Leadership și mentorat | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Leadership și mentorat

Scriu aceste rânduri, aflându-mă într-un proiect în plină desfășurare. Proiectul pare că nu are ceva special, cu o noutate absolută, fiind vorba despre un proiect adresat mentorilor dintr-o organizație mare cu o nevoie perpetuă de întărire a echipei de leaderi prezenți sau în devenire și care a mai derulat astfel de proiecte. În general,  proiecte de mentorat în organizații s-au mai văzut. Ce le lipsește însă în general acestor inițiative este transferul mentalității de mentor în stilul de leadership cotidian. Pare că a fi mentor este cumva un rol separat. Doar pentru unii.


De aceea, readuc în atenție liderilor nevoia de a deveni, de A FI mentori și coachi pentru că ACESTA ESTE rolul de leader.
Din momentul în care ne vom raporta la rolul de leader, ÎN PRIMUL RÂND din perspectiva dezvoltării oamenilor și, abia apoi din rolul de conducător al organizațiilor, proceselor, performanței, sistemelor, KPI sau KRA, abia din acel moment, vom beneficia cu adevărat de toate șansele pe care azi, tehnologia și schimbarea de generații le creează locului în care muncim. Organizațiilor care sunt create de oameni, prin oameni. Iar rolul leaderului este să dezvolte oameni pentru a fi autonomi în munca lor și nu să rezolve probleme în locul acestora.

Cauți un curs de leadership? Vezi propunerea Leadership 360 de la Exec Edu https://www.learningnetwork.ro/curs/leadership-360-cursuri-pentru-lideri-de-succes-exec-edu/5051


Pentru a nu deveni doar un nou “moft” de industrie de dezvoltare și pentru ca mentoratul să intre în limbajul curent fără a se insera și în mentalitatea leaderilor, rolul de mentor și de antrenor de oameni are nevoie să fie atent analizat, practicat și internalizat. 
Așa cum, părinte fiind, găsești natural să oferi copilului tău atenție, grijă, orientare, dezvoltare personală, acces la materii opționale care să îi pună în valoare și să îi dezvolte talentul pentru că ai un atașament natural față de copiii tăi, așa, în rolul de leader, este nevoie de cultivarea acestui atașament natural față de oameni. 
Un nume bine cunoscut în domeniul studiilor despre viitor și despre cum ne schimbă viața dezvoltarea tehnologiei, Gerd Leonhard, afirmă despre ziua de azi: cu cât tehnologia va fi mai dezvoltată și mai prezentă în viețile noastre, de la modul în care lucrăm la modul în care interacționăm cu electrocasnicele și mașinile noastre, cu atât latura noastră umană și empatia vor deveni mai importante. Pentru că tehnologia nu are etică pe când oamenii o pot avea și dezvolta. Oamenii pot fi creativi, oamenii pot dezvolta arta colaborării și a într-ajutorării. 

 

A ajuta oamenii să crească cere empatie, cere apropiere umană


O distincție importantă care, odată făcută și înțeleasă, face posibilă internalizarea rolului de mentor și antrenor este legată de acceptarea faptului că noua generație, născută și crescută în era tehnologiei (prezente în viața personală și profesională), are pur și simplu un alt mod de învățare și de raportare la muncă, profesie și la carieră. Sunt deja multe dezbateri și studii legate de valorile acestei generații, multe judecăți de valoare și mari șanse ca noi seturi de stereotipuri să ia naștere și să fie mai rapid integrate decât nevoia noastră de adaptare. 
Este mult mai util pentru leader să se “mute” din această arie de blocaj și de judecată într-un loc nou, de învățare. 
Mentoratul este nu numai o datorie a leaderului, dar este și un drept, dacă doriți. Spun asta deoarece a fi mentor aduce multe benefici: îți antrenezi abilitatea de a lucra cu tipologii variate de oameni, îți antrenezi abilitatea de a înțelege mecanismele de dezvoltare, de a stabili direcții de dezvoltare și de a ghida, abilitatea de a gândi strategic. Îți antrenează capacitatea de ascultare și de a fi sintetic în exprimare, la obiect. Îți antrenează răbdarea și capacitatea de a te conecta. Într-un mediul inspirațional, relaxat, unde știi sigur că vei contribui.
Și asta pentru că învățarea nu are loc spontan, este un proces, are loc prin conștientizare și oportunitate de aplicare. Iată încă alte beneficii pentru un leader care internalizează acest rol: face loc pentru delegare într-un mod natural, acceptând că cel care primește sarcina este în proces de învățare și nu va performa, neapărat, perfect. Asta se vede clar când lucrezi prin mentorat cu cel care învață de la tine.
Mentoratul vine, de obicei, în paleta de leadership, la o vârstă la care simți nevoia de a “face o diferență în lume”. Un autor consacrat în studiul valorilor personale și a felului în care acestea ne ghidează acțiunile este Richard Barrett. El oferă o perspectivă interesantă asupra felului în care valorile noastre personale evoluează și se ajustează odată cu maturizarea personală și profesională. 
Ceea ce subliniază Barrett este că, la vârsta și maturitatea personală la care poți fi un leader mentor, adică ai acumulat suficientă experiență de viață și profesională încât să poți împărtăși celor mai tineri, setul tău de valori se situează în zona valorilor de tip coerență personală: set de valori definit, dorința de a lucra pe bază de încredere, angajament și transparență, umor și abordarea lucrurilor cu mai puțină încrâcenare, cultivarea și utilizarea pasiunilor personale, căutarea unui sens și dezvoltarea propriei viziuni asupra vieții și dezvoltării și, de asemenea, valori legate de dorința de a face o diferență în comunitatea și grupul tău, de a contribui într-un mod superior. 
Pe de altă parte, cei care pot beneficia de întreaga paletă de contribuții a mentorului, ucenicii, se află într-o etapă a vieții în care valorile sunt mai degrabă despre stima de sine, performanță, reușită, mândrie, afirmare.
Dacă ne uităm în oglindă la cele de mai sus, prin a fi mentori și a integra acest aspect al leadershipului în practica zilnică, adică “a fi” și nu doar “a face”, leaderii au șansa să poată să își onoreze valorile, să își utilizeze talentul și maturitatea cu un scop cât se poate de nobil. Sprijinul celor pe care îi conduc să avanseze și să își consolideze setul de valori, în așa fel încât să contribuie mai angajat, cu mai multă împlinire.
Invitația este de a privi mentoratul și coachingul de la un etaj superior, în ansamblu, ca pe o șansă și ca pe o ocazie extraordinară de împlinire profesională. 
Cum ar fi să putem simți asta în fiecare zi?
 

Categorie
​​​​​​​Managing Partner MMM Consulting

Madi Rădulescu, MBA, PCC
Managing Partner MMM Consulting

Cu peste 25 de ani de experiență în training și consultanță, în... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.